To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Wymiana klocków hamulcowych przód

Walcz72 - 20-09-2013, 16:05

[quote="mitsu00"]
Walcz72 napisał/a:
Wymiana klocków jest banalnie prosta a koszt klocków to max 200 zł
Taaaa.... tak prosto juz nie jest jak np zapieka sie sruby od zacisku, a to czesta przypadlosc.

To polewać płytnikiem do zapieczonych śrub i czekać polewając sobie razem z np. szwagrem :D

emil_d - 20-09-2013, 16:33

[quote="Walcz72"]
mitsu00 napisał/a:
Walcz72 napisał/a:
Wymiana klocków jest banalnie prosta a koszt klocków to max 200 zł
Taaaa.... tak prosto juz nie jest jak np zapieka sie sruby od zacisku, a to czesta przypadlosc.

To polewać płytnikiem do zapieczonych śrub i czekać polewając sobie razem z np. szwagrem :D

Panowie,

Można wymieniać samemu - ale mi szkoda czasu - podjechałem do mechanika i tarcze z klockami wymienił w 40 min. (z dokładnym czyszczeniem i smarowaniem). Koszt wymiany kompletu to 70 zł :) Sam robiłbym to ze 2 godz. albo dłużej.

Z drugiej strony - hamulce w samochodzie są najważniejsze i w tym wypadku wolę oddać robotę fachowcom.

mitsu00 - 20-09-2013, 16:33

Walcz72 napisał/a:
To polewać płytnikiem do zapieczonych śrub i czekać polewając sobie razem z np. szwagrem
Majac podnosnik warsztatowy z 4 punktami podnosnymi, to mozna w ten sposob sie silowac. Jesli nie to majac ten problem co opisalem wczesniej i uzywajac zwyklego lewarka, zrzucisz auto na glebe silujac sie z zapieczonymi srubami. Wziawszy pod uwage smieszny koszt robocizny przy wymianie klockow, rozsadniejszym rozwiazaniem uwazam ze jest przeniesienie tego problemu i jego rozwiazanie na warsztat tak jak kolega wyzej tez napisal :wink:
rezon - 20-09-2013, 17:41

emil_d napisał/a:
Z drugiej strony - hamulce w samochodzie są najważniejsze i w tym wypadku wolę oddać robotę fachowcom.
pod warunkiem, że nie są to "fahofcy" ;) Czasami jeszcze coś się pobawię przy autku, ale coraz częściej to mnie się po prostu nie chce :)