Forum ogólne - Przeciwmgielne bez mgly... Wkurza Was tez?
Krzyzak - 16-01-2007, 08:03
Mnie wkurzaja - i przdnie i tylne. Jak ktos tak jedzie podczas dobrej pogody i nie na kretych drogach z przeciwmgielnymi, to wlaczam dlugie - moze zrozumie. Jak ktos nie przestrzega przepisow, to ja tez na ta chwile czuje sie zwolniony.
JCH - 16-01-2007, 08:18
Krzyzak napisał/a: | Mnie wkurzaja - i przdnie i tylne. | A tak z ciekawości - dlaczego
Wkurzaja Cię, bo .... bo tak?
Cytat: | Jak ktos tak jedzie podczas dobrej pogody i nie na kretych drogach z przeciwmgielnymi, to wlaczam dlugie - moze zrozumie. | Wtedy po prostu Ty zaczynasz go oślepiać.
Krzyzak napisał/a: | Jak ktos nie przestrzega przepisow, to ja tez na ta chwile czuje sie zwolniony. | Marne to uzasadnienie.
Krzyzak - 16-01-2007, 08:37
JCH napisał/a: | Wkurzaja Cię, bo .... bo tak?
Wtedy po prostu Ty zaczynasz go oślepiać.
Marne to uzasadnienie. |
Wkurza mnie cwaniactwo i tzw. lans pod kazda postacia. A ponadto jest to niezgodne z prawem.
I o to chodzi - oko za oko.
Moze i marne, ale mi wystarcza.
gulgulq - 16-01-2007, 08:38
Mój osąd używania świateł:
przednie: raczej traktuję to ze zrozumieniem, zwłaszcza na krętych drogach - używanie w miarę poprawia bezpieczeńśtwo na drodze, mimo że tak jak niektórzy piszą zbyt oslepiają ich i przez chwile widza ciemność - w takiej sytuacji staram się zwracać uwagę na drogę oświetlnoą prze takiego delikwenta, bo za chwilę ja będe na tym odcinku - wtedy ryzyko niezauważenia kogoś na poboczu troche maleje. Ale naprzykąłd używanie przeciwmgielnych w mieście gdzie mam doświetlonś ulice przez lampy uważam za bezsens.
tylnie: oj strasznie mnie wkurzają, zwłaszcza jek musze jechać za takim delikwentem przez długi odcinek drogi, staram sie myslęć jeżdząc (sic! ) i gdy podczas mgły widzę że ktoś dojeżdza do mnie do wyłączam tylne wiedząc jak rażą kierowcę z tyłu.
Zazwyczaj mrugam długimi i wielu kierowców domysła się o co mi chodzi.
Ale najbardziej wkurzają mnie kierowcy których wyprzedzę, droga pusta, a oni wtedy dłuuuige... mi prosto w lusterka.
Anonymous - 16-01-2007, 08:51
Krzyzak napisał/a: | Wkurza mnie cwaniactwo i tzw. lans pod kazda postacia. A ponadto jest to niezgodne z prawem.
|
najciekwasze jest to ze przepis wyraznie zabrania uzywania swiatel przeciwmgielnych tylnych ale nie zabrania uzywania przednich
lansem nie nazwalbym zachowania kierowcy doswietalajacego sobie droge.
zreszta coraz wiecej nowoczesnych systemow obecnie powstajacych doswietlajacych droge wykorzystuje kazde zrodlo swiatla, wiec przeciwnicy halogenow niestety musicie sie przyzwyczaic do oslepiajacych was np. mercedesow, infinity itp.
Krzyzak - 16-01-2007, 09:02
arturro napisał/a: | najciekwasze jest to ze przepis wyraznie zabrania uzywania swiatel przeciwmgielnych tylnych ale nie zabrania uzywania przednich |
Art. 51 pkt. 5 kodeksu drogowego:
"Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza."
Anonymous - 16-01-2007, 09:30
wiec gdzie jest mowa o zakazie poza droga kreta?
dokladnie o to chodzi, przepisy nie mowia wyraznie.
druga sprawa ze ten przepis mozna tak nagiac ze kazda w polsce droga jest kreta.
Krzyzak - 16-01-2007, 10:13
artur - masz napisane, ze droga musi byc oznaczona odpowiednimi znakami
po drugie jest napisane, ze mozna, poza tymi warunkami nie mozna - vide kiedys moja Baska wiozla nas z imprezy, we mgle i w Zblewie patrol sie przyczepil, ze ma pmglowe z przodu - upieklo sie jej tylko dlatego, ze miala prawko dopiero 2 miesiace...
JCH - 16-01-2007, 10:40
Krzyzak napisał/a: | I o to chodzi - oko za oko.
Moze i marne, ale mi wystarcza. |
To nie te czasy, Darku
A to chyba jest tak, że każdy odpowiada za swoje przewinienia. Czy jak ktoś przejedzie skrzyżowanie na czerwonym to znaczy, że jak też mogę?
O! Zatrąbię sobie wtedy. A co. On przejechał na czerwonym (lansiarz jeden) to ja se zatrąbię
cns80 - 16-01-2007, 11:03
arturro napisał/a: | zreszta podobna sytuacja byla kiedys przy ksenonach, oczywiscie wiekszosci kierowcow one przeszkadzaly i oslepialy (pewnie do tej pory tak jest) ale niestety one nie oslepiaja, maja inna barwe tj. sa biale, nie zolte ale nadal nie oslepiaja |
Oślepiają, bo na naszych dziurawych drogach z mnóstwem poprzecznych pęknięć przyspieszający samochód na ksenonach wyglada jak jadący z przeciwka stroboskop (oślepia krótkimi mignięciami) i po kilku mignięciach nie widac już nic. Fajnie ze on jest bezpieczny, tylko ja też bym chciał być.
Krzyzak napisał/a: | Wkurza mnie cwaniactwo i tzw. lans pod kazda postacia. A ponadto jest to niezgodne z prawem.
I o to chodzi - oko za oko.
Moze i marne, ale mi wystarcza. |
Popieram. Niestety na takich nie ma cywilizowanych metod persfazji. Przecież nawet gdybym go dogonił i poprosił o wyłączenie świateł to i tak tego nie zrobi.
Moja koleżanka dachowała Fordem Ka z 6 metrowej skarpy, bo przy dojeździe do szczytu wzniesienia okazało się że jakiś burak wyprzedza na czołowe na włączonych halogenach, a może nawet długich (nie była w stanie tego ustalić). Miała do dyspozycji pobocze, ale żeby w nie trafić trzeba widzieć gdzie się kończy , no i pofrunęła .
P.S. Wczoraj wyprzedzałem w Wawie jednego, który miał zapalone z tyłu p/mgielne. ostatnia mgła była jakoś w połowie grudnia, a on miał tablice z mojej dzielnicy. Małe prawdopodobieństwo że wraca z trasy, duże że zapomniał.
Anonymous - 16-01-2007, 12:42
Krzyzak napisał/a: | artur - masz napisane, ze droga musi byc oznaczona odpowiednimi znakami
po drugie jest napisane, ze mozna, poza tymi warunkami nie mozna - vide kiedys moja Baska wiozla nas z imprezy, we mgle i w Zblewie patrol sie przyczepil, ze ma pmglowe z przodu - upieklo sie jej tylko dlatego, ze miala prawko dopiero 2 miesiace... |
nie ma nigdzie napisane ze poza tymi warunkami nie mozna, w kodeksie karnym co nie jest zabronione jest dozwolone, podobno w drogowym jest inaczej ale sadze ze kwestia dobrych argumentow i sprawa wygrana.
[ Dodano: 16-01-2007, 12:43 ]
cns80 napisał/a: | Oślepiają, bo na naszych dziurawych drogach z mnóstwem poprzecznych pęknięć przyspieszający samochód na ksenonach wyglada jak jadący z przeciwka stroboskop (oślepia krótkimi mignięciami) i po kilku mignięciach nie widac już nic. Fajnie ze on jest bezpieczny, tylko ja też bym chciał być. |
a zwykle zarowki H niby inaczej w tym momencie oslepiaja?
cns80 - 16-01-2007, 12:48
arturro napisał/a: | a zwykle zarowki H niby inaczej w tym momencie oslepiaja? |
Wybacz, ale zdecydowanie inaczej. Przede wszystkim słabiej.
Krzyzak - 16-01-2007, 13:37
arturro napisał/a: | w kodeksie karnym co nie jest zabronione jest dozwolone, podobno w drogowym jest inaczej ale sadze ze kwestia dobrych argumentow i sprawa wygrana. |
wrzucanie ludzi do ogniska czy przejezdzanie walcem tez nie jest zabronione - zabronione jest zabijanie czy kaleczenie; podobnie jak zabronione jest oslepianie aut z przeciwka czy z tylu, a do tego sie sprowadza nieumiejetne uzywanie pmglowych
Anonymous - 16-01-2007, 14:03
darku wiesz jak bardzo cie lubie wiec juz nie bede "podnosil" argumentow przeciwko twoim
zeby bylo jasno ja pm przednich nie uzywam bez mgly (wczasie mgly jak najbardziej).
osobiscie nie jestem oslepiany ani przez chalogeny ani przez ksenony.
cns80 - 16-01-2007, 14:32
Cytat: | Art. 30. [Zasady ruchu w trudnych warunkach] 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
b) poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania;
2) kierujący innym pojazdem niż pojazd, o którym mowa w pkt 1, jest obowiązany:
a) włączyć światła, w które pojazd jest wyposażony,
b) korzystać z pobocza drogi, a jeżeli nie jest to możliwe, jechać jak najbliżej krawędzi jezdni i nie wyprzedzać innego pojazdu.
2. Obowiązek używania świateł, o którym mowa w ust. 1, dotyczy kierującego pojazdem także podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.
3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.
Art. 51. [Zasady używania świateł] 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza:
1) w czasie od zmierzchu do świtu;
2) w okresie od 1 października do ostatniego dnia lutego - przez całą dobę;
3) w tunelu.
2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.
3. W czasie od zmierzchu do świtu, na nieoświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie. Kierujący pojazdem, używając świateł drogowych, jest obowiązany przełączyć je na światła mijania w razie zbliżania się:
1) pojazdu nadjeżdżającego z przeciwka, przy czym jeżeli jeden z kierujących wyłączył światła drogowe - drugi jest obowiązany uczynić to samo;
2) do pojazdu poprzedzającego, jeżeli kierujący może być oślepiony;
3) pojazdu szynowego lub komunikacji wodnej, jeżeli poruszają się w takiej odległości, że istnieje możliwość oślepienia kierujących tymi pojazdami.
4. Kierujący motocyklem, motorowerem lub pojazdem szynowym jest obowiązany używać podczas jazdy świateł mijania, z zastrzeżeniem ust. 3.
5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
6. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się do kierujących pojazdami, które nie są wyposażone w światła mijania, drogowe lub światła do jazdy dziennej. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 1 i 3 zamiast tych świateł należy używać świateł stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdów.
7. Przepisy ust. 1-5 stosuje się odpowiednio podczas zatrzymania pojazdu, wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Jeżeli zatrzymanie trwa ponad 1 minutę, dopuszcza się wyłączenie świateł zewnętrznych pojazdu, o ile na tym samym pasie ruchu, przed tym pojazdem i za nim, stoją inne pojazdy.
Art. 52. [Rozwinięcie] 1. Kierujący pojazdem silnikowym lub szynowym, w warunkach niedostatecznej widoczności, podczas zatrzymania niewynikającego z warunków ruchu lub przepisów ruchu drogowego oraz podczas postoju, jest obowiązany używać świateł pozycyjnych przednich i tylnych lub świateł postojowych. W pojeździe niezłączonym z przyczepą oraz w zespole pojazdów o długości nieprzekraczającej 6 m dopuszcza się włączenie świateł postojowych jedynie od strony środka jezdni.
2. Podczas zatrzymania lub postoju, w miejscu oświetlonym w stopniu zapewniającym widoczność pojazdu lub znajdującym się poza jezdnią i poboczem, wszystkie światła pojazdu mogą być wyłączone. Przepis ten nie dotyczy pojazdu szynowego oraz pojazdu, na którym znajduje się urządzenie lub ładunek, wystające poza pojazd i wymagające oznaczenia odrębnymi światłami.
3. Światło oświetlające przedmioty przydrożne (szperacz) może być włączone tylko podczas zatrzymania lub postoju, pod warunkiem że nie oślepi innych uczestników ruchu. Ograniczenie to nie dotyczy pojazdu uprzywilejowanego. |
I smakowity fragment na koniec:
Cytat: | Art. 3. [Zasady zachowania na drodze] 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
2. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do osoby znajdującej się w pobliżu drogi, jeżeli jej zachowanie mogłoby pociągnąć za sobą skutki, o których mowa w tym przepisie.
3. Jeżeli uczestnik ruchu lub inna osoba spowodowała jednak zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego, jest obowiązana przedsięwziąć niezbędne środki w celu niezwłocznego usunięcia zagrożenia, a gdyby nie mogła tego uczynić, powinna o zagrożeniu uprzedzić innych uczestników ruchu. |
|
|
|