To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Kosiarka do trawy

Tomek - 11-06-2013, 08:58

dla dużych dzieci polecam takie coś zdalnie sterowane:

ostatnio widziałem jak przy autostradzie czymś takim fi100cm kosili bardzo strome zbocza

Marcin-Krak - 11-06-2013, 10:51

Ja tak tylko chciałem powtórzyć to, co kiedyś już pisałem i się dowiedziałem w autoryzowanym serwisie. Ta sama kosiarka z nazwy w markecie budowlanym (znacznie tańsza) nie jest tą samą, co w sklepie specjalistycznym (droższa). Inne podzespoły w serduchu - starczające na max czas trwania gwarancji.
Marcino - 11-06-2013, 15:02

No ale co może być innego w dwóch silnikach Brigsa np.. jak są takie same?
Marcin-Krak - 11-06-2013, 15:07

Marcino napisał/a:
No ale co może być innego w dwóch silnikach Brigsa np.. jak są takie same?

Wersje marketowskie mają tańsze i gorsze podzespoły. Typowa chińszczyzna.

Tomek - 11-06-2013, 15:15

Marcin-Krak napisał/a:

a ile takich i takich sztuk rozebrałeś na części ?

"w markecie szajs", bo jest taniej
to jest typowe gadanie właścicieli sklepów i serwisów wszelakiego typu (*)

w małym sklepie obrót mały, to i marża musi być większa
poza tym market kupuje hurtowo - ma taniej
market może sobie pozwolić na zakup sprzętu nieobjętego gwarancją, za mniejsze pieniądze a ewentualne reklamacje (dotyczy tylko w przedziale 1-2 lata od zakupu, których i tak nie będzie wiele) wliczyć sobie w koszta

te wszystkie czynniki wpływają na cenę, a nie użyte podzespoły
bywa też tak, że producenci produkują jakąś linię towaru tylko dla marketu, ale wtedy produkt ma inny numer katalogowy, jest tylko w jednym markecie, a czasem jest też pod inną marką

(*) mam kolegę, który ma firmę sprzedającą elektronikę pewnego typu, oraz świadczy usługi montażu i obsługi tegoż
i wg niego całe allegro handlujące tym co on ma to są podróby

Marcin-Krak - 11-06-2013, 19:02

Pewnie prawda leży gdzieś po środku.
Miałem w rodzinie 2 takie same modele kosiarki.
Jedna ze sklepu firmowego, druga z Praktikera.
Ta pierwsza wytrzymała 6 lat, ta druga na gwarancji miała wymieniony silnik, a po 3 letniej gwarancji padła ponownie i nie opłacało się jej naprawiać. Może to i przypadek.
Opinię mam jednego z większych serwisów i salonu sprzedaży w Krakowie, gdzie ceny niektórych sprzętów są konkurencyjne względem tych marketowych.

bastek - 11-06-2013, 20:05

a jakiej firmie opłąca się robić 2 linie produkcyjne-do serwisów i do marketów? plus cała logistyka żeby nie pomylić.... wg mnie to spiskowa teroria dziejów
Marcin-Krak - 11-06-2013, 20:11

bastek napisał/a:
a jakiej firmie opłąca się robić 2 linie produkcyjne-do serwisów i do marketów?

Wystarczy mieć 2 różne fabryki ;)
http://www.e-kosiarki.net...ramy-vt1693.htm

Bizi78 - 11-06-2013, 22:38

Ja polecam ekonomiczną, ekologiczną:

Wszystko zeżre, nawet drut kolczasty :mrgreen: .

Krzyzak - 12-06-2013, 07:32

bastek napisał/a:
jakiej firmie opłąca się robić 2 linie produkcyjne-do serwisów i do marketów?
linia jest jedna, ale podzespoły mogą być inne
podam przykład z "podwórka" na którym teraz siedzę - motorowery
silniki 50 ccm są tak różne przez zastosowanie różnych podzespołów bazowych - można na nich osiągnąć od 3 do 15 KM - nie muszę dodawać, że te mocniejsze są dużo droższe? i w środku mają inne bebechy
w przypadku silników B&S czy Honda do kosiarek, to pewnie różnic nie będzie żadnych, ale nie z samego silnika składa się kosiarka

Marcino - 12-06-2013, 09:54

Darek dobrze pisze, silnik to jedno ale obudowa koła to reszta, i tu pewnie jest cała prawda o kosiarkach.
bastek - 12-06-2013, 15:55

Bizi78, fajna opcja
miałem od sąsiada taką większą, kilkaset kilo, czarna w białe kropki - ale ta wybredna była, tylko trawka, chwasty nie.....
tylko gdzie toto trzymać? :)
w magazynku mam wiele rzeczy, nawet drut kolczasty - zeżre.... a osobnego budynku nie postawię. i co z zimą?

Bizi78 - 12-06-2013, 19:57

bastek napisał/a:
w magazynku mam wiele rzeczy, nawet drut kolczasty - zeżre.... a osobnego budynku nie postawię. i co z zimą?

Przygarnij do domu :D .
To zwierze mało wymagające, wystarczy jej jakiś salon + łazienka i będzie git :mrgreen: .

Krzyzak - 13-06-2013, 07:58

Bizi78 napisał/a:
wystarczy jej
raczej jemu - przecież to cap
maniax86 - 13-06-2013, 08:21

Marcin-Krak napisał/a:

mam kosiarkę kupioną w OBI.... ale jako że nie chciałem brać najtańszej więc wziąłem z silnikiem B&S bo podobno dobre są /samobieżną/.. kosiarkę użytkuję od 6 lat i nic się złego w niej nie dzieje.... przez ten czas jedynie raz czyściłem filtr w niej.... i tyle tylko było dodatkowej roboty przy niej :wink:

Dodam jeszcze że brat kupił sobie również kosiarę z silnikiem B&S ale z większym silnikiem od mojej... i nie chciał kupować w markecie... kupił w punkcie sprzedaży Stihla... w ciągu 3 lat 2 razy był z nią w serwisie bo wylatywał z niej olej jakies uszczelki czy coś było wymieniane) Oczywiście to drobiazg.... ale jednak moja marketówka nawet takiej pierdoły nie musiała mieć robionej :D