Problemy techniczne - brak "ssania" oraz podbicia obrotów gdy trzeba
Tomii - 12-06-2013, 21:38
No w końcu, auto naprawione
ECU nie sterowało silniczkiem krokowym. Na szczęście wystarczyło wymienić samo ECU (ważne! musi mieć taki sam numer części). Stacyjki, kluczy, wkładek zamków, sterownika IMMO nie trzeba było wymieniać. Nie trzeba również programować klucza. Po wymianie ECU auto zapaliło do strzału krokowy pracuje jak należy.
Przy okazji, wie ktoś jak skasować kontrolkę SRS ? demontowałem/montowałem poduszkę/kierownicę na odłączonym akumulatorze a kontrolka kurcze mi się świeci. Można tak jeździć ? poduszki w razie czego wystrzelą czy nie ? , taśma sprawna.
Owczar - 12-06-2013, 22:28
Tomii napisał/a: | Stacyjki, kluczy, wkładek zamków, sterownika IMMO nie trzeba było wymieniać. Nie trzeba również programować klucza. |
Bo zapewne nie masz immo. Inaczej być nie odpalił na starym kluczyku.
Tomii napisał/a: | Przy okazji, wie ktoś jak skasować kontrolkę SRS ? |
Tylko MUTII, co w praktyce sprowadza się do ASO. Poduszki nie strzelą.
Tomii - 12-06-2013, 23:04
Owczar napisał/a: |
Bo zapewne nie masz immo. Inaczej być nie odpalił na starym kluczyku.
|
No właśnie IMMO mam, jest antena i sterownik
Owczar - 12-06-2013, 23:10
A może ktoś grzebał w tym ECU? W takim razie po co byłoby to immo? Podeślij VIN na PW.
Hugo - 12-06-2013, 23:28
Owczar napisał/a: | Tylko MUTII, co w praktyce sprowadza się do ASO | Napiszę po raz kolejny, że błąd SRS w moim EA2A już 2 razy bez najmniejszego problemu usunięto mi w zwykłym warsztacie elektromechanicznym, wiec nie od razu do ASO...
Owczar - 12-06-2013, 23:30
Kojarzysz jaki mieli sprzęt? Z tego co rozmawiam z ludźmi to wszędzie rozkładają ręce na błąd srs w Galu.
Krzyzak - 13-06-2013, 07:50
Owczar napisał/a: | A może ktoś grzebał w tym ECU? | A przypadkiem nie było tak, że do 09.2000r to każdy moduł (klima, poduchy, skrzynia, immo) miał własnego kompa? dopiero później wpakowali do jednego wora
bo tak mam w przypadku sedana - jeden komp do wszystkiego
danino88 - 13-06-2013, 10:45
Cytat: | Bo zapewne nie masz immo. Inaczej być nie odpalił na starym kluczyku. |
raczej tak, o ile immo nie ma swojego kompa jak Krzyzak pisze
Cytat: | Przy okazji, wie ktoś jak skasować kontrolkę SRS ? demontowałem/montowałem poduszkę/kierownicę na odłączonym akumulatorze a kontrolka kurcze mi się świeci. Można tak jeździć ? poduszki w razie czego wystrzelą czy nie ? |
można jeździć ale poduszki nie strzelą. Ja w Częstochowie obskoczyłem z 3-4 elektro... i tylko jeden się próbował podpiąć z komputerem, inni rozkładali ręce, jednak i tak to się źle to skończyło bo błąd został. Po tych próbach znajomego magik w 10 sekund skasował błąd ( na ogół specjalizuje się w VW )
Tomii - 13-06-2013, 14:59
no przecież pisałem że mam IMMO ze sterownikiem, po za tym nie robiły by się jaja że nie odpala po wpięciu nowszego kompa a potem starego i nie wymrugiwał by mi błędu "brak komunikacji IMMO-ECU" (54)
kontrolkę SRS udało się skasować w "zakładzie mechaniki pojazdowej" ale nie pamiętam za pierona jak się nazywało to przenośne urządzenie.
Hugo - 13-06-2013, 23:28
Owczar napisał/a: | Kojarzysz jaki mieli sprzęt? | Niestety nie, nie interesowałem się tym. Owczar napisał/a: | Z tego co rozmawiam z ludźmi to wszędzie rozkładają ręce na błąd srs w Galu | Musiałem mieć szczęście, 2 minuty i po błędzie, no i 50 zł w plecy
|
|
|