Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Spadają obroty, silnik gaśnie
vivare - 22-05-2013, 23:25
Niechcialem zakladac nowego tematu,i mimo iz naczytalem sie juz troche o obrotach czyszczeniach i programowaniu sterownika dalej mam problemy. Zaraz po wyczyszczeniu kolektora,egr,przepustnicy i krokowca (bez programowania obrotów) silnik pracowal normalnie. Ostatnio obroty zaczely spadac tak,ze silnik sie dławił. Postanowilem wiec zaprogramowac sterownik wg. instrukcji z forum. I udało mi sie - pogorszyc sytułacje. Obroty na biegu jałowym mam nizsze niz wczeniej,a jak zrzucam autko z biegu przy niskich obrotach auto prawie gasnie,po czym po 2 sekundach wskakuja obroty okolo 900. Postoje kilka sekund i spadaja do powiedzmy 600. Inaczej sprawa sie ma kiedy daje na luz z wyzszych obrotow. Wtedy wskazówka obrotomierza zatrzymuje spada na 800 i poprawia sie niemal odrazu na 900,niestety i wtedy jak chwile postoje spadaja do 600. I co do pierwszego wyglada to tak,jak by krokowiec poprostu nie nadazał sie ustawic. Co do drugiego to nie wiem,czy moze jest jakas mozliwosc regulacji wolnych obrotow (na przepustnicy), czy moze problem leży w tym cholernym TPS ktory niepotrezbnie ruszalem jak czyścilem przepustnice...
Dodam ze obroty NIE faluja (poza uruchomieniem klimatyzacji i wiatraka chłodnicy,wtedy nastepuje chwilowa zmiana szybko korygowana przez silnik). W czasie jazdy jest wszystko ok,nie szarpie,ma odpowiednia ilosc mocy. Rano oczywiscie odpala z pol obrotu.
Dudi84 - 23-05-2013, 11:59
Miałem podobne objawy tzn po zatrzymaniu obroty w miarę ok po czym spadały na 600 i trzęsło samochodem. Takie objawy miałem po czyszczeniu przepustnicym i ruszeniu tpsu. Wymieniłem przepustnicę na nową oryginalnie ustawioną plus nowy sterownik i teraz jest OK. Nie jestem pewny co było tego przyczyną jednak wydaje mi się, że jakoś musiałem uszkodzić terownik. Może spróbuj zamienić z kimś sterownik na początek to odrzucisz jedną opcję i zostanie Ci przepustnica. A TPSu NIGDY się nie rusza!
mateusz8230 - 23-05-2013, 15:47
Jest śrubka w przepustnicy od ,,lewego powietrza omijającego silniczek krokowy'' lecz nawet gdy podniesiesz albo ruszysz tą śrubkę to po pewnym czasie i tak wszystko ustawi się od nowa.Niestety wydaję mi się że obroty seryjnie w Cari były ustawiane tak nisko coś kolo 650-700 i po 4minucie następuję lekkie podbicie obrotów do około 850. A TPS musi mieć 0,640V Volt bodajże na 2 kanale...jeśli masz powyżej 0,70V to dezaktywuję się tryb biegu jałowego i po prostu nie ustawisz obrotów NIGDY a gdyby nawet to będziesz miał sporo problemów z obrotami
No i nie radze odpinać AKU jeśli to możliwe...ja gdy Cari kupiłem obroty były niskie itp ale hulało i dało się jezdzić ale gdy odpiełem AKU to automatycznie brak wolnych obrotów,ssania też nie widać ,więc nie radze...ale to moje zdanie.
vivare - 23-05-2013, 21:27
Jak ktos miał podobny problem do mojego to pisze rozweiazanie. Po czyszczeniu krokowca warto go nasmarować! Łożyska nasmarowane oliva i obroty stoją jak ch.... stoja poprostu tam gdzie powinne:)
Dawid92 - 19-06-2013, 16:12
Troche odgrzewam temat ale moze sie to komus przyda. Moj problem opisany na poczatku tematu rozwiazala dopiero wymiana pompy wysokiego cisnienia. Jak na razie samochod juz nie gasnie i mam nadzieje, ze tak zostanie
|
|
|