Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] dławienie się silnika
leszek044 - 08-03-2015, 16:33
emil_d napisał/a: | leszek044 napisał/a: | lexus napisał/a: | PRZEPUSTNICę łatwo sprawdzić na słuch;.Po zgaszeniu silnika słychać po chwili jak się wyłącza,taki cichy pisk, jak coś jest nie tego to ją słychać nawet na włączonym silniku,czasami może stanąć tak że nie ma praktycznie objawów [bo jest całkowicie otwarta] TAK BYŁO U MNIE |
Witaj,u mnie jest dokładnie tak samo cały czas otwarta.Działo Ci się coś z samochodem bo u mnie gasnie za pierwszym odpaleniem silnika ..odpalam drugi raz i niby jest oki.Zero błedów na testerze.Wymienić czy jeżdzić dalej bez przejmowania się tą przepustnicą? |
Sprónbuj dobrze wyczyścić i wylać olej z elektroniki. Jak trochę pojeździsz połamią się tryby (są plastikowe) i wtedy zacznie rzucać błędem. |
Czyli tą metalową pokrywkę ściągnąć?Ona jest na jakiś zaczaskach ?
lexus - 08-03-2015, 16:38
musisz wyjąć całość żeby wyczyścić ,u mnie cały czas terkotała padły ząbki plastikowe ale palił normalnie ,na wyłączonym silniku odłąćz kostkę prepustnicy i zobacz czy wszystko ok
leszek044 - 08-03-2015, 16:51
lexus napisał/a: | musisz wyjąć całość żeby wyczyścić ,u mnie cały czas terkotała padły ząbki plastikowe ale palił normalnie ,na wyłączonym silniku odłąćz kostkę prepustnicy i zobacz czy wszystko ok |
Ja przepustnicę czyściłem wczoraj profilaktycznie i jak ją zdemontowałem to zobaczyłem multum błota olejowego z nagarem...po wyczyszczeniu klapka nadal nic nie reaguje.Może już są połamane trybiki bo auto mam od niedawna i nie wiem czy wcześniejszy właściciel o tym temacie coś wiedział.A co mysślisz zaślepieniu egera?
lexus - 08-03-2015, 22:45
leszek044 napisał/a: | A co mysślisz zaślepieniu egera? | Nie, jak co to kup używany po odnowieniu kumpel kupiŁ i jest zadowolony 300zł lub 250 koszt
misiek767 - 03-07-2016, 22:52
Odgrzewam temat , a co powiecie na dolewkę oleju do ropy , czytałem trochę i podobno może pomóc . Jestem prawie pewien że moja przypadłość to wtryski . Czy ktoś już próbował????
leszek044 - 03-07-2016, 23:57
misiek767 napisał/a: | Odgrzewam temat , a co powiecie na dolewkę oleju do ropy , czytałem trochę i podobno może pomóc . Jestem prawie pewien że moja przypadłość to wtryski . Czy ktoś już próbował???? |
U mnie problem rozwiązany z kiebskim odpalaniem silnika....padl czujnik polozenia walka rozrzadu....tylko orginał wchodzi w gre..pozdrawiam
misiek767 - 11-07-2016, 15:39
po dolewce oleju do paliwa silnik się trochę wyciszył , ale nadal problem z telepaniem silnika został ,z tą różnicą że teraz zostało telepanie silnikiem przy spadających obrotach , czyli jak go prze gazuje tak do 3tys to gdy obroty spadają to go telepie nawet na postoju.
leszek044 - 11-07-2016, 21:27
misiek767 napisał/a: | po dolewce oleju do paliwa silnik się trochę wyciszył , ale nadal problem z telepaniem silnika został ,z tą różnicą że teraz zostało telepanie silnikiem przy spadających obrotach , czyli jak go prze gazuje tak do 3tys to gdy obroty spadają to go telepie nawet na postoju. |
Nie mozesz gazowac tak wysoko na biegu jalowym bo motorownia wpada w tryb serwisowy.A telepanie moze sie niesie od konajacej dwumasy..
misiek767 - 11-07-2016, 22:52
Nie gazuje go tak sobie , tylko w ramach testu . Poza tym mój problem występuje też przy niższych obrotach. Mój misiek ma na szafie 58 tyś więc na dwumasę za wcześnie
alojso - 12-07-2016, 11:05
Taki przebieg w kilkuletnim aucie? Nie robisz czasem tras po 1-3km? Dwumasę można ubić nawet przy takim przebiegu, jeśli jeździ się na zbyt niskich obrotach.
Stawiam na zarąbany EGR.
Puzonik83 - 12-07-2016, 13:43
Hej. Planuję zaślepienie egr w swoim 2.0DID. Są jakieś minusy tego? Mechanik u którego planuję to robić powiedział, że jedynie w zimę będzie się dłużej nagrzewał.
alojso - 12-07-2016, 14:14
Oprócz ekologii, działający EGR ponoć ma to jakieś dobre (ale niewielkie) właściwości dla życia turbiny (tłumaczył mi to gość od chiptuningu, ale niewiele zapamiętałem poza tym ogólnikiem). Niedziałający EGR się zaślepia i wyłącza w ECU (nie odczuwam żadnych wad).
misiek767 - 12-07-2016, 17:18
Przebieg autentyczny ,auto w rodzinie od początku .Co do krótkich dystansów masz racje
alojso - 12-07-2016, 17:48
Na Twoim miejscu pojechałbym do mechanika z prawdziwego zdarzenia, żeby zdiagnozował czy to dwumasa czy EGR czy jeszcze coś innego. Jeśli koniecznie chcesz reanimować EGR prostymi sposobami ale bez gwarancji poprawy, to kup preparat do czyszczenia kolektora dolotowego firmy wynn's (ok. 40 zł) i zgodnie z instrukcją wpikaj go do dolotu (ja dozowałem do przewodu odmy), a do tego zalej na pół zbiornika paliwa jakiś dodatek do czyszczenia DPF (od firmy K2 jest najtańszy - ok. 6 zł, ale w każdym markecie są inne za 20-30 zł).
nekoashi - 14-07-2016, 15:04
W octavii 1.9 tdi pomagało własnoręczne czyszczenie EGRu, demontaż, rozebranie i umycie w benzynie ekstrakcyjnej. Zwykle to problem z syfem i nagarem na sprężynie i blokuje się, spróbujcie, u mnie to działało.
|
|
|