[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawa świateł dziennych, włącznie ze światłami dodatkowymi
Luk - 03-11-2013, 19:35
tokyo napisał/a: | Jeszcze jedno w fazie testow odpalilem fabryczny alarm !? ( tu was zaskoczylem ) tak tak jest w lancerku fabryczny alarm, ktory dziala na otware drzwi swieci dioda i trabi klaksonem |
A to ciekawostka. Ale jaką diodą świeci? Bo fabrycznie nie ma żadnej diody od alarmu.
fargo - 03-11-2013, 19:41
tokyo napisał/a: | tak tak jest w lancerku fabryczny alarm, ktory dziala na otware drzwi swieci dioda i trabi klaksonem |
No jest jest , używam go już tyle lat
Luk - 03-11-2013, 22:25
fargo napisał/a: | No jest jest , używam go już tyle lat |
Ale czujnika otwarcia maski nie ma, prawda?
Bo w moim alarmie dokładanym w ASO przed zakupem czujnik jest ewidentnie domontowany. Zresztą jaki byłby sens zakładania alarmu w każdym nowym aucie dodatkowo, gdyby był już fabryczny, tak samo działający..?
prosto - 03-11-2013, 22:29
Luk, bo ten alarm "fabryczny" działa na zasadzie otwarcia drzwi - po otwarciu wydaje sygnał dzwiekowy, natomiast "normalny" alarm jest nieco porządniejszy bo oprocz czujnika otwarcia drzwi/maski ma czujniki ruchu, ze jak ktos wybije szybe i by chcial wejsc to tez alarm zadziala
Luk - 03-11-2013, 22:38
prosto napisał/a: | natomiast "normalny" alarm jest nieco porządniejszy bo oprocz czujnika otwarcia drzwi/maski ma czujniki ruchu, ze jak ktos wybije szybe i by chcial wejsc to tez alarm zadziala |
He, he, to zależy od instalowanego alarmu Jak ja odbierałem, to miałem najprostszy alarm, bez żadnych czujników (jedynie otwarcia maski), nawet chyba bez własnego zasilania
Tylko że ten jeden czujnik maski uratował mi samochód..
PS. Złodziej nie otwiera drzwi. Pierwsze co robi, to otwiera maskę.
tyku - 04-11-2013, 09:59
Luk napisał/a: | Ale jaką diodą świeci? | - najprawdopodobniej to ta dioda:
Jalal_79 - 04-11-2013, 10:15
Chyba nie
Ona się świeci jak pasażerowi wyłączysz poduszke.
Pzdr
tokyo - 04-11-2013, 11:05
Witam
Tak to ta dioda
Alarm fabryczny jest w kazdym misku od 2007 (lancer,asx,outlander) jako funkcja ukryta.
Jest to jakies chore myslenie ale mmc uaktywnia go TYLKO na wybrane rejony swiata - patrz: ameryka to taki std. Natomiast w EVO X jest to std bez roznicy gdzie go sprzedaja - te co byly w sprzedazy we wszystkich byly
Fabryczny alarm zadziala:
- jak sa otwrte drzwi -ver podstawowa
- + otwarcie maski - jak zalozysz czujnik (od ktoregos roku czasami jest lancerkach zalozony przy zamku orginalnym)
- + otwarcie maski + czujniki ultradzwiekowe ( a to juz jest pelny wypas, sa w systemie czesci ale nie moge doszukac sie ceny; najlepiej kupic zwykle czujki i podpiac pod ktorys zamek drzwi i tez bedzie dzialac - koszt: 20 - 30 zł ;ja preferuje czujki polskie STERa poniewaz sa stabilne/wolne od zaklocen)
Janek_W - 04-11-2013, 11:19
Ja też miałem ten alarm domyślnie włączony, ale jakiś czas temu jeden fachman przestawił mi ustawienia komputera na wersję europejską i alarm przestał działać:/
marcowoj - 04-11-2013, 11:26
A jak sprawa świateł dziennych ?
Lucas123w - 04-11-2013, 12:43
marcowoj,
tokyo napisał/a: | Witam
Tak wiadomo odpalilem dziala z rocznikami do 2009.
W przyszlym tygodniu bede bawil sie lancerkami 2010 i 2011. |
.swat. - 05-11-2013, 00:30
Chętnie zaczekam
Moduł CLM02-CAN od kilku lat jest w fazie testów i pewnie w przypadku Lancera nic z tego nie wyjdzie. W chwili obecnej nie można go zaprogramować do Lancera i Outlandera. Szkoda, ponieważ ma możliwość opcjonalnego zastosowania świateł dziennych dla świateł drogowych lub też fabrycznych halogenów. Ma też moduł doświetlania, sterowania przednimi czujnikami parkowania oraz funkcję Coming/Leaving Home.
Kurna szkoda.
Orzel75 - 13-12-2013, 17:21
Luk napisał/a: | ...jaki byłby sens zakładania alarmu w każdym nowym aucie dodatkowo, gdyby był już fabryczny, tak samo działający..? |
Powody mogą być co najmniej dwa:
1. Najbardziej banalny - naciąganie ludzi na kasę
2. Zawsze można zwalić niedoróbki producenta na niepoprawny montaż przez pracownika ASO.
Miłego oglądania.
Pozdrowionka
.swat. - 02-01-2014, 18:36
tokyo napisał/a: | Witam
W przyszlym tygodniu bede bawil sie lancerkami 2010 i 2011.
Pozdrawiam | I jak tam? Bawiłeś się?
tokyo - 09-01-2014, 00:48
Witam
Panowie temat rozwalony na części pierwsze. Wszystkie lancerki sa wyposażone w swiecenie swiatel dziennych na ~~70-80 %. Trzeba je zalaczyc w Etacsie i dokupić przekaźnik.
Alarm oczywiście działa
|
|
|