To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Głębokość montażu głośników przednich - Carisma I

mateelv - 22-09-2013, 22:43

Jaro1974 napisał/a:
Jest to wyrażane w Hz. Im niższa wartość dolnego pasma tym bardziej tzw. "bas" będzie słyszalny.

Czyli bardziej słyszalny bas będzie w:
55-20000 Hz
czy
50 Hz–22 000 Hz
???

Jaro1974 - 23-09-2013, 10:16

W tym drugim aczkolwiek różnica 5 Hz nie jest praktycznie odczuwalna w tym momencie. Jednak w tym drugim przypadku pasmo przenoszenia jest większe. Ale tak naprawdę trzeba się zastanowić co tak naprawdę chcesz uzyskać. Jak tylko sam bas to ta propozycja którą Ci podałem wczoraj wydaje mi się jak najbardziej optymalna.
Batmanikus - 23-09-2013, 16:57

A czy da się znaleźć jakiś zestaw na zasadzie plug & play? Z tyłu są okrągłe głośniki czy jajowate? Chciałbym do mojej Carismy kupić jakieś głośniki (dwa w drzwi i dwa na tył) ale takie, żeby dało się to jakoś po ludzku zamontować - bez przerabiania tapicerki. Głośniki raczej do słuchania muzyki rockowej, metalowej, ogólnie :gitarowej:
mateelv - 23-09-2013, 17:05

Dzisiaj odwiedziłem kilka sklepów, które posiadają ściany audio, na których można posłuchać pracy danych głosników i jesli chodzi o bass, zdecydowanie najlepiej wypadł: http://allegro.pl/alpine-...3566826420.html Jak na 16,5 cm był zdecydowanie najlepszy.
Teraz moje pytanie numer jeden, jak to jest przy 230W sprzęcie, bez niczego mogę wjechać i podłączyć zamiast starych pierdów?
I drugie pytanie - nie widziałem żadnych kabli w zestawie, same surowe głośniki, jak to podłączyć?

MmzTattoo - 23-09-2013, 18:21

wystarczy wyjąć stare i wsadzić nowe odpinasz oryginalne i albo tniesz wtyczke i lutujesz szybkozłączki albo prosto do głośnika
Jaro1974 - 23-09-2013, 19:44

Ja bym nie lutował bezpośrednio do głośników. Zawsze można zrobić przejściówkę z wtyczki oryginalnej do głośników. Wystarczą wsuwki, 40 cm przewodu. Przewód tniemy na cztery równe kawałki, zarabiamy je i podłączamy. W razie czego możemy w każdej chwili je odłączyć.
mateelv napisał/a:
Teraz moje pytanie numer jeden, jak to jest przy 230W sprzęcie, bez niczego mogę wjechać i podłączyć zamiast starych pierdów?

Rozumiem że masz fabryczną instalację bez żadnego wzmaka. Jeśli Twoje radio ma na wyjściu załóżmy 4x50W to wkładasz i cieszysz się z dźwięków z nich płynących. W przypadku tych głośników które jako ostatnie wrzuciłeś do tematu to masz jeszcze zapas 10W. Nie sugeruj się mocą max. Faktyczna moc głośników to moc RMS. Tu masz o mocy RMS: http://www.rms.pl/rms.html a tu masz o mocy maksymalnej i nie tylko:
http://www.djshop.pl/arty...-glosnikow.html

mateelv - 28-09-2013, 20:32

Dzięki za pomoc panowie, dzisiejszy dzień był głośnikową sobotą. Zainstalowałem mój mały zestawik Alpine SPG-17C2 16,5cm w tylne miejsca, po oryginalnych głośnikach i jestem zadowolony. Najlepsza opcja w tej cenie, jeśli chodzi o głośnik średnio-niskotonowy.

Teraz czas na jakieś fajne 10cm do przodu, bo stare dość średnie. Mam na oku Hertz DCX 100.3, ale to jeszcze nic pewnego. W końcu można z przyjemnością posłuchać głośno ulubionych płytek :wink:

Może wstawiał ktoś jakieś 10cm w miejsce fabrycznych i ma coś jeszcze polecić?

remi - 01-10-2013, 21:17

mateelv, ja mam u siebie bardzo podobne, tylko starszą wersję. Wizualnie prawie identyczna, a różnią się tylko tą częścią wysokotonową. Powiem prawdę... co do jakości dzwięku cichego to nie mam zastrzeżeń. jak dasz trochę powera to ujmujesz basu. Nic konkretnego z tego nie wyciągniesz. Polecam jakieś 16 w drzwi zamontować. JA mam u siebie te hertze z przodu, z tyłu w oryginalnych miejscach hertze 165 mm - tą droższą wersję z pomarańczową membraną....jakoś to to było słychać, ale żeby być zadowolony do bagażnika poszła skrzynia basowa i wzmacniacz.
Dodam, że i ja i mój kumpel który też ma hertze musieliśmy głośniki dmuchnąć sprężonym powietrzem, bo tam gdzie jest nawinięta cewka od głośnika jest bardzo mało miejsca i coś tam wleciało i głośnik trzeszczał jakby zdechł, po przedmuchaniu wszystko wróciło do normy... Kurcze, dmuchnąłem głośnik....
NIe wiem, czy to wina hertzów, czy przypadek.

daniel0011 - 03-10-2013, 13:35

Czy ktoś może wie, czy może podać parametry orginalnych glośników w carismie przed liftem, szukałem troche, ale nie udało mi się.
Dla mnie z tyłu bas jest wystarczający, ale przód to marnie przy tyle wygląda, ale zaś przy głośniejszym słuchaniu tył lekko skrzerczy.

mateelv - 03-10-2013, 13:59

Od śruby do śruby z tyłu masz 16cm, z przodu 10cm. Klasyczne głośniki.
Do przodu takie np. będą pasować http://allegro.pl/glosnik...3565447012.html z tym, że mocowanie jest na dwie śrubki w Cari, a nie na cztery jak te hertze, ale to nie żaden problem. :wink:

Ja właśnie stoję przed wyborem przednich 10 centymetrówek, a za rok może dorzucę jeszcze coś w przednie drzwi, tak jak chłopaki radzą.

Tuby i wzmaka raczej nie wsadzam, aż takiej jazdy nie potrzebuję :p