To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2 DID] Tajemnicza kostka w prawej wnece nadkola tyl

Bizi78 - 05-06-2019, 23:19

Kamil_1986 napisał/a:
tylko trochę nie bardzo rozumiem co muszę zrobić pod maską w rozdziale 16

Pomożecie?

Moim zdaniem to musisz znaleźć koło akumulatora oryginalną wiązkę auta z zaślepioną wtyczką.
Zdemontować zaślepkę i podpiąć akcesoryjną wiązkę z zestawu, która połączy + akumulatora poprzez dodatkowy bezpiecznik 20A z z oryginalną wiązką auta.
A przynajmniej ja tak rozumuję :wink: .

Bizi78 - 05-06-2019, 23:27

Tutaj masz lokalizację tej kostki.
A-40 (4-B) Spare connector (for trailer harness)

Kamil_1986 - 05-06-2019, 23:30

Ok, pod maską chyba ogarnąłem ;) tak mi się wydaje, że trzeba podać zasilanie na zielony przewód we wskazanej kostce pod maską (nawiasem mówiąc niezły chalange, żeby odnaleźć tą zaślepioną kostkę) który idzie właśnie do tej kostki przy prawym nadkolu w bagażniku , zostaje jeszcze podłączyć te dwa kable o których pisałem wcześniej tj szary i czerwono-żółty rozdział numer 9 z tej instrukcji chyba wynika, że podłącza się je do przeciwmgłowego, tylko nie wiem jeszcze gdzie się wpiąć... Na koniec zostaje ten kabelek "com" kolor biało-czerwony i prawdopodobnie podłączyć go trzeba do centrali czujników parkowania i tutaj znów mam problem ponieważ nie wiem gdzie ona się znajduje... będę musiał studiować serwisówke :/ może zechciał by kto pomóc? ;)

[ Dodano: 05-06-2019, 23:34 ]
Bizi nie widziałem twojego posta ;) z kostką akcesoryjną będzie problem, ponieważ z zakupionego przeze mnie zestawu (używanego oczywiście) tej jednej kostki brak :roll: może w ASO będzie na sprzedaż :)

Bizi78 - 05-06-2019, 23:44

Kamil_1986 napisał/a:
z kostką akcesoryjną będzie problem, ponieważ z zakupionego przeze mnie zestawu (używanego oczywiście) tej jednej kostki brak :roll: może w ASO będzie na sprzedaż :)

Pewnie wystarczyłoby bezpośrednio się podpiąć pod przewód zaślepionej kostki tylko bez tej akcesoryjnej wiązki pewnie będzie trudno wyczuć pod który a są tam aż 4 i to wszystkie czarne :? .

Kamil_1986 - 05-06-2019, 23:58

Już to zbadałem są trzy przewody czerwony, brązowy i zielony i pod zielonego muszę się wpiąć "przedzwoniłem" te przewody i na 100 procent główne zasilanie to zielony od strony auta a pomarańczowy od strony ECS zaraz wstawię zdjęcie z lokalizacją kostki, ta o której piszesz z 4 czarnymi to kostka masowa, tak sądzę chyba

[ Dodano: 06-06-2019, 00:03 ]
Zaznaczyłem na na czerwono, na zdjęciu już rozpięta

szeryf85 - 06-06-2019, 11:14

Bizi78, podpowiesz w której części service manuala są lokalizacje i opis wszystkich kostek w aucie? :)
Bizi78 - 06-06-2019, 11:17

80 -CONFIGURATION DIAGRAMS
90 -CIRCUIT DIAGRAMS

Kamil_1986 - 06-06-2019, 13:47

Wiesz może gdzie znajduje się moduł parktronica w który muszę się wpiąć jak to napisali na stronie 13 tej serwisówki od centralki ecs haka
Bizi78 - 06-06-2019, 17:33

Wydaje mi się, że gdzieś koło pedału gazu.

Kamil_1986 - 06-06-2019, 20:32

Nie mogę rozkminić tego Parktronika może ktoś widzi w tym zrzucie logikę :lol:

Dziękuję z góry za pomoc

Bizi78 - 06-06-2019, 20:53

Wydaje mi się, że musisz:
- odciąć kabel dochodzący do oryginalnego sterownika czujników cofania a dokładniej kabel idący od lampy wstecznego, który wzbudza czujniki, bo inaczej cofając z przyczepą ciągle będą piszczeć
- zaizolować kabel idący od lampy
- ucięty kabel od oryginalnego sterownika czujników cofania połączyć z kabelkiem od wiązki haka
Wtedy sterownik haka będzie wiedział kiedy holujesz przyczepę i jak będziesz z nią cofał to nie będzie piszczał a jak bez przyczepy to będą normalnie działać 8) .
Tak przynajmniej ja rozumuję :wink: .

Kamil_1986 - 06-06-2019, 21:15

Teraz to ma sens!!! Zamiast lampy cofania centralka zapoda sygnał, masz u mnie wielkie piwo 🍻 ;) myślisz, że z tyłu auta znajdę ten sygnał? Czy przy tych pedałach z przodu trzeba będzie ciągnąć kabel do bagażnika?
Bizi78 - 06-06-2019, 21:54

Trzeba wziąć próbnik 12V i po wpięciu wstecznego na sterowniku przy nogach poszukać napięcia, które znika po wyłączeniu wstecznego.
Chyba, że przy tylnej lampie jest jakiś dodatkowy kabel od wstecznego puszczony w wiązkę i idzie do sterownika czujników cofania.
Żeby czegoś nie spalić może spróbuj się skontaktować z userem tokyo 8) .

tokyo - 08-06-2019, 05:56

Witam
Wg tego schematu centralka haka wystawia + na sterownik czujników cofania lub nie zależnie od tego czy jest wykryta podpięta przyczepa czy nie
Musisz sprawdzić czy jak wrzucisz wsteczny to pojawia się + na centralce haka bez podpiętej przyczepy (bez wpiętej wtyczki przyczepy) za pomocą próbnika
Są dwie szkoły sterowników ECS
1. Sterowanie plusem z wstecznego do centralki czujników - ori czujniki
2. Sterowanie masa polegające na tym ze jeżeli jest podpięta przyczepa to po jej wykryciu centralka ma wył masa by czujniki się nie wzbudzały - czujniki dokładane lub części akcesoryjne

Morfeusz1977 - 12-05-2020, 23:49

Kamil_1986,
Chcialem nawiązać do tematu podlaczenie dedykowanego modulu haka zakupionego w serwisie mitsubishi do mojego miska II z 2011 roku 2.0 147 KM benzyna
Wszystkie kostki bez problemu polaczylem ale za cholere nie moge znaleźć tej jedynej z przodu pod maska przy akumulatorze którą pokazali w instrukcji montażu tzw. zasilanie przez bezpiecznik pod kleme (+)
Mozesz cos podpowiedziec lub wyslac jakies fotki?
Z gory dziekuje. Pozdrawiam