Carisma - Techniczne - Filtr elektrostatyczny kabiny
cwaniak - 07-04-2013, 16:20
tomusn napisał/a: | nie znam się na Carismie, ale może chodzi o filtr przeciwpyłkowy? |
Piwor napisał/a: | tomusn, tak, w Carismach występuje elektrostatyczny filtr kabinowy.
|
Piwor, Wybacz ze chciałem pomóc, myślałem ze to ten filtr. Dlatego poszedłem do Cari i wymontowałem i zrobiłem zdjęcia i wstawiłem.
A nie myli się ten, co nic nie robi
Wiec przepraszam jeszcze raz ze chciałem pomóc dla kolegi klubowego
Piwor - 07-04-2013, 16:38
cwaniak, luzik, tak to jest z Carismami. Jedne miały papierowy, inne elektrostatyczny a jeszcze inne, wcale go nie miały.
ross - 07-04-2013, 18:47
Ja mam klimatyzcję manualną i tylko filtr elektrostatyczny(za schowkiem) ,ale podobno że przy klimatroniku jest tylko papierowy też za schowkiem.
Piwor - 07-04-2013, 21:27
ross, nie do końca. Moja Carisma ma klimatyzacje automatyczną i filtr elektrostatyczny.
Xiah - 07-04-2013, 21:35
ja mam manualna i nie mam w ogole fltra kabinowego
radek8622 - 08-04-2013, 08:05
W owych czasach ponoć dobre zioło było więc co tu się dziwić...:)
i9i - 08-04-2013, 10:03
Dla tych co nie mają papiurkowego jest instrukcja jak go szybko wstawić, bo sam elektrostatyczny śmieci przepuszcza. Ja musiałem odkrzacz makgajwerzyć co by syf z filtra wyciągnąć. Klima ręczna a teraz filtry oba ma(m) Co do kontrolki to całkiem realne, iż w puszcze przed filtrem znajdują sie jakieś liście (albo inne syfy) i owy filtr przytykają, automat nie może naciagnąć tyle powietrza ile powinien i wywala błąd. W manualach pewnie jest tak samo tylko błędów nie wyrzuca tylko słabiej dmucha i tyle.
ReaperEzg - 08-04-2013, 10:53
podpinam się pod temat, już w tamtym roku, chyba latem miałem problem z mrugającą kontrolka A/P, podjechałem na serwis klimy do niby "lepszego" fachowca, ale nie znalazł nawet omawianego filtru !! Stwierdził że moje auto nie posiada takiej zabawki. A kurde właśnie w manualu pisze jak byk. Trochę szukałem w sieci, gdzie to się znajduje, aż wreszcie znalazłem, syfu było tam co nie miara, trochę suchego, trochę wilgotnego, co kto woli Daleko nie mam na stacje, wziąłem to pod pachę i potraktowałem kompresorem, łopatologicznie wszystko wyglądało ok, po zabiegu, ale po kilku dniach, kontrolka znowu o sobie przypomniała, może w tygodniu odnowię zabieg, przynajmniej na trochę będzie spokój.
radek8622 - 08-04-2013, 11:26
Jeżeli była czyszczona i nie ma wilgoci nie powinna mrugać... a tak nawiasem przeczytajcie to:D:D odpowiedź ASO ,,Część dostępna na zamówienie. W magazynie w Holandii dostępna jest 1 szt.
koszt brutto 1 995,33 PLN''
Druga sprawa kto szuka ten znajdzie:)
http://allegro.pl/mitsubi...3100318632.html
http://allegro.pl/nagrzew...3105167206.html
Jak ktoś potrzebuje.Mnie udało się dzisiaj za 90 zł wydoić ale nie była wystawiona na allegro tylko popytałem tych co handlują szrotem.
c2rlos - 08-04-2013, 12:36
Ja nie mam ani papierowego ani elektrostatycznego
Centosz - 08-04-2013, 17:28
Ja też nie miałem ale 1,5h roboty i sam wstawiłem. Wydaje mi sie ze mniej się teraz kurzy w cari.
ross - 08-04-2013, 17:50
W mojej Cari jest taka nagrzewnica pytanie jak czyścić bo brak filtra pyłkowego? http://allegro.pl/mitsubi...3087211539.html
Xiah - 10-04-2013, 16:43
ja raz czyscilem, rozebrałem cale to ustrojstwo. odkręciłem rurki od parownika, wczesniej spuscilem gazroebralem caly parownik pozadnie wyczyscilem ( jest taki dobry srodek do czyszczenia lodówek, nie pamietam nazwy), pozniej wszytsko zlozylem i pojechalem nabic nowa klime, bylo jak nowe......załuje ze juz wtedy nie zrobilem sobie kieszeni na filtr kabinowy, bo cos czuje zew tym roku znowu mnie czeka rozbieranie tego:/
radek8622 - 14-04-2013, 19:42
Więc tak wymieniłem cały filtr na tą używkę co zakupiłem.Ale zanim to zrobiłem odkręciłem ten biały moduł z tą ostrzegawczą kartą i podmieniłem ze starego filtra do tego co zakupiłem.Podłączyłem i się okazało że po czasie mruga A/P więc chyba coś się tam przepaliło lub coś innego. Z kręciłem z powrotem te części co zamówiłem i zamontowałem i jest git wszystko działa jak należy.
zdoniu83 - 02-09-2013, 19:15
Witam
wczoraj zdjąłem schowek .Szukam filtra kabinowego.Czyżbym go nie miał w mojej Cari 1.6 76kW?
|
|
|