To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Wymiary felg i opon.

wojtas - 15-05-2013, 17:58

VirMan napisał/a:
twoje są 2.3% wolniejsze niz ori lepiej miec to na plus , bo masz niższe obroty na prędkości przelotowej (130 kmh)

Bartku są niższe, takie jak być powinny. Niemiecki diler oferował takie koła do sigm w salonie.

Te kilka wspomnianych milimetrów, stanowi tą różnice która decyduje o tym czy opona przyciera, czy też nie. Twoje preferowane rozmiary zwiększają średnicę koła o jeszcze 4mm czyli względem oryginału powiększyłeś koło o 21mm, moim zdaniem będzie przycierać jeszcze bardziej. Chyba że zmniejszysz ET np do 35, wtedy felga pójdzie 11mm na zewnątrz.

VirMan - 15-05-2013, 19:32

Właśnie o to mi chodzi (zwiększenie średnicy koła) a nie obciera mi od wewnętrznej części podłużnicy, tylko o plastikową osłonę tą kolo zderzaka :) w momencie skrętu maksymalnego zewnętrzna krawędź opony leciutko dotyka tego czarnego plastiku - użytkowo nie ma to żadnego znaczenia, choć miejscami irytuje takie ciche szuruburu przy wykręcaniu z parkingu..

Jak dla mnie nasze auta mają za wysokie obroty na wyższych prędkościach - na moich letnich zdecydowanie fajniej mi się jeździ w trasy - przy 130 mam niecałe 3000 obrotów i jest w miarę cicho :)

a sprzedawcom nie wolno większych kół niż fabryczne z prostego powodu - licznik ma pokazywać więcej niż jest a nie tyle ile jest :)

A twoje kółka są fajne tylko et chyba za małe i wchodzą na zewnątrz mocno :)

wojtas - 15-05-2013, 19:59

VirMan napisał/a:
A twoje kółka są fajne tylko et chyba za małe i wchodzą na zewnątrz mocno

Pogadamy jak będziesz swapował zaciski z 3000GT. Mi jak na razie nic nie obciera i nie wychodzi za bardzo na zewnątrz :wink:

painkiller - 15-05-2013, 21:44

Ja mam 215/50 R17, nie pamiętam ET ale nic nie obciera.

wojtas - 16-05-2013, 07:03

painkiller napisał/a:
nie pamiętam ET

A właśnie na tym współczynniku najbardziej mi zależy. :wink:

painkiller - 16-05-2013, 07:17

wojtas napisał/a:
A właśnie na tym współczynniku najbardziej mi zależy. :wink:

Domyślam się 8) Postaram się sprawdzić

VirMan - 16-05-2013, 10:34

wojtas napisał/a:
Pogadamy jak będziesz swapował zaciski z 3000GT. Mi jak na razie nic nie obciera i nie wychodzi za bardzo na zewnątrz :wink:

Dobra - moze i masz rację - ja nie wiem ile mam miejsca na to.. jeśli za mało to mi się nie zmieści - pewnie wtedy zaatakuje te od santafe :P Anyway felgi juz mam, więc kupował drugich nie będę ;)

wojtas - 18-05-2013, 18:33

Więc tak, sprawdzone organoleptycznie. Felgi 16'/6.5'/ET31,5 z oponami 205/55 mieszczą się w tylnych nadkolach bez przycierania itp. Z przodu dodatkowo dołożone dystanse 2mm i też bez problemu przy pełnym skręcie nic nie obciera.

Dla mnie temat wyczerpany, dziękuje za dyskusję.