Carisma - Techniczne - szpilki
plecho1 - 04-02-2014, 15:41
Nie trzeba wymieniać żadnej piasty, wybijasz ukręcone szpilki następnie wciągasz nowe za pomocą jakiejś grubej podkładki i oryginalnej nakrętki i masz zreperowane. W większości przypadków wystarczy tylko zdjąć koło. Ta piasta z mniejszym rozstawem jest od starszej wersji Carismy, jeśli nie masz nowych szpilek, to możesz spróbować wybić te z tej co kupiłeś, ale może się zdążyć, że mogą być za luźne. Nowe da się kupić za około 5 - 10zł. Żeby to się nie powtórzyło w przyszłości to proponuję zmienić zwykłe nakrętki od felg stalowych na np takie http://allegro.pl/nakretk...3934718912.html W zwykłych gwint wystaje poza nakrętkę i po dłuższym nieodkręcaniu kiedy się dobrze zakurzy można albo zerwać gwint lub ukręcić szpilkę.
robertdg - 04-02-2014, 17:23
Piotr_Zawadiaka napisał/a: | 2. Mechanik twierdzi, że wymiana samych szpilek BEZ WYCIĄGANIA PIASTY jest niemożliwa | Jest mozliwa, nawet instrukcja serwisowa to opisuje Piotr_Zawadiaka napisał/a: | 3. Mechanik stwierdził, że może wymienić mi piastę razem z przegubem i zwrotnicą, natomiast nie zamontuje mi samych szpilek. Koszt takiej zabawy to przynajmniej kilkaset (400-500) zł | A po co wymieniac przegub i zwrotnice skoro zerwane sa szpilki.
Polecamy zmienić mechanika, szpilki powinny pasować z piasty która zakupiłes, wystarczy je przełozyć
Monter312 - 01-04-2014, 18:30
Ja mam inne pytanie, jaką siłą powinna być dokręcona tylna piasta?
robertdg - 01-04-2014, 19:36
177Nm
|
|
|