To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Parowanie szyb

KrzysztofH - 18-09-2013, 23:02

Jeśli nawiew jest słaby tylko na przednią szybę to być może silniczek sterujący klapami nawiewu na szybę źle działa. Ale bardziej prawdopodobne jest to, że to typowa partanina fabryki przy montażu kokpitów - na forum Volvo jest o tym więcej. Źle montują uszczelki piankowe i one po pewnym czasie się przesuwają i zaczynają zatykać rury nawiewu. Jedyna rada to (niestety) demontaż całego kokpitu i poprawianie ręczne. Można też spróbować zdemontować konsolę centralną Carismy i spróbować tamtędy (w Volvo jest kokpit w jednym kawałku).
cwaniak - 19-09-2013, 07:28

Drapichrust napisał/a:
słaby nawiew mam jedynie na szybę:)
Ja mam tez słaby i w poprzedniej Cari tez był słaby nawiew na szybę, wiec będzie tak jak napisał KrzysztofH,.
Drapichrust - 19-09-2013, 08:48

Też słyszałem, że Cari mają słabe nawiewy. Rozbierać wszystkiego nie mam zamiaru. Potem ciężko jest wszystko spasować do siebie. Jestem wyczulony na wszystkie stukania i skrzypienia podczas jazdy. Jak bym coś źle spasował dostał bym bzika:D
Dziś po pracy kupuję filtr i zabieram się do roboty, efekty w postaci zdjęć wrzucę tutaj celem pochwalenia się:)

Xiah - 19-09-2013, 16:05

ja rureczki odkręcałem od strony silnika, tam widać jak biegna w strone kabiny i tam zaraz przy ścianie grodziowej są przykręcone.Jeżeli nie zdecydowałeś się odkręcać to ok.
Powodzenia w czyszczeniu i zakładaniu filtra, daj znaćjak poszło.

Centosz - 19-09-2013, 19:01

Ja u siebie sam montowałem filtr.1,5 h roboty z wyczyszczeniem nagromadzonego syfu.Mniej się teraz kurzy.Myslę że warto.
Drapichrust - 20-09-2013, 22:34

Panowie, misja zakończona:)
Zakupiłem filtr i zabrałem się do roboty!

Widok po wycięciu otworu i wstępnym odkurzeniu:

Do wyczyszczenia tego syfu użyłem starej szczotki z przedłużką metalową. Połączyłem to wszystko taśmą izolacyjną oraz użyłem to co było w danej chwili dostępne w domu - Cilit Bang.
Szczotka:

Efekt końcowy:

Następnie użyłem pianki do odgrzybiania firmy Boll (nie był to dobry wybór, może dobrze działa ale ma niezbyt przyjemny zapach), zakryłem otwór filią z taśmą i włączyłem nawiew z klimą, cyrkulacja wewnętrzna, ok 5 minut.

Do zablokowania filtrów użyłem wyciętej zaślepki z układu. Odpowiednio ją przyciąłem i podpiłowałem:

Następnie wszystko złożyłem i tak to wygląda:

Potem wszystko skręciłem i gotowe. Na razie jest ok i niech tak zostanie.
Dziękuję wszystkim za pomoc, może i moje zdjęcia oraz opis komuś pomogą.

Pozdrawiam!

Batmanikus - 21-09-2013, 11:25

Pewnie mi :)
Po tych fotkach ostatecznie kupuję w przyszłym tygodniu filtry i bierę się poprawianie japońskich inżynierów.
Czym się różnią filtry złożone z dwóch części od tych pojedynczych?
http://allegro.pl/filtr-k...3522347546.html
http://allegro.pl/mitsubi...3524893586.html
http://allegro.pl/filtr-k...3547652262.html

Drapichrust - 21-09-2013, 12:15

Gdybym miał wybór, wziął bym pojedynczy. Ale najważniejsze na co zwrócić uwagę to na prowadnice w filtrze. Filtr przeze mnie zakupiony nie był zbyt pasowny. Dodatkowym atutem dla pojedynczego filtra jest brak łączeń. Przez co mniej śmieci się przez niego przedostaje.
A i są dwa rodzaje filtrów dla aut z klimą lub bez.

Batmanikus - 21-09-2013, 13:31

To jaki z tych na alledrogo, pojedynczy do klimy będzie najlepszy? A jak nie z allegro to może po numerze seryjnym sobie poszukam.
Drapichrust - 21-09-2013, 20:21

Po wymiarach wydaje się że będą pasować do Cari z klimą. Dla świętego spokoju proponuję wykonać telefon do sprzedawcy. Te przeznaczone do aut bez klimy są na pewno krótsze.
Tak jak patrzyłem na filtr zakupiony przeze mnie nie widzę sensu dzielenia go na dwa. Nie wiem czemu to ma służyć. Może ktoś bardziej doświadczony mi powie?
Ja podwójny w sklepie na miejscu kupiłem za 39 zł. Myślę, że powinieneś zacząć poszukiwania od miejscowych sklepów.
Powodzenia!

cns80 - 18-06-2014, 07:54

Bardzo możliwe że ten filtr jest podzielony przez... Mitsubishi Space Star
Oba auta mają te same części jeśli chodzi o klimę i kanały wentylacyjne w pobliżu filtra tylko że w MSS jest inaczej poprowadzona linia schowka i filtr jednoczęściowy nie da się tam włożyć. To mogło być przyczyną podzielenia filtra.

szymon123411 - 28-07-2017, 00:59
Temat postu: [Cari 1.6] Parujące się szyby
Od pewnego czasu doskwiera mi problem parujących szyb w aucie. Chciałem zacząć od wymiany filtra kabinowego, ale dowiedziałem się, że moja wersja nie ma takiego (Cari 1.6, 2002, hb, 66kW). Zdjąłem osłonę wycieraczek i tam też wszystko przeczyściłem, ale problem nadal się pojawia.

PS. szyby nie parują się od alkoholu w wydychanym powietrzu :lol:

Bizi78 - 28-07-2017, 07:10

szymon123411 napisał/a:
Chciałem zacząć od wymiany filtra kabinowego, ale dowiedziałem się, że moja wersja nie ma takiego (Cari 1.6, 2002, hb, 66kW).

A sprawdzałeś sam za schowkiem pasażera czy ktoś tak powiedział :?: .
Dywaniki w środku masz suche, może jest jakiś przeciek :?: .
Nie masz może cały czas włączonego obiegu wewnętrznego :?: .