To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Poprawienie odbioru stacji radiowych

krzysieg - 08-09-2015, 11:07

zmc29 napisał/a:

Tylko pytanie czy ten oryginalny kabelek co zasilał wzmacniacz antenowy miał 12V czy może mniej ?

Nie spotkałem się z tym żeby było inne napięcie niż 12V , na 99% 12V.
Zobacz co jest napisane na wzmacniaczu .

zmc29 - 11-09-2015, 23:11

Więc podłączyłem +12V ("sterujące") pod ten kabelek zasilający wzmacniacz antenowy i dalej ten sam problem- 40km za miastem radio zaczyna gorzej odbierać czasami gubi sygnał. W mieście wszystko OK- gra ładnie. No już nie wiem, miałem nadzieję, że to wina braku zasilania wzmacniacza.

[ Dodano: 20-11-2015, 23:04 ]
Nie znalazłem w manualu nic o parametrach wzmacniacza w stopce anteny na dachu. Wie ktoś jak sprawdzić np: miernikiem czy wzmacniacz jest sprawny ?

Janq - 20-11-2015, 23:37

Hmmmmm a masz w radiu funkcję AF? To nie jest tak, że w całym kraju każda stacja nadaje na tej samej częstotliwości. Niestety, ale na przykład radio zet w LU będzie nadawać na innej częstotliwości niż w LZ.

Wzmacniacz antenowy to trzeba na oscyloskop :] Zwykłym miernikiem nie sprawdzisz :d

zmc29 - 20-11-2015, 23:42

Czyli prościej będzie zakupić jakąś używaną podstawkę i wymienić. Tylko też nie będzie 100% pewności czy ta kupiona będzie sprawna.

[ Dodano: 20-11-2015, 23:51 ]
Janq napisał/a:
Hmmmmm a masz w radiu funkcję AF? To nie jest tak, że w całym kraju każda stacja nadaje na tej samej częstotliwości. Niestety, ale na przykład radio zet w LU będzie nadawać na innej częstotliwości niż w LZ.
:d

Nie przeczę, ale w tym samym miejscu co u mnie trzeszczy, jadąc innym autem odbiera idealnie.

Janq - 21-11-2015, 00:00

Ogólnie, to każdy odbiornik radiowy charakteryzuje taki parametr jak czułość odbiornika. Jedne mają większą czułość inne mniejszą. Te z mniejszą czułością, będą gorzej odbierać stacje wraz z oddalaniem się od nadajnika.

Funkcja AF w radiu ma za zadanie znalezienie alternatywnej częstotliwości dla danej stacji radiowej i automatyczne przestrojenie się na nią.

Są też radia, w których można sobie ustawić czułość odbiornika - trzeba przeczytać instrukcję, czy taka opcja jest w danym modelu odbiornika.

Antena też swoje robi - dla odbiorników na zakres FM 87.0-108.0MHz antena powinna mieć długość 70cm (cała fala), 35cm (półfalowa) 17,5cm (ćwierćfalowa). Poprawne podłącznienie anteny, też woje robi.

zmc29 - 21-11-2015, 00:07

Janq napisał/a:
Ogólnie, to każdy odbiornik radiowy charakteryzuje taki parametr jak czułość odbiornika. Jedne mają większą czułość inne mniejszą. Te z mniejszą czułością, będą gorzej odbierać stacje wraz z oddalaniem się od nadajnika.

Raczej wykluczam problem w radioodbiorniku bo w moim aucie wymieniłem już radio i bez zmian- dalej 40km poza miastem trzeszczy.

Janq - 21-11-2015, 00:10

A sprawdź w jakim stanie jest wtyczka na przewodzie antenowym, która idzie do radia :] Może zrobił się zimny lut :d