To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawa świateł dziennych, włącznie ze światłami dodatkowymi

Luk - 03-11-2013, 19:35

tokyo napisał/a:
Jeszcze jedno w fazie testow odpalilem fabryczny alarm !? ( tu was zaskoczylem ) tak tak jest w lancerku fabryczny alarm, ktory dziala na otware drzwi swieci dioda i trabi klaksonem :)

A to ciekawostka. Ale jaką diodą świeci? Bo fabrycznie nie ma żadnej diody od alarmu.

fargo - 03-11-2013, 19:41

tokyo napisał/a:
tak tak jest w lancerku fabryczny alarm, ktory dziala na otware drzwi swieci dioda i trabi klaksonem :)

No jest jest , używam go już tyle lat :rolleyes:

Luk - 03-11-2013, 22:25

fargo napisał/a:
No jest jest , używam go już tyle lat :rolleyes:

Ale czujnika otwarcia maski nie ma, prawda?
Bo w moim alarmie dokładanym w ASO przed zakupem czujnik jest ewidentnie domontowany. Zresztą jaki byłby sens zakładania alarmu w każdym nowym aucie dodatkowo, gdyby był już fabryczny, tak samo działający..?

prosto - 03-11-2013, 22:29

Luk, bo ten alarm "fabryczny" działa na zasadzie otwarcia drzwi - po otwarciu wydaje sygnał dzwiekowy, natomiast "normalny" alarm jest nieco porządniejszy bo oprocz czujnika otwarcia drzwi/maski ma czujniki ruchu, ze jak ktos wybije szybe i by chcial wejsc to tez alarm zadziala
Luk - 03-11-2013, 22:38

prosto napisał/a:
natomiast "normalny" alarm jest nieco porządniejszy bo oprocz czujnika otwarcia drzwi/maski ma czujniki ruchu, ze jak ktos wybije szybe i by chcial wejsc to tez alarm zadziala

He, he, to zależy od instalowanego alarmu :) Jak ja odbierałem, to miałem najprostszy alarm, bez żadnych czujników (jedynie otwarcia maski), nawet chyba bez własnego zasilania :D
Tylko że ten jeden czujnik maski uratował mi samochód.. :)

PS. Złodziej nie otwiera drzwi. Pierwsze co robi, to otwiera maskę.

tyku - 04-11-2013, 09:59

Luk napisał/a:
Ale jaką diodą świeci?
- najprawdopodobniej to ta dioda:

Jalal_79 - 04-11-2013, 10:15

tyku napisał/a:
Luk napisał/a:
Ale jaką diodą świeci?
- najprawdopodobniej to ta dioda:
[url=http://images63.foto...e2m.jpg]Obrazek[/URL]

Chyba nie :)

Ona się świeci jak pasażerowi wyłączysz poduszke.
Pzdr

tokyo - 04-11-2013, 11:05

Witam
Tak to ta dioda :)

Alarm fabryczny jest w kazdym misku od 2007 (lancer,asx,outlander) jako funkcja ukryta.
Jest to jakies chore myslenie ale mmc uaktywnia go TYLKO na wybrane rejony swiata - patrz: ameryka to taki std. Natomiast w EVO X jest to std bez roznicy gdzie go sprzedaja - te co byly w sprzedazy we wszystkich byly
Fabryczny alarm zadziala:
- jak sa otwrte drzwi -ver podstawowa
- + otwarcie maski - jak zalozysz czujnik (od ktoregos roku czasami jest lancerkach zalozony przy zamku orginalnym)
- + otwarcie maski + czujniki ultradzwiekowe ( a to juz jest pelny wypas, sa w systemie czesci ale nie moge doszukac sie ceny; najlepiej kupic zwykle czujki i podpiac pod ktorys zamek drzwi i tez bedzie dzialac - koszt: 20 - 30 zł ;ja preferuje czujki polskie STERa poniewaz sa stabilne/wolne od zaklocen)

Janek_W - 04-11-2013, 11:19

Ja też miałem ten alarm domyślnie włączony, ale jakiś czas temu jeden fachman przestawił mi ustawienia komputera na wersję europejską i alarm przestał działać:/
marcowoj - 04-11-2013, 11:26

A jak sprawa świateł dziennych ?
Lucas123w - 04-11-2013, 12:43

marcowoj,

tokyo napisał/a:
Witam
Tak wiadomo odpalilem dziala z rocznikami do 2009.
W przyszlym tygodniu bede bawil sie lancerkami 2010 i 2011.

.swat. - 05-11-2013, 00:30

Chętnie zaczekam :wink:

Moduł CLM02-CAN od kilku lat jest w fazie testów i pewnie w przypadku Lancera nic z tego nie wyjdzie. W chwili obecnej nie można go zaprogramować do Lancera i Outlandera. Szkoda, ponieważ ma możliwość opcjonalnego zastosowania świateł dziennych dla świateł drogowych lub też fabrycznych halogenów. Ma też moduł doświetlania, sterowania przednimi czujnikami parkowania oraz funkcję Coming/Leaving Home.

Kurna szkoda. :rolleyes:

Orzel75 - 13-12-2013, 17:21

Luk napisał/a:
...jaki byłby sens zakładania alarmu w każdym nowym aucie dodatkowo, gdyby był już fabryczny, tak samo działający..?

Powody mogą być co najmniej dwa:
1. Najbardziej banalny - naciąganie ludzi na kasę
2. Zawsze można zwalić niedoróbki producenta na niepoprawny montaż przez pracownika ASO.

Miłego oglądania.

Pozdrowionka

.swat. - 02-01-2014, 18:36

tokyo napisał/a:
Witam
W przyszlym tygodniu bede bawil sie lancerkami 2010 i 2011.
Pozdrawiam
I jak tam? Bawiłeś się?
tokyo - 09-01-2014, 00:48

Witam
Panowie temat rozwalony na części pierwsze. Wszystkie lancerki sa wyposażone w swiecenie swiatel dziennych na ~~70-80 %. Trzeba je zalaczyc w Etacsie i dokupić przekaźnik.
Alarm oczywiście działa :)