Carisma - Ogólne - profil opony
turek61 - 19-03-2007, 23:20
Cytat: |
moje pytanie: co sądzicie na temat konkretnej opony Continental ContiPremiumContact najlepiej w rozmiarze 185/65 R14
oraz znalazłem taką oponkę FULDA Carat Progresso 185/65 R14 - może ktoś na niej jeździł???
temat poboczny to rodzaj opony jaką polecicie
czekam na opinie |
Continental Premium Contact 2 wygrały test opon letnich montowanych w autach kompaktowych w którymś z ostatnich wydań MOTORU.Czytałem ale nie pamiętam w którym Sam nie używałem więc nie pomogę...
Ja też stoję przed wyborem i rozważam dwie opcje polecając je(nie tylko ja) Twojej uwadze:
http://www.opony.com.pl/t...ora_roku=letnie
Zwróć uwagę na rozbieżność cenową :
http://www.skapiec.pl/site/cat/2100/comp/117411
Cytat: | Opinia użytkownika:
Opony świetnie trzymają się drogi zarówno na mokrej jak i na suchej nawierzchni, nie hałasują, nie mają wyglądu sportowego ale za to posiadają cztery rowki co w przypadku opon innych producentów powoduje ich "gigantyczy" skok cenowy... a Toyo robi nam niespodziankę- rozsądna cena i bardzo dobra jakość. Po wyważeniu na felgach ciężarki po 35-45 gram nie wiem czy to dużo czy mało ale może to wina raczej felg. Na oponach "Made in Japan" a nie jakieś azjatyckie zadupie... Następny zakup: Toyo lub Yokohama ewnentualnie Nokian. Opona Toyo zapewnia duży komfort i pewność jazdy! |
ub
http://www.opony.com.pl/t...ora_roku=letnie
http://www.skapiec.pl/site/cat/2100/comp/122442
Cytat: | Opinia użytkownika:
Świetne oponki, jak na razie nie zuwarzyłem zbytniej ścieralnośći, super tzrymannie na suchym jak i na mokrym, fajna sprawa to rant zabezpieczający felgę - juz wypróbowany;) POLECAM | [/quote]
saphire - 20-03-2007, 08:16
sla napisał/a: | Nokian zbiera same pochwały, jedyny minus to indeks prędkości. |
Jeździsz szybciej niż 210km/h ???
Zawsze można wziąć z ciut większego rozmiaru przykładowo Nokian V 195/50R15 82 V
http://www.opony.com/opony/53950_nokian_v.html
Ale jak dla mnie indeks H (210km/h) jest w zupełności wystarczający tym bardziej że ten Nokian H to XL wzmocniony
sla - 20-03-2007, 08:27
saphire napisał/a: |
Jeździsz szybciej niż 210km/h ???
|
W Niemczech czasami tak.
Anonymous - 20-03-2007, 18:38
sla napisał/a: | Nokian zbiera same pochwały, jedyny minus to indeks prędkości. |
gdzie te pochwały?
jeżeli już to możnaby je policzyć na palcach jednej ręki
"nikt" nie jeździ na tych oponkach,a cena taka sama jak znanych dobrych marek
gdyby cena była przystępna możnaby się nad nimi zastanowić...
Co do TOYO to już lepiej - przynajmniej o niej piszą i nawet pozytywnie..
Anonymous - 20-03-2007, 18:42
brodix napisał/a: | To ja troszkę odświeże temat.. JAKIE OPONY NA LATO DO CARISMY??
Czy któryś z kolegów/kolezanek ma doświadczenia z oponami letnimi Continental i tu model Conti Premium Contact najlepiej w rozmiarze 185lub/65lub60 R14 nie wiem czy szersze wejdą i czy warto.
Zastanawiam się nad kupnem tego modelu ponieważ zależy mi na oponach przedewszystkim dobrze trzymających i Cichych Acha jeszcze cena raczej max do 250 za szt.
P.S.
Aktualnie jeżdżę:
-zima Continental Conti Winter Contact 185/65R14 86T - stare w przyszłym sezonie do wymiany, prowadzą się dobrze
-lato Michelin Pilot EXALTO 185/65R14 86H - stare, jeździ się prawie jak po szynach; choć wysoki bierznik ale zząbkowane i jedna mam chyba lekko uszkodzoną a do tego jak dla mnie za głośne!
Proszę o opinie i ewentualnie kilka słów o oponach w w/w rozmiarze
...może zrobimy jakąś małą ANKIETKĘ |
----------------------------------------
Może tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania, a z wyborem możesz mieć ciężko... Aczkolwiek z tych , które wymieniłeś ja postawiłbym jednak na conti... Lub z tego linku str. 6 Yoko ac...:
http://www.netcar.pl/exec...115510014&LL=10
Anonymous - 20-03-2007, 19:10
Cytat: | Może tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania, a z wyborem możesz mieć ciężko... Aczkolwiek z tych , które wymieniłeś ja postawiłbym jednak na conti... Lub z tego linku str. 6 Yoko ac...: |
zanim cokolwiek napisałem na forum to już troszkę przegladałem stronki z oponami m.in. i tą podana przez Ciebie Gattsu, wielkie dzięki za odp.
saphire - 20-03-2007, 20:08
Ja juz jeździłem na pirelkach, michelinkach, dunlopach, continentalach i nokianach - no i jakoś tak się składa że te nokiany są najlepsze w tej klasie cenowej. Michelinki do kitu na mokrym. Conti - porażka i płyną. Pirelli P3000 to samo. Dunlop SP30 - lepiej nie mówić jak po deszczu jedzie. Szkoda że już nie ma opinii ludzi o NRT2 (skończyli chyba produkować albo na www.opony.com ich nie mają) ale tam była masa opinii i 95% wielkich pozytywów. To że Nokian to mało znana firma u nas to nie znaczy że mają złe opony - wręcz przeciwnie są wg mnie doskonałe. Zresztą w testach Niemieckiego ADAC przeważnie są oceniane na dwie gwiazdki a czasem niektóre modele na maxa (trzy gwiazdki). No ale każdy ma jakies tam swoje typy i przyzwyczajenia - mnie ze wszystkich opon na jakich kiedykolwiek jeździłem najbardziej pasowały te ostatnie co w Corsie miałem Nokiany NRT2. Jak zjeżdżę aktualne Dunlopy EC201 to bezapelacyjnie wezmę właśnie Nokiany tak letnie jak i zimowe.
[ Dodano: 20-03-2007, 20:19 ]
brodix napisał/a: |
gdzie te pochwały?
jeżeli już to możnaby je policzyć na palcach jednej ręki
"nikt" nie jeździ na tych oponkach,a cena taka sama jak znanych dobrych marek
gdyby cena była przystępna możnaby się nad nimi zastanowić...
|
Nokian H,V,Z to nowości wiosenne więc czego oczekujesz? 1000 opiniii ? lepiej poszukaj opinie o innych Nokianach które już parę lat są na rynku:
tutaj NRT2
tutaj i3
tutaj NRE
tutaj H
tutaj Z
tutaj NRVi
tutaj NRY
Anonymous - 01-07-2007, 00:32
Witam
A co sadzicie o oponkach Vredestein Quatrac 2 ?? Przymierzam sie do zakupu.. ale jeszcze sie zastanawiam Moze mi cos doradzicie.. w tej chwili jazda moja cari po naszych drogach to nieporozumienie. Czuje kazda, najmniejsza nierownosc. Wymienilem ostatnio wszystkie amortyzatory (KYB oczywiscie ) ale sytuacja poprawila sie nieznacznie. Chce zwiekszyc profil opony, mam nadzieje, ze to cos pomoze. W tej chwili mam 195/50/15. Chce kupic oponki 195/60/15. Wydaje mi sie, ze taki zabieg poprawi troche komfort jazdy. Co Wy o tym myslicie?
Z gory dzieki za sugestie.
Pozdrawiam
saphire - 01-07-2007, 07:30
Zapewne masz Cari przed liftem a te miały twarde sprężyny i niczym tego nie zmienisz jak tylko wymianą sprężyn na bardziej miękkie (nie wiem czy z Cari po lifcie pasują czynie) lub progresywne dorabiane. Ze zmianą profilu to wróć na fabryczny jaki był w 1.8 GDI przed '99r czyli 185/65/14 jak już ale to i tak nic nie da - chcesz mieć miękko to zmień sprężyny tyle że będzie się gorzej prowadzić szczególnie na ciasnych zakrętach - przechyły i bujanie. Już lepiej jak jest twarda bo przynajmniej dobrze się trzyma i nie buja.
Anonymous - 01-07-2007, 23:48
saphire napisał/a: | nie wiem czy z Cari po lifcie pasują czynie) |
nie pasuja, przod jest inny
Anonymous - 02-07-2007, 00:20
czyli nie ma sposobu, zeby moja cari byla bardziej miekka ?
saphire - 02-07-2007, 04:56
Pozostaje dorobić bardziej miękkie sprężyny ale o tym już było na forum - o ile pamiętam to ktoś do Galanta dorabiał inne - chyba tutaj http://www.pospring.pl/
Co do przodu to moim zdaniem twardość ich jak dla wagi GDI to jest ok - może tylko tylne bardziej miękkie by podeszły z Cari po lifcie (o ile pasują)
wazu - 02-07-2007, 15:06
Dzisiaj zakupiłem do swojej carusi nowe opony Matador, co myślicie o tej firmie ?. Powiem szczerze, że pierwszy raz spotykam się z tą nazwą. Sprzedawca zachwalał, że ciche i dobry bieżnik, no i gwarancja na 3 lata.
czekoladka_1981 - 02-07-2007, 15:21
To są słowackie gumy opinie o nich są rozbieżne i nie wiele osób na nie się decyduje.
stanley33 - 02-07-2007, 17:30
Witam
Ja od dwóch tygodni jeżdzę na FULDA Carat Progresso 195/65/R15 i w deszczu i na suchej nawierzchni, wg. mnie super opony i cena także.
Pozdrowienia
|
|
|