Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wylaczajacy sie XP
Anonymous - 09-01-2007, 12:44
narazie wstrzymam sie c: format i poczekam az uaktywni sie wirus, potem sprobuje sie go pozbyc.
problem wystepuje srednio raz w tygodniu wiec nie jest szczegolnie uciazliwy.
Anonymous - 09-01-2007, 13:16
Pytanie tylko czy w backupach nie będzie już robaczka, który po reinstalce znowu zagnieździ się w kompie??
A o format:C nie pisałem bo to oczywiste że jest to najskuteczniejszy sposób pozbycia się wszelakiego paskudztwa (włącznie z XP ).
Co do antywirusów to każdy używa tego co chce, mi najbardziej podszedł BitDefender (jako jedyny przeszedł chrzest po odwiedzeniu setek stron z abandonware, warez, itd.).
arekp - 09-01-2007, 15:13
slo_mo napisał/a: | Pytanie tylko czy w backupach nie będzie już robaczka, który po reinstalce znowu zagnieździ się w kompie?? |
Jesli w instalkach nie bedize wirusa a na nowym systemie zostanie postawiony AV a dopiero pozniej beda otwierane dokumenty to AV powinien zareagowac.
Anonymous - 09-01-2007, 16:07
w instalkach nie bedzie bo jest to hp ze swoimi plytami recovery razem z czysciutkim sytemem, problem polega na tym ze niechce mi sie potem instalowac wszystkich innych programow typu nero, photoshop oraz wszystkiego ustawiac od poczatku.
[ Dodano: 09-01-2007, 20:39 ]
wlasnie sie poddalem
udalo mi sie przeskanowac online kasperskym - nic nie wykazal i mksvir'em ten z koleji wykasowal jakiegos trojana.
niestety po tej operacji bylo jeszcze gorzej bo okno z zamykaniem systemu wyskakiwalo za kazdym razem jak xp sie odpalal.
shutdown -a nie pomagal tzn. wylaczal zamykanie ale system sie zawieszal.
wkoncu udalo mi sie odpalic normalnie xp i trwa obecnie przenoszenie waznych plikow na partycje.
arekp - 09-01-2007, 21:07
arturro napisał/a: | w instalkach nie bedzie bo jest to hp ze swoimi plytami recovery razem z czysciutkim sytemem |
Mialem na mysli caly dodatkowy stuff Powodzenia przy reinstalce.
Anonymous - 10-01-2007, 12:41
no i zalamalem sie
zrobilem back up systemu z plyt dvd zrobionych po kupnie kompa i wszystko mi wywalilo, rowniez partycje zrobiona partiton magic.
ktos ma hp nx7400 i bedziesz wiedzial o co chodzi? dlaczego te plyty wyczyscily mi dokladnie kompa razem z partycja.
na szczescie (w nieszczesciu) byl to laptop kolezanki ale w domu mam identycznego i gdyby u mnie cos takiego sie stalo to tylko szubienica, macie jakies sugestie?
Anonymous - 10-01-2007, 12:59
Witam,
No nieststy te plyty stawiajace system od nowa ustawiaja wszystko tak jak w fabryce tzn , kasuje wszystko co sie nie zgadza z tym co ma zapisane na plytach, dlatego lepiej uzyc w tym celu innego softu do zrobienia sobie GHOSTa systemu, juz po zainstalowaniu podstawowych sterów i podzieleniu na partycje.
Ja mam HP i ostatnio tez to przerabialem, chodzi mi o stawianie systemu nie o wirusa.
pozdrawiam i zycze powodzenia w walce
Anonymous - 10-01-2007, 14:38
nie zartujcie ze tak jest bo dla mnie to sie wydaje tak irracjonalne ze az smieszne,
hp nie zdaje sobie sprawy co to jest partycja i do czego ona sluzy?
igi - 10-01-2007, 14:58
arturro napisał/a: | nie zartujcie ze tak jest bo dla mnie to sie wydaje tak irracjonalne ze az smieszne, |
Niestety Artur tak jest.
W robocie mamy teraz tylko hp i są do nich dostarczane płytki recovery.
Koleś przerabiał to na sobie. Zrbił partycje przegrał doki wsadził pliki na 2 partycje i nie czytając co pisze przy recovery (kilkał next next itp) i zrobiło mu 1 partycje. Wszystkie dokumenty poleciały w kosmos.
Teraz reszta jest sprytniejsza i kopiuje na pendriva
Anonymous - 10-01-2007, 20:57
ja niczego nie doczytalem aby pisalo tam ze dysk usunie wszystko, porostu nic nie pisze, masakra
od dzis przestaje polecac HP - idiotyzm
Anonymous - 10-01-2007, 21:14
arturro napisał/a: | od dzis przestaje polecac HP - idiotyzm |
kazda marka ma tak samo.
arekp - 10-01-2007, 21:35
deenbe napisał/a: | kazda marka ma tak samo. |
Nieprawda. Acer w kilku modelach ktore mialem okazje uzywac mial pieknego kreatorka do Recovery - dawal do wyboru:
- odzyskiwanie z odtworzeniem fabrycznego partycjonowania
- odzyskiwanie tylko systemu
- mozliwosc wlasnego partycjonowania przed wykonaniem recovery
Anonymous - 10-01-2007, 21:53
arekp napisał/a: |
Nieprawda. Acer w kilku modelach ktore mialem okazje uzywac mial pieknego kreatorka do Recovery - dawal do wyboru:
- odzyskiwanie z odtworzeniem fabrycznego partycjonowania
- odzyskiwanie tylko systemu
- mozliwosc wlasnego partycjonowania przed wykonaniem recovery |
tak sie sklada ze mam acera i kazdy recover domyslny(bez wczesniejszych backup'ow) przywraca system do stanu poczatkowego(czyli taki jaki dostajemy)
czyli to samo co zrobil hp arturo
[ Dodano: 10-01-2007, 21:55 ]
ps. nie ma mozliwosci zachowania plikow ktore ma sie na kompie i przywroceniem systemu w trakcie zakupu
saphire - 10-01-2007, 22:02
Jak sama nazwa wskazuje recovery przywraca stan do fabrycznego zatem rżnie wszystko co na dysku nie bacząc na partycje kosi całego twardziela przy czym wszystkie znane mi recovery o tym lojalnie ostrzegają zatem przed zrobieniem recovery należy zawsze zgrać wszystkie dokumenty na cdr/cdrw/pendrive/fizycznieinnydysk/whatever
arekp - 10-01-2007, 22:04
deenbe napisał/a: | tak sie sklada ze mam acera i kazdy recover domyslny(bez wczesniejszych backup'ow) przywraca system do stanu poczatkowego(czyli taki jaki dostajemy) |
Ktory Acer? Uzywalem modeli TM290, TM6000 i TM8000 i kazdy dawal taka mozliwosc. Wystarczylo wejsc we wlasciwa opcje podczas wykonywania recevery. Niestety teraz nie sprawdze jak dokladnie sie tam wklikiwalo bo przesiadlem sie na IBMa.
|
|
|