Off Topic - "Microsoft Polska: nie szukamy piratów po blokach"
Krzyzak - 25-01-2007, 15:34
Fido__ napisał/a: | BTW ktoś wie jaka jest różnica między Home a Pro? |
generalnie 2 roznice:
- obsluguje systemy wieloprocesorowe
- obsluguje domeny windows
a co do Visty - zainstalowalem na probe wersje Enterprise (normalnie niedostepna - tylko dla zarejestrowanych MSDNowcow) i... po kilku uruchomieniach i kilku godzinach zapoznania juz jej nie mam - jak dla mnie bez sensu, bo nie czuje panowania nad systemem, a nie zajmuje sie tylko ogladaniem obrazkow czy sluchaniem muzyki
arekp - 25-01-2007, 15:48
Krzyzak napisał/a: | Fido__ napisał/a: | BTW ktoś wie jaka jest różnica między Home a Pro? |
- obsluguje systemy wieloprocesorowe |
Tylko do 2 procesorow.
szczeslaw - 27-01-2007, 11:37
Krzyzak napisał/a: | a co do Visty - zainstalowalem na probe wersje Enterprise (normalnie niedostepna - tylko dla zarejestrowanych MSDNowcow) i... po kilku uruchomieniach i kilku godzinach zapoznania juz jej nie mam - jak dla mnie bez sensu, bo nie czuje panowania nad systemem, a nie zajmuje sie tylko ogladaniem obrazkow czy sluchaniem muzyki |
Postawiłem wczoraj wieczorem Vistę Home Premium 64bit (oczywiście legalną ). I powiem tak: nie zgodzę się z tobą. Cały problem polega na tym, że Vista jest nowym systemem, którego dobrze jeszcze nie znamy. Z XP na początku było podobnie.
Wspomagając się bazą wiedzy M$, można z tym systemem zrobić sporo.
Problemem na początku jest inne rozwiązanie wielu rzeczy (np. foldery z ustawieniami użytkownika są zupełnie inne - zamiast documents and settings\user\dane aplikacji mamy users\user\appdata\roaming). Moim zdaniem to kwestia przyzwyczajenia i rozgryzienia.
Edit: Tak sobie pomyślałem teraz - ja to wszystko mówię z punktu widzenia serwisanta komputerowego, a nie programisty, także możemy też mieć nieco inne spojrzenie na system. Tak czy siak, musiałem to postawić i zacząć się uczyć, bo klienci będę chcieli Vistę i muszę umieć coś z nią zrobić...
Edit2: Odnośnie różnic między Home a Pro - w Home udostępnianie plików jest tylko "proste" - nie ma możliwości udostępnienia dla danego usera (IMHO jak ktoś jest w sieci osiedlowej to duża wada) i Home nie ma funkcjonalności hosta RDP (ma tylko klienta).
Krzyzak - 28-01-2007, 17:49
wszystkie roznice odnosnie wersji kazdego swojego systemu Microsoft publikuje na swoich WWW
|
|
|