[97-04]Galant EAxA/W - Wiązka kabli podgrzewanych foteli
robertdg - 04-12-2013, 08:16
Zastanawiam się jak mozna podpiąc sterowanie podgrzewania foteli pod instalacje radiową, która zazwyczaj jest permanentnie używana. Za centralną konsola gdzieś na wysokości popielniczki/gniazda zapalniczki, znajdują sie kości elektryczne w których jest taki kabelek zielony z bordowym pasem i to ponoć on słuzy do zasilania przełącznika grzania foteli
koller - 04-12-2013, 11:20
to czemu mam trzy wtyczki ktore idealnie pasowaly mi po wymianie foteli?
Hugo - 04-12-2013, 11:26
koller napisał/a: | to czemu mam trzy wtyczki ktore idealnie pasowaly mi po wymianie foteli? | Masz 3 wtyczki pod tunelem środkowym, które idealnie pasują do gniazd w przełączniku podgrzewania foteli?
koller - 04-12-2013, 11:28
nie
mowie o tych trzech co sa pod fotelem.
Wczesniej mialem tylko jedna wykorzystana do airbagu.
po wymianie na skore i elektryke pasuja wszystkie trzy wtyczki i w tunelu srodkowym mam wtyczke ktora jest do niczego nie podpieta
Hugo - 04-12-2013, 12:30
koller napisał/a: | mowie o tych trzech co sa pod fotelem | A ja pisałem o wtyczkach pod tunelem środkowym . Te pod fotelami są we wszystkich Galantach EA. koller napisał/a: | w tunelu srodkowym mam wtyczke ktora jest do niczego nie podpieta | Daj foto, ale na 99,9% to nie jest wtyczka od przycisków podgrzewania foteli.
majdanos - 05-12-2013, 16:11
koller-owi pewnie chodzi o to ze sa 3(srs,sterowanie elektryka,podgrzewanie foteli) wtyki pod siedzeniem.do grzania kostka owszem pasuje ale co z tego jak nie ma rozprowadzenia kabli dalej tzn do tunelu srodkowego ?przynajmniej ja tak mialem
koller - 05-12-2013, 21:28
no właśnie chodzilo mi o te trzy kable pod fotelem.
W takim razie po co jest ta wtyczka w tunelu środkowym?
gdzie konczy sie ta wiazka przewodow i jak ona jest zakonczona?
Ksiao - 05-12-2013, 22:02
koller napisał/a: | no właśnie chodzilo mi o te trzy kable pod fotelem.
W takim razie po co jest ta wtyczka w tunelu środkowym?
gdzie konczy sie ta wiazka przewodow i jak ona jest zakonczona? |
Pod fotelem to raczej każdy ma (tak mie sie wydaje) od airbag-ów, podgrzewania foteli, sterowanie elektryczne; to tylko trzeba poprowadzić kable od przełącznika do kostki
ta kostka co jest wypięta to jest zamontowana max po prawej (z tego co pamiętam) i tam sa wszystkie kable co do przełącznika trzeba pociągnąć
Hugo - 05-12-2013, 22:32
Ksiao napisał/a: | ta kostka co jest wypięta to jest zamontowana max po prawej (z tego co pamiętam) i tam sa wszystkie kable co do przełącznika trzeba pociągnąć | No nie wiem. Rozkręcałem do zera Galanta ze skórą podgrzewaną i elektrycznie regulowaną i szedłem po kablach od wtyczki włącznika podgrzewania w głąb deski i niestety pod konsolą nie było żadnego połączenia. Wszedłem bardzo głęboko pod deskę rozdzielczą i cały czas kable szły bez łączenia w głównej wiązce.
Ksiao - 05-12-2013, 23:21
hmmm to nie wiem jak to w ori idzie, ja nie miałem przełączników do podgrzewania foteli i wszystko do tej kostki podpielem (według schematu elektrycznego) i działa bo sprawdzałem miernikiem, a i z tego co pamiętam to 1 przewód był pod innym pinem (tak przynajmniej jest u mnie )
kostka c81
niby na schemacie głęboko jest, ale ona jest z brzegu
Piotrek1991 - 09-12-2013, 20:00
majdanos napisał/a: | ogolnie to moim zdaniem gra nie warta swieczki.nie łatwiej sobie zrobic własna instalacje ? rozpracowalem sam co i jak z przełacznikiem podgrzewania foteli i jak ktos chce to moge podac jaki pin od czego jest.zrobilem sam instalacje w 1 dzien a najtrudniejszym bylo rozpracowanie przełacznika bez schematu dzialania. bierzesz sobie + od radia minus w jakas srubke + 2 kable od kazdego fotela na sterowanie ogrzewaniem no i - od foteli i juz trybi. |
mogłbym prosic o jakąś instrukcję jak to wszystko podłączyć żeby grzanie zadziałało? gdzie trzeba pociągnąć kabelki od sterowania ogrzewaniem? schemat pinów w przelaczniku juz widzialem, tylko dokąd należy je pociagnac po przymocowaniu do przełącznika?
majdanos - 09-12-2013, 22:49
ja najpierw sprawdzilem rezystancje z foteli wychodza 3 kable dwa + i jeden -.nie pamietam kolorow(- pewnie czarny ale reki nie dam uciac).znajdujesz multimetrem kable na ktorych nie ma rezystancji i o ile wszystko jest sprawne to sa dwa +.- chyba nie musze opisywac gdzie podlaczasz(ja dalem w kostke pod fotelami sprawdzajac uprzednio rezystancje pomiedzy pierwsza lepsza niepolakierowana blacha czyli jakas srubka czy co cokolwiek co przewodzi,mozna tez do minusa akumulatora ale po co ? ;D,musi byc mala od 1 do 5 ohmow okolo ) + ciagniesz bezposrednio do wlacznika teoretycznie ja sobie tak wyobrazam ze im mniejsza rezystancja pomiedzy + a - tym lepsze grzanie wiec jezeli pomiedzy + a - wystepuje miejsza rezystancja to jest to grzanie mocniejsze a jezeli wyzsza rezystancja to grzanie słabsze. i wyszlo maslo maslane hehe jutro sprawdze jak to wyglada pod fotelem bo mozliwe ze sa tylko 2 + bez - co znacznie ułatwi opis :)ewentualnie zamieszcze jaki kabel do czego zeby sie łatwo to dało wykonac :]
Piotrek1991 - 10-12-2013, 16:12
mniej wiecej rozumiem o co chodzi i wydaje się to trochę prostsze niż myslalem na poczatku Jeśli udaloby się sprawdzić kolory kabelków i opisać który gdzie dokladnie podłączyć wtedy bylo by już naprawdę super ;p tak czy inaczej dzieki wielkie za pomoc
Ksiao - 10-12-2013, 20:40
ja ustawiłem po nr pinów ze schematu co podałem wcześniej (tylko z tego co pamiętam to 1 pin byl w innym miejscu chyba + ) po podpięciu sprawdzianem czy jest przepływ i na koniec podpiąłem plusa do przełącznika jutro luknę jak tam jest i pstryknę fotkę
[ Dodano: 11-12-2013, 12:52 ]
Piotrek1991 sprawdziłem wszystko i tak jak mówiłem wcześniej to ta kostka z foto
podłącz sobie wszystko do tej kostki (tylko tej tylnej) takimi konektorami według schematu (kolory kabli się zgadzają) tylko tak jak na schemacie masz pin 5 to wepnij go pod 6 (zielono-czerwony) bo tak jak na zdjęciu widać pod pinem 5 jest czerwony od czegoś innego
i już możesz cieszyć się grzanymi fotelami
fj_mike - 11-12-2013, 20:27
Hugo, wtyczka pod przełącznik powinna być na miejscu
Piotrek1991, wyjmij schowek z podłokietnika i dekiel. Poszukaj wolnej wtyczki.
|
|
|