Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] TPS ustawienie po czyszczeniu
Budrys - 30-06-2013, 09:21
Jeśli masz evoscana polecam przejrzeć trimy i działanie sondy lambda. Jeśli czyściłeś kiedyś dolot i egr może powstała nieszczelność i zasysa fałszywe powietrze. Ja tak miałem przy egr, sonda nie pracowała, lambda nie była 1, AFR był dziwny, kopcił z rury i falował obrotami.
vivare - 01-07-2013, 09:44
Zaraz kupie wszystkie uszczeloki i wymienie od dolotu. Swoja droga wie ktoś może gdzie tanio zrobić diagnostyke we wrocławiu ?
[ Dodano: 04-07-2013, 20:41 ]
uszczelki powymieniane jak leci i dalej to samo. Może jakieś czujniki mi poparadły,zabrudziły się? Byłem na odczycie błędów... nie ma ich. Probowałem je wymigac... miga jednostajnie z tego co wyczytałem oznacza to brak błędów. Wiec jakiekolwiek podpowiedzi mile widziane.
Borysław - 29-06-2014, 22:34
Witam wszystkich.
Nabyłem auto od kolegi vivare i chce doprowadzić do zakończenia powyższych problemów.
Ustawiłem dzisiaj TPS-a,śrubę fixed SAS oraz powiedzmy SAS.
Czuję poprawę na plus ale zaczął występować inny problem.
Podczas jazdy gdy wcisnę sprzęgło i 2-3 sekundy po zatrzymaniu się obroty utrzymują się na poziomie 1300 na minutę.Po tym czasie spadają do właściwych i lekko, prawie niezauważalnie falują.
Zastanawia mnie czy śruba SAS ma jakiś wpływ na spadające obroty, puszczając więcej powietrza czy jest tylko po to aby utrzymać wolne obroty?
Wg mnie powinna być całkiem wkręcona i krokowiec powinien to kontrolować.
Chyba muszę sobie kupić interfejs, bo latanie z miernikiem jest trochę upierdliwe.
Wcześniej ustawiłem wszystko praktycznie na oko i wskazania miernika były trochę inne niż zalecane i wszystko oprócz spalania było prawie ok ale silnik trochę się mulił.
Teraz jest ok gdyby nie te obroty.
Bartek - 30-06-2014, 01:07
Borysław, która wersja przepustnicy? Jak elektroniczna, to masz do wymiany przepustnicę, bo śrubki SAS się NIE rusza - nie ma możliwości jej ustawienia bez przepływomierza, niedostępnego nawet dla ASO
Borysław - 30-06-2014, 22:35
Całe szczęście mam przepustnicę mechaniczną na linkę.
Zapomniałem napisać, że posiadam Carismę z 1998 roku więc przed liftową.
Jeśli sam nic nie wymyślę to będę musiał jechać z tym problemem do fachowca, który mnie odpowiednio pewnie skasuje.W poprzednich autach miałem samego krokowca lub zawór isc.Z dodatkową śrubą regulacyjną jeszcze się nie spotkałem i nie za bardzo rozumiem po co ona tam jest.
[ Dodano: 12-07-2014, 20:55 ]
Sytuacja ogarnięta.
Okazało się, że wtyczka TPS-u czasami nie łączy
Ani mi ani koledze Vivare nie przyszło do głowy aby ją sprawdzić
Niechcący się o nią oparłem i obroty wskoczyły na 2000.
Jutro biorę lutownicę i działam
[ Dodano: 14-07-2014, 23:57 ]
Podziałałem i teraz sobie przygazówki robi.
Jutro jadę po ELM-a i postaram się to sprawdzić.Jeśli nic to nie pomoże to Trzeba będzie kupić nieruszaną przepustnicę.
|
|
|