To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2 MIVEC] Rosnące w nieskończość spalanie...

rezon - 15-09-2013, 19:27

dokładnie tak. Chyba zaraził się od Outlandera ;) miałem identyczną sytuację - też napawał mnie optymizmem co do moich umiejętności oszczędzania paliwa. Niestety motostat wyprowadzał mnie z błędu ;)
mitsu00 - 15-09-2013, 20:00

rezon napisał/a:
dokładnie tak. Chyba zaraził się od Outlandera ;) miałem identyczną sytuację - też napawał mnie optymizmem co do moich umiejętności oszczędzania paliwa. Niestety motostat wyprowadzał mnie z błędu ;)
Ja w Avensisie i Accordzie nauczylem sie ze srednie zuzycie paliwa oscyluje w granicach 7,5-8l/100km. Po przejechaniu 700 km zajezdzam na stacje i wlane paliwo potwierdza jak dotychczas ta regule. Wskazania komputera co do sredniego zuzycia traktuje z lekkim przymruzeniem oka :wink: W PIV 9-10l/100km to norma.
Lucas123w - 15-09-2013, 20:04

Komputer to jest tylko wskazówka a nie wyrocznia w spalaniu, więc i tak prawda wychodzi przy tankowaniu.
mitsu00 - 15-09-2013, 20:08

Lucas123w napisał/a:
Komputer to jest tylko wskazówka a nie wyrocznia w spalaniu, więc i tak prawda wychodzi przy tankowaniu.
No ja nauczylem sie takiego podejscia do sprawy the hard way :mrgreen: , tzn po tym jak byly OII stanal mi na drodze z powodu braku paliwa :finga: Po dotankowaniu na domiar zlego rozladowalem akumulator przy odpowietrzaniu systemu i nie obylo sie bez lawety. W benzynce to pol biedy bo silnik zaskoczy po dolaniu paliwa. W dieslu tak latwo nie jest niestety.....
Komandor - 20-09-2013, 05:31
Temat postu: Re: [II 2.2 MIVEC] Rosnące w nieskończość spalanie...
A5tu5 napisał/a:

Natomiast dziwi mnie to, że wystarczy że stanę w pechowym korku i postoję w nim w BEZRUCHU jakieś 8-10 minut i zaczynam po chwili obserwować na komputerze rosnące średnie spalanie, najpierw 12L, minutę później 15L, kolejną minutę 20L, a dzisiaj nawet 36L mi wyskoczyło... a ja nawet nie dotknąłem pedału gazu.

Czy ktoś z Was zaobserwował u siebie podobne zjawisko?

U mnie problem nie dotyczy tylko postoju z włączonym silnikiem, wystarczy toczyć się <20 km/h bez dotykania pedału gazu i obserwować jak wskaźnik chwilowego spalania wskazuje tym wyższe zużycie im wolniej się jedzie, oczywiście po zatrzymaniu będzie to max :lol: Suma sumarum postoje w korkach plus w/w odcinki fałszują wskazania kompa dot. średniego spalania.
Kolejna sprawa to zawyżona prędkość na budziku o 4-6 km/h w porównaniu do wskazań GPSa .

pozdr

krzychu - 20-09-2013, 07:10
Temat postu: Re: [II 2.2 MIVEC] Rosnące w nieskończość spalanie...
Komandor napisał/a:
Suma sumarum postoje w korkach plus w/w odcinki fałszują wskazania kompa dot. średniego spalania.

Pierwsze sam policz średnie spalanie, a dopiero potem używaj słów "fałszują"... Może zrozumiesz, mnie się tego drugi raz nie chce tłumaczyć.

Komandor napisał/a:

Kolejna sprawa to zawyżona prędkość na budziku o 4-6 km/h w porównaniu do wskazań GPSa .

Znaczy jak stoisz to też zawyża o 4-6km/h? A może zawyża o 5-10%? W każdym razie pokaż mi samochód, który nie zawyża. To jest normalne... Każdy samochód zawyża wskazania prędkości o 5-10%. Wyjątkiem są sytuacje kiedy ktoś założy jakieś duże koła, które się ledwo mieszczą w nadkola wtedy się to wyrównuje, a w niektórych terenówka może zaniżać przy przegięciu ze średnicą. To też matematyka, a nie jakieś tam fałszowanie....

Komandor - 20-09-2013, 12:17

Dotychczas była mowa o "zawyzaniu" spalania na postoju wiec dopisałem ze problem dotyczy rowniez powolnej jazdy.
Ponowne tłumaczenie sobie daruj ponieważ nie jest mi do niczego potrzebne.
Jezeli chodzi o ścisłość to istnieją jednak auta (z fabrycznymi kołami) w których odczyt prędkości jest (prawie) równy rzeczywistemu.

pozdr

borsak1 - 21-09-2013, 09:04

@Komandor
Każdy samochód zawwyża prędkość, tak ma być aby Cię psychicznie oszykać że pędziesz 200 a nie 195. Jeśli nie wierzysz to weź samochód sąsiada i pod suszarke się wystawa założymy się że niebiescy powiedzą że jechałeś wolniej niż pokazał to Twój licznik.

Komandor - 22-09-2013, 17:31

Ha, dostałem kiedyś pamiątkową fotę za 350 pln spod Karlina jadąc Scenicem żony :( Prędkośc zmierzona 85 km/h, a wyświetlacz auta pokazywał 84 km/h - więc jednak się da montować (prawie) dokładne prędkościomierze. Wracając do O2 to wystarczyłaby mała poprawka do softu aby obliczenia średniego spalania były bardziej dokładne a póki co to jest zbędny gadżet. Oczywiście ze mogę liczyć spalanie z dystrybutora i przejechanych km, idąc tym tropem mogę też zrezygnować z wielu innych zbędnych bajerów w zyciu codziennym: komórki, kompa a nawet kalkulatorka :doubt:

pozdro

krzychu - 23-09-2013, 08:00

Komandor napisał/a:
Ha, dostałem kiedyś pamiątkową fotę za 350 pln spod Karlina jadąc Scenicem żony :( Prędkośc zmierzona 85 km/h, a wyświetlacz auta pokazywał 84 km/h - więc jednak się da montować (prawie) dokładne prędkościomierze.

A może Ty źle odczytałeś prędkość, albo w Twoim egzemplarzu po prostu już jest trochę zatarty prędkościomierz? Swoją drogą nikt o tym głośno nie mówi, ale radary i fotoradary też nie są super precyzyjne. Do tego żeby były chociaż w miarę precyzyjne muszą być spełnione warunki, które nie zawsze są spełnione bo nikogo to nie interesuje. Warto przeczytać chociażby instrukcję do fotoradaru.

A tutaj artykuł o licznikach:
http://www.autocentrum.pl...iczniki-klamia/

Komandor napisał/a:
Wracając do O2 to wystarczyłaby mała poprawka do softu aby obliczenia średniego spalania były bardziej dokładne a póki co to jest zbędny gadżet.

Jeśli nadal mówisz o tym, że wskaźnik pokazuje według Ciebie zbyt dużą wartość jak stoisz albo się powoli toczysz i to interpretujesz jako błąd to jesteś w błędzie i nadal nie rozumiesz co to jest średnie spalanie.

Komandor - 23-09-2013, 21:44

Podałem tylko przykład innego auta o dokładniejszych wskazaniach, w O2 odczyt z budzika porównuję z GPS przy stałej prędkości a nie z fotoradarami.

krzychu napisał/a:

Jeśli nadal mówisz o tym, że wskaźnik pokazuje według Ciebie zbyt dużą wartość jak stoisz albo się powoli toczysz i to interpretujesz jako błąd to jesteś w błędzie i nadal nie rozumiesz co to jest średnie spalanie.

Tak się składa że diagnostyką, serwisem i eksploatacją (również w zakresie ekonomiki) przemysłowych silników spalinowych zajmuję się zawodowo i wszelkie terminy nie są mi obce, ale wielkie dzięki za uświadomienie mi mojej niewiedzy. W końcu Mitsubishi to potrójny diament japońskiej myśli technicznej więc reszta świata niech się uczy...

pozdro

lexus - 23-09-2013, 22:54

Panowie w większości aut jest zawyżana prędkość ,to taki margines na różne detale np.zdarte opony itp co by było gdyby ktoś udowodnił że przez budzik dostałeś mandat ,z reguły wszyscy wiemy że szafa zawyża o 5 km /godz i jest OK
krzychu - 24-09-2013, 06:52

lexus napisał/a:
wiemy że szafa zawyża o 5 km /godz i jest OK

Przy 60km/h, przy 120 to będzie już bliżej 10km/h itd. Około 6-8% standardowo.