To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - wybór rozrządu

czapelka - 02-02-2015, 15:36

MarcinZ napisał/a:
dzis w inter carsie polecili mi pasek Contitech i rolka Snr ,ale w pudelku jest pakowane podobno Ntn ,a czy trzeba by wymieniac od razu uszczelniacze walu i wałka ?
Warto co myslicie ,a po znizkach z numeru naszego wyszlo :
pasek contitech : 41zł
rolka Snr (Ntn) :87 zł
walek Corteco : 15 zł
wał przod od rozrzadu Corteco : 26 zł

I czy samemu kupic rozrzad i dac do mechanika na wymiane ,czy lepiej zostawic auto i nich sam kupi graty i zrobi ?

Czy samemu sprobowac ,mozna cos zle ustawic zrobic ?

Dodam ze to CJ1A jest .

SNR czy tam NTN to chiniol, za żadne skarby bym tego nie zamontował. Niech się postarają o coś lepszego, a nie wciskają g... :)

robertdg - 02-02-2015, 18:11

czapelka napisał/a:
SNR czy tam NTN to chiniol, za żadne skarby bym tego nie zamontował. Niech się postarają o coś lepszego, a nie wciskają g... :)
SNR ma korzenie ze szwajcarii a NTN z kraju kwitnącej wiśni, coś sobie firmy pomyliłeś
krzysieg - 02-02-2015, 19:23

W tym roku stuknie 5 lat jak mam colta , od razu po kupnie był wymieniany
rozrząd - pasek continental , napinacz Gmb .
Przejechałem 27k km , niedawno zdejmowałem osłonę paska górną - pasek jak nowy ,
nie wiem jak napinacz , kiedy powinienem wymienić ?

Marcin-Krak - 02-02-2015, 19:41

Ja bym nie czekał i już wymienił. 5 lat minęło, a to jest jedno z kryteriów jakby nie patrzyć i jakby ten pasek nie wyglądał. Tym bardziej, że cena wszystkiego jest relatywnie niska, jak się zestawi ją z ewentualnymi kosztami strzału paska.
kaczka81s - 04-02-2015, 20:37

NTN były prawdopodobnie na pierwszy montaż kładzione i jest to na pewno japońska firma dobrej jakości, a nie żaden chinol. Ostatnio zmieniałem rozrząd w subarce szwagra i napinacz NTN był zapakowany w pudełko z Rouvilla, tak samo pozostałe rolki od paska, pudełko Rouville, a w środku NTN albo NSK. Słyszałem gdzieś że Rouville nie robi rolek do japońców tylko kupuje dobre i pakuje w swoje pudełka. A w pudełkach Corteco najczęściej japońskie NOK-i.
KsiadzRobak - 05-02-2015, 07:54

kaczka81s napisał/a:
NTN były prawdopodobnie na pierwszy montaż kładzione
bywały
kaczka81s napisał/a:
w pudełkach Corteco najczęściej japońskie NOK-i
nie wiem kto je robi obecnie, ale jakość padła na ryj
ludinho1 - 05-02-2015, 09:56

krzysieg napisał/a:
W 1.3 rozrząd jest po lewej stronie silnika a pompa po prawej ,więc nie może być napędzana
paskiem rozrządu przynajmniej bezpośrednio ...
Jak mechanik mi wymieniał rozrząd to powiedział że "w razie co" można wymienić pompę
bez ingerowania w rozrząd .
pompa wody i rozrząd są po LEWEJ stronie silnika patrząc od przodu auta. ale prawdą jest że nie jest napędzana paskiem rozrządu i można ją wymienić nie ingerując w rozrząd.
MarcinZ - 05-02-2015, 11:11

ludinho1 napisał/a:
ale prawdą jest że nie jest napędzana paskiem rozrządu i można ją wymienić nie ingerując w rozrząd.
Zdejmujac pasek i odkrecajac ja od bloku .
ludinho1 - 05-02-2015, 11:17

widzę że nie rozumiesz znaczenia słowa "ingerować" . żeby wymienić pompę wody nie trzeba zdejmować paska rozrządu .