[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Zapłon elektroniczny w V6
Bartek - 02-01-2013, 13:25
Krzyzak napisał/a: | czyli dzieląc rpm z wału na 6 i wiedząc kiedy jest 1TDC można co odpowiednią ilość milisekund dawać zapłony na kolejne cewki (pamiętając, że wał ma rpm/min) |
Dużo prościej - atmel ma tylko pokierować sygnał do odpowiedniego tranzystora, czyli timingiem zapłonu nadal steruje ECU. Proste kluczowanie sygnału drugim sygnałem - przy 8 MHz zegara atmela opóźnienia kluczowania będą zaniedbywalne
Krzyzak - 02-01-2013, 14:47
Bartek napisał/a: | atmel ma tylko pokierować sygnał do odpowiedniego tranzystora | ale żeby go znać trzeba wiedzieć, który to tranzystor ma być - a to można liczyć w cyklu znając obroty i moment TDC
Bartek - 02-01-2013, 15:32
Nie trzeba znać obrotów....
TDC na szczęście daje 3 impulsy na obrót wału - jakieś pytania
PS. Na dobrą sprawę można to na rejestrze przesuwnym zrobić bez użycia wyższej technologii, pisania programów itp....
Krzyzak - 02-01-2013, 15:59
Bartek napisał/a: | TDC na szczęście daje 3 impulsy na obrót wału - jakieś pytania | aaaa - już żadnych
rozkręciłem ostatnio TDC i tam jest tylko z 1 strony blaszka na jakieś 10*... stąd moje przypuszczenie, że tylko wtedy daje impuls
Owczar - 02-01-2013, 19:16
Bartek napisał/a: | TDC na szczęście daje 3 impulsy na obrót wału - jakieś pytania |
Daje 1 impuls na obrót wałka
Zastanawiam się tylko nad jedną sprawą. Impulsy generowane przez ECU są dość krótkie. Podejrzewam że specjalnie dobrane do jednej cewki i ograniczenia czasu przy dużych obrotach. W związku z tym zastanawiam się jak będzie się sprawowała inna cewka przy tych czasach.
D1VenO - 02-01-2013, 20:27
Kiedy bedziecie mowic po polsku ?
Owczar - 02-01-2013, 21:24
D1VenO napisał/a: | Kiedy bedziecie mowic po polsku ? |
Już niedługo Jak tylko skończymy dywagacje teoretyczne
Bartku podsunąłeś mi ciekawy pomysł z tym rejestrem przesuwnym. Tylko nie pamiętam jaki numer rejestru mówiłeś... 40xx?
Sprawdzałem kilka i nie mogę znaleźć odpowiedniego. No i jeszcze kilka kwestii...
Rozumiem, że szeregowy sygnał wejściowy to impulsy zapłonowe, które są jednocześnie podłączone do clock input. Czyli przy narastającym zboczu rejestr przełącza na kolejne wyjście. Sygnał resetujący to TDC.
Niestety do tej pory znalazłem tylko rejestr (CD4014), który przesuwa na kolejne wyjścia, ale nie odcina już tych zapiętych. Czyli przy 2 cyklu sygnał wyjdzie na 1 i 2 wyjściu. Znalazłem też rejestr, który by pasował, ale niestety on nie ma wejścia szeregowego tylko zapina sekwencyjnie stan wysoki. To CD4017.
Na wyjściach tak czy inaczej musiałbym dać tranzystory, a co za tym idzie układ stabilizujący na 5V, którym będę dalej sterował tranzystory mocy w module zapłonowym.
Krzyzak - 02-01-2013, 22:29
Owczar napisał/a: | Daje 1 impuls na obrót wałka | to w takim razie wał się w tym czasie obróci 2x a nie 3...
teraz już mniej rozumiem... pomóżcie rozkminić
Krzyzak - 02-01-2013, 22:32
Owczar napisał/a: | układ stabilizujący na 5V | a możesz wziąć 5V z ECU? - możesz
jak przesuniesz rejestr 1 bit, to jakbyś mnożył przez 2, więc powinno na wyjściu się zmieniać gasząc poprzednie
Owczar - 03-01-2013, 09:03
Krzyzak napisał/a: | teraz już mniej rozumiem... pomóżcie rozkminić |
To w takiej sytuacji łatwo przesuwać 3 impulsy, bo tdc będzie resetowało układ.
Cytat: | a możesz wziąć 5V z ECU? - możesz |
Wolałbym jednak zrobić stabilizator na 5V. Nie chcę upalić ECU, tym bardziej, że to już nie będą małe prądy.
Krzyzak napisał/a: | jak przesuniesz rejestr 1 bit, to jakbyś mnożył przez 2, więc powinno na wyjściu się zmieniać gasząc poprzednie |
Który układ da mi możliwość gaszenia poprzedniego?
Bartek - 03-01-2013, 10:14
Jest mały kłopot, ale pracuję nad nim
4015 to 2 szt. 4-bitowych rejestrów, a potrzeba 6 bitowy, ponieważ sygnał TDC pojawia się co 6 odpaleń, nie co 3 jakby było idealnie
Sygnał TDC jako wejście rejestru, impulsy dla PT jako zegar rejestru i nic nie trzeba resetować poza "power-on" resetem.
Wyjścia rejestru określą który cylinder ma odpalić, trzeba je ANDować z sygnałem dla PT, żeby na wyjściu zachować moment odpalenia i czas trwania impulsu
PS. Można użyć 3 szt. 4013 (podwójny przerzutnik D) i zbudować na piechotę taki rejestr, ale szukam prostszych rozwiązań, bo w tym układzie potrzeba co najmniej 5 scalaków.
PS2. Układy serii 4xxx zasilasz normalnie z 12V, wystarczy mały stabilizator, żeby nic się nie stało gdy zasilanie przekroczy teoretycznie 15V (praktycznie 20V w szpilce też znoszą bezproblemowo
PS3. więcej PS nie będzie
Bartek - 03-01-2013, 10:37
Krzyzak, z TDC trochę zamieszałem, myślałem o czujniku położenia wału - mea cupla
Owczar - 03-01-2013, 10:51
Bartek napisał/a: | PS2. Układy serii 4xxx zasilasz normalnie z 12V, wystarczy mały stabilizator, żeby nic się nie stało gdy zasilanie przekroczy teoretycznie 15V (praktycznie 20V w szpilce też znoszą bezproblemowo |
To już wiem Ale na wejściu mamy sygnał o amplitudzie 5V. Przepuszczamy go przez układ do modułu zapłonowego z tranzystorami mocy. Ale te układy logiczne mogą puszczać maks 40mA a tranzystory mocy na bazie mogą pociągnąć ponad 100mA dlatego na wyjściu z układu logicznego muszę dać tranzystory pnp z 5V na emiterze żeby zasilić tranzystory npn w module zapłonowym.
Bartku, a może ten temat coś Ci podpowie?
http://www.elektroda.pl/r...c1910517-0.html
Wczoraj szukałem jednego scalak, który opędzi całość, ale niestety nic nie znalazłem. Swoją drogą to też się machnąłem z tym TDC i myślałem, że daje jeden impuls co 3 zapłony, a rzeczywiście daje co 6.
Krzyzak - 03-01-2013, 10:57
Owczar napisał/a: | Który układ da mi możliwość gaszenia poprzedniego? |
sprawdź SN74195 - łączysz kaskadowo wyjście QD z wejściem następnego i masz rejestr 7 bitowy
Bartek - 03-01-2013, 10:58
Owczar napisał/a: | Bartku, a może ten temat coś Ci podpowie? |
vide PS2 przedpoprzedniego posta
Ale mam prostsze rozwiązanie wykorzystujące oba rejestry 4015 jako rejestr 7 bitowy.
rysuję schemacik - niestety w illustratorze, który do rysowania schematów mało się nadaje
|
|
|