To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Eclipse 1g falujące obroty

Hugo - 01-09-2013, 09:58

bycekkamil napisał/a:
przekręciłem kluczyk od zapłonu i silniczkiem zaczeło tak jak by telepać tak tyrkotał czyli jest dobry czy uszkodzony ?
W tych silniczkach krokowych są chyba plastikowe trybiki, więc podejrzewam, że na którymś poleciały ząbki i stąd terkotanie. Nie może się zazębić. Rozbierz go na części pierwsze i się przekonasz.
elektryk - 01-09-2013, 12:00

bycekkamil napisał/a:
Powiem tak wyciągnąłem silnik krokowy i przekręciłem kluczyk od zapłonu i silniczkiem zaczeło tak jak by telepać tak tyrkotał czyli jest dobry czy uszkodzony ?
A ten "czop" który reguluje ilość powietrza to się wysuwał jakoś czy nie? Jak zaczął terkotać to by sugerowało że driver w ECU jest sprawny. W przypadku przeciążenia drivera jego uszkodzenie polega na przegrzaniu struktury i cały scalak jest do wymiany. Nie znam co siedzi w tym ECU ale jeśli tylko jeden scalak to by to dobrze wróżyło że nie jest JESZCZE uszkodzony.

Hugo napisał/a:
W tych silniczkach krokowych są chyba plastikowe trybiki, więc podejrzewam, że na którymś poleciały ząbki i stąd terkotanie. Nie może się zazębić. Rozbierz go na części pierwsze i się przekonasz.
Można też spróbować delikatnie obrócić jeśli trafi się na miejsce gdzie ząbki są dobre, powinien być jakiś efekt, inny dzwięk, lub szybszy ruch.
bycekkamil - 01-09-2013, 13:41

Panowie powiem tak ;( rozebrałem krokowy i palcami kreciłem wirnikiem to ten bolec co sie powinien wysuwac wysuwał sie bezproblemowo czy keciłem w prawo sie wysuwał czy w lewo się chował. Tak ze juz sam nei wiem o co chodzi. powoli już mi się odechciewa tego;/
elektryk - 01-09-2013, 15:46

bycekkamil napisał/a:
Panowie powiem tak ;( rozebrałem krokowy i palcami kreciłem wirnikiem to ten bolec co sie powinien wysuwac wysuwał sie bezproblemowo czy keciłem w prawo sie wysuwał czy w lewo się chował. Tak ze juz sam nei wiem o co chodzi. powoli już mi się odechciewa tego;/
Tak jak pisałem wcześniej miałem już taki objaw u siebie:
- silniczek sprawny elektrycznie
- silniczek obracający się płynnie bez zacięć
Próbowałem go nawet delikatnie przesmarować WD40, bez efektu.
Pomogła dopiero wymiana silniczka na inny. Ponieważ to jest dość duży koszt, polecam dogadać się z kimś, pożyczyć na chwilę i sprawdzić. Zalecam bardzo delikatne obchodzenie się, bo mój silniczek "uszkodził się" właśnie podczas grzebania przy przepustnicy.

bycekkamil - 01-09-2013, 17:26

Elektryk czyli mam padniety krokowy ? Czy czegoś dalej szukac ? Może jakiś uzywany kupić ?
elektryk - 01-09-2013, 21:39

bycekkamil napisał/a:
Elektryk czyli mam padniety krokowy ? Czy czegoś dalej szukac ? Może jakiś uzywany kupić ?
Ja nie potrafię określić że silniczek jest w 100% uszkodzony, proponuje tylko znaleźć taki w 100% sprawny i przetestować jak silnik pracuje na nim.