To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Carisma 1.6 silver diamond :)

Batmanikus - 21-11-2013, 11:49

No tak ale normalne koła mam 14 cali a ta dojazdówka jest 15 i różnica wysokości między aktualna zimówką a dojazdówka jest bardzo duża (nie pamiętam ale chyba coś koło 2 cm)
Batmanikus - 30-12-2013, 10:49

Co prawda przed świętami ale najnowsza praca przy samochodzie. Światła do jazdy dziennej NSSC 504
Dodatkowo zamontowałem wyłącznik tychże świateł jeśli będę coś grzebał przy odpalonym silniku albo potrzebował furę "incognito" :badgrin: Oczywiście jeśli przełącznik "przedni" (podwójny od przeciwmgielnych) jest włączony, wówczas światła działają automatycznie - podczas odpalania się włączają i wyłączają przy przełączaniu na mijania.

Batmanikus - 29-01-2014, 14:44

Wczoraj zrobiłem tjuning i zamocowałem filtr przeciwpyłkowy :)

Batmanikus - 16-06-2016, 13:25

W dniu dzisiejszym żywota swego dokonał kluczyk. A w zasadzie ten gumowy uchwyt. Jestem biedniejszy o 80 zł za dorobienie klucza (JMA).

A tak poza tym to dziś chyba wleję nowy olej Mobil 3000 X1 5W40

apg2312 - 16-06-2016, 15:44

Nie szkoda Ci silnika ?
davitxx - 17-06-2016, 14:58

Nie powinien to być półsyntetyk? Ja miałem takim zalewane wcześniej więc i takim zalałem (10W40)

Podobają mi się Twoje lusterka w kolor nadwozia a nie podobają czarne listwy :P
Ja mam u siebie na odwrót co ciekawe, nie wiem czy tak wychodziło to z fabryki czy ktoś je u mnie lakierował ... ?

Mam tą samą wersję silnikową i powiem szczerze, że te biedne 103KM dają sobie radę. Dużą zaletą tego silnika jest to, że na biegu jałowym jest ono prawie bezgłośne.

Cytat:
Dziś trochę kosmetyki - dywaniki Petex oraz mata z rynienką do bagażnika. Kupiłem też koło dojazowe ale ma 60 cm wysokości przy reszcie kół 14 calowych.

Ja mam pełnowymiarowe koło. Nie wiem jak było w standardzie... była dojazdówka czy full opcja?
Powiesz coś więcej o tych dywanikach i macie? Wrzuciłbyś fotki?
Moje dywaniki są już zmęczone :(

apg2312 - 17-06-2016, 16:14

apg2312 napisał/a:

Nie powinien to być półsyntetyk?

Ludzie...skąd Wy bierzecie takie pomysły ?
Pełny syntetyk, tylko i wyłącznie !!!!! Żadne półsyntetyki ani podrabiane syntetyki (oleje hydrokrakowane).

davitxx - 17-06-2016, 18:24

A jakieś uzasadnienie?
apg2312 - 17-06-2016, 19:40

Całe Forum MM - postów/wątków na ten temat jest od licha i trochę. Oraz oczywiście inne fora motoryzacyjne.
Może zrobimy odwrotnie ? Może Ty uzasadnisz, dlaczego do porządnych, japońskich silników chcesz wlewać byle gnojówkę ?
No chyba, że kogoś nie stać raz/dwa razy w roku zapłacić 200 czy 300 zł za porządny olej :P
Bo raczej mało kto robi autem 10 czy 15 tyś. km miesięcznie, i musi olej wymieniać co miesiąc. Ale wtedy tym bardziej trzeba lać oleje z wyższej półki, a nie z podłogi czy z piwnicy.

Tak w ogóle to nie zrozum mnie źle - lej sobie nawet olej rzepakowy z Tesco czy innego marketu, nic mi do tego, to w końcu Twoje auto. Ale nie siej proszę propagandy godnej najlepszych sabotażystów i dywersantów ;)
W każdym razie...czekam na Twoje uzasadnienie.

davitxx - 07-07-2016, 13:44

Po pierwsze odnoszę wrażenie, że jesteś nieuprzejmy a po drugie ja nie jestem mechanikiem.
Prośba o uzasadnienie była raczej spowodowana chęcią poznania zalet zastosowania lepszego oleju i wymiernych korzyści.
Nie lubię po prostu jeśli ktoś narzuca siłą swoje zdanie w nachalny sposób nie mówiąc mi dlaczego tak powinno się robić.

Cytat:
Nie powinien to być półsyntetyk? Ja miałem takim zalewane wcześniej więc i takim zalałem (10W40)

Czy uważasz, że to pytanie było rekomendowaniem takiego czy innego oleju?

Życzę więcej spokoju na przyszłość.

Ziemba. - 08-07-2016, 12:23

Im lepszy olej zalejesz do silnika tym dłużej się nim będziesz cieszył.

Warto zainwestować ten raz do roku (lub więcej jeżeli tych kilometrów jest sporo).

Silnik będzie miał dużo lepsze smarowanie, szczególnie podczas rozruchu w zimne dni. 5W dotrze dużo szybciej w trudno dostępne miejsca niż np. 15W. Moim zdaniem na oleju silnikowym nie ma co oszczędzać.

davitxx - 08-07-2016, 13:49

Dziękuję za fachowe wyjaśnienie.
W przyszłym roku zaleję coś lepszego zapewne.
Co prawda nie jest to nowe auto ale mimo wszystko zawsze staram się dla auta jak najlepiej :)

Batmanikus - 04-10-2017, 18:29

No i Carisma poszła w świat. Ale ten bliższy. Zostaje w rodzinie. W sumie to się zamieniłem za... Galanta :mrgreen: 8) W sumie dużo by gadać. Wkrótce osobny temat.

Ale na tę chwilę mam do sprzedania sprężyny na przód minus 40 mm Jamex. Możliwy montaż na standardowych amortyzatorach (ja tak miałem). Cena dla forumowicza 100 zł + wysyłka.