Carisma - Ogólne - Osad na przedniej szybie z klimy
Anonymous - 26-07-2013, 20:40
ale gdzie ma się dostawać do parownika?
mi nie lecą paprochy tylko cała szyba jest w smudze jakby dmuchało jakieś zasyfione powietrze na szybę. Patrzyłem i raczej do parownika ciężko się dostać bez ściągania konsoli
Jaro1974 - 28-07-2013, 17:18
Ja również nie posiadam żadnego filtra kabinowego ani elektrostatycznego. I mam to samo co jest u ciebie ale nie w takim stopniu. Jak zakupiłem cari szukałem filtrów w celu ich wymiany i doszedłem do tego że ich nie mam. Ale do rzeczy. Wyczyścić parownik da radę. Za schowkiem masz przykręcony za pomocą dwóch wkrętów element elektryczny (nie pamiętam nazwy w tej chwili ) do którego dochodzą trzy przewody. Odkręcasz to i za pomocą cienkiej końcówki odkurzacza wyciągasz wszystko to co tam się znajduje. Wbrew pozorom można tam znaleźć dużo ciekawych rzeczy. To że ci nie leci nic przez kratki wlotowe to jest to zasługa parownika ponieważ na niej wszystko się zatrzymuje. Ten zabieg powinien w pewnym stopniu pomóc.
Anonymous - 28-07-2013, 20:48
Dzisiaj to zrobiłem i powiem, że za wiele nie pomogło. Ale syfu było bardzo dużo. Może pomoże jak spryskam parownik odgrzybiaczem w piance.
Norby - 29-07-2013, 13:40
i ja się podłączę do tematu.
również nie mam filtru pp i mam ten sam problem z syfem na przedniej szybie.
postaram się jutro wykonać czyszczenie według instrukcji jaxana i zobaczymy co to da.
to co znajduje się za schowkiem wygląda u mnie dokładnie tak samo jak u jaxana.
jaxan napisał/a: | I klima wyczyszczona! W prosty i tani sposób.
Odkręciłem i sciągnąłem schowek. Potem zabrałem się za poprzeczke metalową żeby dostać się do rezystoru - po dwie śróbki z jednej i drugiej strony. Tylko że wcześniej trzeba ściągnąć osłonkę która zakrywa kanał środkowy, ale to kwestia trzech śróbek i nie ma żadnych zatrzasków więc odpada ewentualny problem ich wyłamania
Można odkręcić dwie z jednej strony, jedną z drugiej strony a drugą śrubkę tylko poluzować i opuścić z drugie strony, o tak:
Obrazek
Potem wykręciłem rezystor (dwie śróbki):
Obrazek
A to zobaczyłem w środku:
Obrazek
Obrazek
Przez otwór po rezystorze wsadziłem rurę od odkurzacza i wyciągnałem wszystko co tam było (oczywiście wygrzebywałem to troche kawałekim drewienka bo było poklejone) i zapuściłem odgrzybiaczem za 30 zł - pianka CRC. Potem oczywiścię wszystkie wyloty też zapuściłem tym specyfikiem. Przedmuchałem jak kazali w instrukcji i efekt jak najbardziej pozytywy. Brzydki zapach zniknął |
mam jeszcze pytanie, czy ktoś już partyzancki sposobem próbował w tej wersji montować samemu filtr pp? pytam bo niektórzy już sami montowali,ale w wersjach gdzie było tak jakby zostawione na to miejsce. U mnie nie ma (jak widać na fotkach zamieszczonych przez jaxana).
nytsug - 29-07-2013, 23:03
Jak jest ten nawiew do auta. Sterowany albo na twarz, na nogi lub ogólnie ten obieg auta to ustawcie na twarz - wtedy szyba się nie zarzuca tym osadem. Spróbujcie
Anonymous - 30-07-2013, 07:52
Tak tylko przy klimie najlepiej jest dawac nawiew na szybe.
|
|
|