To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Opony letnie 195/55R15 - opinie

Japko - 07-04-2014, 18:03

cakp napisał/a:
Hm to w sumie poczekam do jesieni i kupię letnie w sezonie zimowym, będzie taniej.
Opona na fotce to Nankang
http://www.tirendo.pl/sam...ra-sport-ns-2/.
Azjatycki produkt. Produkcja 2010. Nie polecam na mokrej nawierzchni tej opony. Jak nie uzytkuje auta tydzien to widzę ze się lekko odkształcaja, gdyż przez pierwsze 300m czuję jakby były jajowate. Potem już jest normalnie.

Moje Continentale tak wyglądały zanim jedna z nich pękła. Tylko, że miały 10lat :)
Właśnie założyłem nowe Michelin Energy Saver+, postaram się wkrótce podzielić wrażeniami.

darcun4 - 08-04-2014, 18:17

A ja od tygodnia jeżdżę na:
http://www.oponeo.pl/dane...4-82-h#19348650 ....... tylko kupiłem je po 140,00 zł/szt.

RaVciO - 09-04-2014, 18:24

darcun4 napisał/a:
A ja od tygodnia jeżdżę na:
http://www.oponeo.pl/dane...4-82-h#19348650 ....... tylko kupiłem je po 140,00 zł/szt.

Bardzo serdecznie dziękuję, że przeczytałeś pierwszego posta i piszesz na temat....

Cytat:
>>>>> Wielka prośba: proszę nie pisać o innych rozmiarach opon i o tym, że inne rozmiary są tańsze <<<<<

cakp - 25-06-2014, 15:07

W związku z tym że stare opony mi wyząbkowały przez co auto wyło, musiałem zakupić nowe.
Zależało mi na ciszy i krótkiej drodze hamowania i w miarę przystępnej cenie.

Myślałem wybrać pomiędzy:
BFGoodrich G-Grip 195/55 R15 85 V
Fulda ECOCONTROL HP 195/55 R15 85 V
(50zł róznicy na komplecie z wymianą)

Stare opony to 195/55/15 Nankang ns2 (4-6lat)
Wybrałem Nowe opony Fulda ECOCONTROL HP 195/55 R15 85 V (etykieta E B 69)
Wypadły takze niezle w testach ADAC ( choć z ich ostatnią wiarygodnościa różnie bywa)
Sprzedający powiedział że mają mniejszą ścieralność od Godrich. W testach Adac w tabelce potwierdziła się niska ścieralność. Co do ceny, standardowy rozmiar opon w SS nie należy do tanich. Roznica w cenie na 1 oponie sięga 100zł z rozmiaru 55 na 65

Róznice:
Przemierzam ciągle tą samą trasę, zaliczam te same dziury.
Na pewno jest ciszej. Zresztą pewnie po wyrzuceniu wyząbkowanych opon na każdej będzie ciszej. Owszem słychać szum opon przy 69db, może dlatego że nadkola nie są super wyciszone w SS. Opony zimowe mam 71db. Pomiedzy 69-71 minimalna rożnica w hałasie , tak z praktyki.
Nowe opony są bardziej miekkie niz stare Nankangi. Może nie aż tak miekkie jak zimowe gdzie jest uczucie jak w rozlazłej galarecie i czujesz jakby auto na zakręcie miało zamiast opon, woreczki foliowe z wodą napełnione do połowy.
Tutaj jest miekko ale jednocześnie czujesz sztywnosc/zwartość/elastyczność, bardzo dobrze tłumi nierówności na drodze. W starych nankang jakbym na kartoflach jeżdził.
W deszczu cięzko mi porównać, ani w starych ani w nowych nie wpadłem nigdy w poślizg. Hamować hamują i stare i nowe, Jeżdzę zgodnie z przepisami ( mniej pali i więcej ciszy w kabinie) staram się także po deszczu w trasie nie jeżdzic w koleinach, może dlatego nie potrafię realnie porównać hamowania na mokrej nawierzchni.

qzik - 06-07-2014, 11:16

Natomiast ja kupiłem 3 tygodnie temu nowe opony Nokian Line 195/55 R15 85 H. Jestem bardzo zadowolony na drugi dzień po założeniu przeszły niezły test, bo jechaliśmy do Chorwacji, 4 osoby i 250 kg bagażu. Na autostradzie w deszczu 160 km/h jechało się bardzo pewnie. Są ciche, ale w MSS-ach i tak najgłośniejszy jest szum powietrza i silnik.
RaVciO - 30-07-2014, 20:26

qzik napisał/a:
Natomiast ja kupiłem 3 tygodnie temu nowe opony Nokian Line 195/55 R15 85 H. Jestem bardzo zadowolony na drugi dzień po założeniu przeszły niezły test, bo jechaliśmy do Chorwacji, 4 osoby i 250 kg bagażu. Na autostradzie w deszczu 160 km/h jechało się bardzo pewnie. Są ciche, ale w MSS-ach i tak najgłośniejszy jest szum powietrza i silnik.

Jak się spisują Nokian Line? Nadal zadowolony?

cakp - 02-08-2014, 13:12

cakp napisał/a:
W związku z tym że stare opony mi wyząbkowały przez co auto wyło, musiałem zakupić nowe.
Zależało mi na ciszy i krótkiej drodze hamowania i w miarę przystępnej cenie.

Myślałem wybrać pomiędzy:
BFGoodrich G-Grip 195/55 R15 85 V
Fulda ECOCONTROL HP 195/55 R15 85 V
(50zł róznicy na komplecie z wymianą)

Stare opony to 195/55/15 Nankang ns2 (4-6lat)
Wybrałem Nowe opony Fulda ECOCONTROL HP 195/55 R15 85 V (etykieta E B 69)
Wypadły takze niezle w testach ADAC ( choć z ich ostatnią wiarygodnościa różnie bywa)
Sprzedający powiedział że mają mniejszą ścieralność od Godrich. W testach Adac w tabelce potwierdziła się niska ścieralność. Co do ceny, standardowy rozmiar opon w SS nie należy do tanich. Roznica w cenie na 1 oponie sięga 100zł z rozmiaru 55 na 65

Róznice:
Przemierzam ciągle tą samą trasę, zaliczam te same dziury.
Na pewno jest ciszej. Zresztą pewnie po wyrzuceniu wyząbkowanych opon na każdej będzie ciszej. Owszem słychać szum opon przy 69db, może dlatego że nadkola nie są super wyciszone w SS. Opony zimowe mam 71db. Pomiedzy 69-71 minimalna rożnica w hałasie , tak z praktyki.
Nowe opony są bardziej miekkie niz stare Nankangi. Może nie aż tak miekkie jak zimowe gdzie jest uczucie jak w rozlazłej galarecie i czujesz jakby auto na zakręcie miało zamiast opon, woreczki foliowe z wodą napełnione do połowy.
Tutaj jest miekko ale jednocześnie czujesz sztywnosc/zwartość/elastyczność, bardzo dobrze tłumi nierówności na drodze. W starych nankang jakbym na kartoflach jeżdził.
W deszczu cięzko mi porównać, ani w starych ani w nowych nie wpadłem nigdy w poślizg. Hamować hamują i stare i nowe, Jeżdzę zgodnie z przepisami ( mniej pali i więcej ciszy w kabinie) staram się także po deszczu w trasie nie jeżdzic w koleinach, może dlatego nie potrafię realnie porównać hamowania na mokrej nawierzchni.

Obecnie po tak długim czasie mogę powiedzieć że jestem zadowolony i polecam.
Wjeżdzałem specjalnie w koleiny i nie czułem aquaplaningu. Hamowałem ostro na mokrej nawierzchni z 70km/h, stanął dęba jak na suchej. Opony nie piszczą na mokrym ani na suchym rozgrzanym asfalcie. Na poprzednich nankgang przy wyprzedzaniu drugiego auta w deszcz potrafilo trochę zarzucić. Chyba wiem dlaczego bałem się w deszcz wyprzedzać.
Rozważałem i markę nokian lecz ja już się boję azjatyckich produktów. Fuldę kupiłbym kolejny raz.

RaVciO - 02-08-2014, 14:47

W piątek zamówiłem Nokian Line.

Tak na marginesie Nokian jest z Finlandii :P (jedna z wielu marek w różnych gałęziach przemysłu firmy Nokia, choć my ich znamy przede wszystkim z telefonów)

cakp - 02-08-2014, 15:01

Ile zapłaciłeś za komplet? Daj znać jak na mokrej nawierzchni.
Szkoda że nie ma nigdzie w testach zużycia bieżnika. Z tego co widzę opona może byc klasy A a bieżnik na 20tys km ale chyba coś za coś. W testach Adac podają zużycie bieżnika ale sam już nie wiem jak to u nich jest.

Paweł W. - 02-08-2014, 15:03
Temat postu: Opony GOOD YEAR.
Dzień Dobry,

Pozwolę sobie przyłączyć sie do tematu.
Jeżdżę MSS 1,6 na oponach 195/55/15,GOOD YEAR EAGLE NCT5 i (NIESTETY) nadszedł czas na zmianę. Przyznam że jeździłem na rozmaitych oponach, ale zawsze nowych. Jeżeli chodzi o opony na których jeżdżę to moim zdanie, są b.,b. dobre. Auto przejechało na nich prawie 75000 km u poprzedniego właściciela w Niemczech, mają jeszcze ponad 5mm bieżnika ale nie o tym, nie o tym. Otóż, nigdy nie zdarzyło mi się na nich poślizgnąć, zarówno podczas hamowania jak i ruszania, nawet w zimie bo i w takiej aurze zdarzyło mi się na nich jeździć. Oprócz tego, tak mi się wydaje, są bardzo ciche a porównuję do różnych opon koreańskich, jakie miałem przyjemność użytkować w autach służbowych i moich klientów.
Jeśli udałoby mi się kupić jeszcze raz takie opony, nie wahałbym się ani chwili.

Najserdeczniej Pozdrawiam
Paweł W.

cakp - 02-08-2014, 15:32

Opony które wymieniłeś miałem w mondeo mk2 3lata temu. Auto szło na nich jak po szynach, miałem wrażenie że jadę pociagiem towarowym, w deszczu rewelacja, nie miałem nigdy poślizgu. Kupiłem wtedy nowe, autem przejechałem 40tys km i sprzedałem z 6mm bieżnikiem. Opony po tym czasie nie były popękane ani wyząbkowane. Niestety przed zakupem fuldy nie znalazłem tego modelu goodyera w rozmiarze 195/55/15 a to była moja pierwsza myśl by znów do tych opon wrócić.
Z hałasem nie mogę porównać gdyż mondeo było lepiej wygłuszone jak SS. Tam ich nie słyszałem.
Jeżeli uda się komuś trafić to także serdecznie polecam jak kolega wyżej

RaVciO - 02-08-2014, 19:45

cakp napisał/a:
Ile zapłaciłeś za komplet? Daj znać jak na mokrej nawierzchni.
Szkoda że nie ma nigdzie w testach zużycia bieżnika. Z tego co widzę opona może byc klasy A a bieżnik na 20tys km ale chyba coś za coś. W testach Adac podają zużycie bieżnika ale sam już nie wiem jak to u nich jest.

260zł sztuka, czyli 1040zł komplet

Jak już do mnie przyjdą (w poniedziałek) i pojeżdżę dam znać.
----

Oponki na kołach. Pierwsze wrażenie po kilku kilometrach to, że są cichsze niż moje wysłużone Hankook Ventus i Interstate IXT