Space Star Techniczne - [MSS ALL] Problem z biegami..czy to przez sprzęgło czy tulej
BENNY777 - 04-03-2014, 14:37
Też miałem problem z wchodzeniem 1 wszyscy pisali o tulejkach. Postanowiłem spróbować sam naprawić i się udało bez problemu. Pierwsze co to z kanału poluzowałem śrubę od wybieraka 13 i "ręcznie" wrzuciłem 1.Dokręciłem nakrętkę 13 skręcając delikatnie wybierak. Co ważne jest aby dobrze i mocno dokręcić nakrętkę i sprawdzić czy wsteczny i 5 wchodzą dobrze. Za 1 razem za słabo dokręciłem nakręte i problem się pojawił ale teraz odpukać w niemalowane wszystko ok.
Bizi78 - 04-03-2014, 14:58
RaVciO napisał/a: | Czy skrzynia w 1.6 jest sterowana linkami? |
Linki są bodajże w GDi oraz DiD.
RaVciO - 04-03-2014, 21:01
BENNY777 napisał/a: | Też miałem problem z wchodzeniem 1 wszyscy pisali o tulejkach. Postanowiłem spróbować sam naprawić i się udało bez problemu. Pierwsze co to z kanału poluzowałem śrubę od wybieraka 13 i "ręcznie" wrzuciłem 1.Dokręciłem nakrętkę 13 skręcając delikatnie wybierak. Co ważne jest aby dobrze i mocno dokręcić nakrętkę i sprawdzić czy wsteczny i 5 wchodzą dobrze. Za 1 razem za słabo dokręciłem nakręte i problem się pojawił ale teraz odpukać w niemalowane wszystko ok. |
Niestety nie dysponuję kanałem...
Zestaw, do którego podałem linka jest ok?
pablo eldiablo - 05-03-2014, 08:55
RaVciO napisał/a: | Wiem, że już kiedyś pytałem, ale właśnie zdecydowałem się na zakup i chcę się upewnić, czy ten zestaw http://allegro.pl/mitsubi...3999130026.html będzie ok do mojego 1.6 po lifcie?
Czy skrzynia w 1.6 jest sterowana linkami? (na aukcji jest napisane ZESTAW NIE POSIADA ZASTOSOWANIA W SKRZYNIACH STEROWANE LINKAMI ) |
Ten zestaw powinien być OK - 1.6 ma skrzynię renault, tak jak 1.3, a FL nic w tej kwestii nie zmienił.
pablo
Bizi78 - 05-03-2014, 10:36
RaVciO, u mnie w ASO w 2008r. wymieniali tylko elementy na obu końcach drążka zmiany biegów (łączący wybierak i skrzynię).
Od wymiany minęło 5.5 roku i wszystko śmiga jak należy .
Jak coś to mogę ci na maila podesłać schemat z wymienionymi elementami wraz z kosztem elementów ASO.
RaVciO - 05-03-2014, 14:23
Wyślij. Może się przyda
Bizi78 - 05-03-2014, 14:30
Poszło na maila, mam nadzieję, że wysłałem do ciebie .
henrykMSS - 10-03-2014, 18:23
Pytanie odnośnie problemów ze zmianą biegów.Kłopot jest z wejściem jedynki?Czy myli się jedynka ze wstecznym?Jeśli się myli to jest inny problem nie tulejki.
macos - 10-03-2014, 19:05
henrykMSS napisał/a: | Czy myli się jedynka ze wstecznym? |
A jest to w ogóle możliwe w Twojej skrzyni,masz chyba DID-a
henrykMSS - 17-03-2014, 19:09
U mnie tak nie jest ale jeśli jest to taka sama skrzynia biegów jak w CARSIMA 1,6 to może tak być, miałem właśnie w poprzedniej Carismie i wszyscy mi mówili też o tulejkach.Aż sam wymacałem,że to jest problem pod mieszkiem,wymieniłem (z problemami)ale potem wszystko chodziło jak trzeba
macos - 17-03-2014, 21:47
henrykMSS napisał/a: | to jest problem pod mieszkiem,wymieniłem |
Możesz sprecyzować co takiego wymieniłeś,może komuś się przyda.
henrykMSS - 19-03-2014, 18:57
macos napisał/a: | henrykMSS napisał/a: | to jest problem pod mieszkiem,wymieniłem |
Możesz sprecyzować co takiego wymieniłeś,może komuś się przyda. |
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=200
nie wiem czy mi się udało wkleić ten link poprawnie,an tym obrazku jest element z numerem 24563 na dole tej tulejki jest gumowy pierścień i on u mnie się przetarł.Drążek przy wkładaniu jedynki szedł za bardzo w lewo,na pozycje wstecznego i przez to można było zrobić BUM temu co stał za nami.Po wymianie wszystko wróciło do normy
high-flier - 22-07-2014, 14:40
BENNY777 napisał/a: | Też miałem problem z wchodzeniem 1 wszyscy pisali o tulejkach. Postanowiłem spróbować sam naprawić i się udało bez problemu. Pierwsze co to z kanału poluzowałem śrubę od wybieraka 13 i "ręcznie" wrzuciłem 1.Dokręciłem nakrętkę 13 skręcając delikatnie wybierak. Co ważne jest aby dobrze i mocno dokręcić nakrętkę i sprawdzić czy wsteczny i 5 wchodzą dobrze. Za 1 razem za słabo dokręciłem nakręte i problem się pojawił ale teraz odpukać w niemalowane wszystko ok. |
Dokładnie to samo wymyśliłem i również się sprawdziło u mnie. A było to tak:
Też miałem problem z wrzucaniem jedynki, trzeba było dość mocno w lewo wręcz uderzyć drążkiem, by potem dało się wrzucić jedynkę do przodu. Jako, że wcześniej ktoś inny w rodzinie jeździł autem, to się tym nie zajmowałem i tak sobie było przez dobrych kilka lat (przy czym dodam, że ojciec był w serwisie mitsu z tym problemem, ponoć wymienili wtedy tulejki, ale problem szybko powrócił). Ale teraz mnie przyszło jeździć Miśkiem, więc przyszedł mi podobny pomysł do głowy co koledze BENNY777.
Miałem akurat auto na kanale, więc profilaktycznie rozebrałem tunel środkowy wewnątrz by oglądnąć wszystko dokładnie od góry (7 śrub, 5min roboty, choć tak naprawdę można tylko wyjąć osłonę drążka zmiany biegów i przyświecić latarką). I właśnie doszedłem do wniosku, że tuleje pracują całkiem poprawnie, a wystarczy lekko poprawić położenie drążka wybieraka, by w ten sposób "przesunąć" drążek zmiany biegów o dosłownie 1-2milimetry w prawo.
Zatem wrzucamy jedynkę, schodzimy pod auto, luzujemy śrubę obejmy zaciskowej drążka wybieraka. Wracamy do auta i poprawiamy pozycję lewarka zmiany biegów przy wrzuconej jedynce tak, by element, który wcześniej się opierał o biały plastik z lewej strony teraz był o dosłownie milimetr od niego (zaraz nad tulejkami, ten element, co idzie do góry, gdy podciągamy pierścień do wrzucenia wstecznego), czyli mówiąc wprost korygujemy pozycję lewarka na wrzuconej jedynce przesuwając minimalnie w prawo. Schodzimy pod auto, skręcamy śrubę obejmy zaciskowej wybieraka (i tu znów nawiążę do wypowiedzi kolegi BENNY777 - faktycznie nie można zrobić tego za lekko, bo puści i problem wróci) najlepiej kluczem dynamometrycznym (jeśli taki posiadamy) momentem 24Nm. Wracamy do auta i sprawdzamy, powinna gładko wchodzić jedynka, również gładko piątka (tym razem ten element powinien prawie dotykać białego plastiku z prawej strony) i NAJWAŻNIEJSZE: przy wrzucaniu wstecznego element ten idzie do góry i musi ewidentnie wchodzić NAD ten biały plastik (wtedy mamy pewność, że bez podniesienia pierścienia nie wrzucimy wstecznego). Ja dwukrotnie wędrowałem pod auto, luzowałem śrubę i poprawiałem. W sumie może 15-20min roboty, a już drugi tydzień jedynka chodzi idealnie
Trochę się rozpisałem, ale może takie szczegółowe rozwinięcie metody kolegi BENNY777 się komuś przyda w przyszłości
Marzena - 20-08-2014, 18:19
Witam. Mam MSS 2002 r. Silnik 1.3. Na pierwszym biegu czasami slychac dzwiek biegu wstecznego.Olej w skrzyni jest. Moze ktos mial taka usterke? Z gory dzieki za odpowiedzi.
|
|
|