To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Hamulec tylny nie odbija...

emjot - 23-10-2014, 15:01

U mnie nie obyło się bez wymiany zacisku. Nie dało się już w pewnym momencie jeździć, klocek i tarcza spalona - też wymienione. Od kilku tys km problemu nie ma, a ręczny działa super.
kszych - 29-10-2014, 22:39

Nie wiem, czy to prawda, ale podobno prawdziwą przyczyną zapiekania tych zacisków jest rdzewiejąca oś, na której osadzona jest dźwignia ręcznego. Docelowo pomaga tylko całościowa regeneracja z wymianą dźwigni. Ja popsikałem wd40, namazałem smarem silikonowym i rozruszałem, również z użyciem młotka, na razie działa (3 miesiące)
rysiek - 27-06-2015, 14:46

ostatnio walczę z regeneracją zacisku tylniego i przy składaniu została mi jedna gumka i... Nie wiem gdzie powinienem ją włożyć. Czy może mi ktoś pomóc? Czy ona idzie pod "koszyczek" ze sprężyną? Niestety, nie widać zdjęć kolegi z pierwszej strony, z jego fotoporady.

zdjęcia tego elementu. Jest sztywny, gumowy, że wzmocnieniem metalowym w środku.

henrykMSS - 28-06-2015, 11:42

U mnie też został taki pierścień ,ale zaciski chodzą bez zarzutu już ponad miesiąc. Te zestawy idą chyba też do innych samochodów więc wkładają na zapas , do wyboru.
cakp - 13-07-2015, 15:08

Bizi78 napisał/a:
cakp, ja kupiłem nowe zaciski TRW i od roku mam problem na razie z głowy :D .
Podstawowa sprawa to używać ręcznego hamulca jak najczęściej :wink: .

Gdzie kupiłeś nowe zaciski? Ewentualnie gdzie dostanę regenerowane. Już nie mam siły na ten ręczny. Pamiętam by czesto używac ale czasem potrafi nie odpuscic na skrzyzowaniu

A przy okazji jakie klocki hamulcowe polecacie

Bizi78 - 13-07-2015, 15:46

Ja kupowałem na allegro.
Gość był jak dobrze pamiętam z Krakowa.
Poszukam wieczorem jak wrócę z pracy nick z allegro.

[ Dodano: 13-07-2015, 20:13 ]
Kupowałem od allegrowicza MOTONET1.
http://allegro.pl/show_us...arch_scope=user
Zaciski z jarzmami kosztowały mnie 600zł.

cakp - 14-07-2015, 08:42

Dzieki wielkie:)
Ps akurat widzę ze nie ma do SS. Co oznacza zacisk z jarzmami? Co to są jarzma, inni sprzedający tego nie wymieniają w opisach

kisian - 14-07-2015, 12:19

Do jarzm przykręcasz zaciski. Tak skrótowo.
Bizi78 - 14-07-2015, 20:18

cakp napisał/a:
Co to są jarzma

Tutaj masz pokazane jarzmo i zacisk:

cakp napisał/a:
Ps akurat widzę ze nie ma do SS.

Ja kupowałem TRW BHN288 i BHN287 jak dobrze pamiętam symbole :wink: .
Pasowały one do: space starów, carism i volvo v40 i s40.

cakp - 23-07-2015, 00:27

No i skończyło się na wymianie kompletnych zacisków. Lewy i prawy. U mnie nie było co ratować.
Najtaniej z pozytywnymi komentarzami znalazłem na alledrogo z miejscowości Mielec. Podobno jakaś firma która regeneruje zaciski, oraz ta sama na OLX.
http://allegro.pl/mitsubi...5503501552.html

Bizi78 - 23-07-2015, 07:26

Regeneracja tutaj pewnie polegała na wymianie gumek, tłoczka i odmalowaniu zacisku :wink: .
Jestem ciekaw co z mechanizmem ręcznego :? .
Mam nadzieję, że długo posłuży :D .

cakp - 23-07-2015, 12:36

Regeneracja wg mnie polega na wymianie gumek , rozebraniu na części, czyszczeniu piaskowaniu a potem galwanizacja. Takie wszystko w jednym jak przy nowym zacisku.Firmy dają na to pisemna gwarancję jak na nowy zacisk. Jakos nie wyobrazam sobie regeneracji zacisku po lebkach tylko do polowy jesli juz jest rozbierany
Owszem zamiast galwanizować mozna pomalowac na czerwony zielony moze ktos woli do tuningu. Moze dlatego firma oferuje taką usługę
Znalazłem filmik bosha, tutaj pokazuja na czym polega regeneracja
https://www.youtube.com/watch?v=lxuezzq8H7A
Zacisk w pudełku, gwarancja, instrukcja montażu, smar, jakieś śruby.
Owszem bez jarzma. Zobaczymy ,narazie działa, jak zaciągne to trzyma jak komornik traktor.

Bizi78 - 23-07-2015, 12:52

Zestaw naprawczy mechanizmu ręcznego sporo kosztuje bo aż 270zł u mitsu style :shock: .
Niestety on jest najczęstszym powodem zapiekania się zacisku.
Wiadomo wyczyścić to można, ale jak długo pochodzi to nie wiadomo :rolleyes: .

cakp - 25-07-2015, 21:00

Gdyby ktoś kiedyś szukał oznaczeń celem zakupu to poniżej zdjęcia mojego zacisku przed założeniem
Jest to wersja ze sprężyną, bo podobno były i bez

Hugo - 28-07-2015, 22:02

Jak widzę te tylne zaciski to dostaję nerwicy...