To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - [Mitsubishi Carisma by mateelv]

Piwor - 29-01-2014, 21:43

A jak bierze olej to wlewa się minerał?
mateelv - 30-01-2014, 18:15

dmi napisał/a:
bierze ci dużo oleju, że lejesz mineralny ? czy tak poprzedni właściciel lał ?

Co ma branie oleju do wlewania mineralnego? Nie, nie bierze oleju.

m6riano napisał/a:
190tkm i 15w40? ja takie oleju nie zaleje nawet jak będe miał 1.190tkm..;-)

W przyszłości wrzucę 10W40, na razie zostaję przy tym.

m6riano - 31-01-2014, 19:47

Piwor, nie..zmienia sie uszczelki..;-)
dmi - 31-01-2014, 23:24

no mineralny ma to do tego, że się go stosuje jeśli silnik ma tendencje do poboru oliwy bądź też samochód jest rzadko używany, poza tym jakość takiego oleju jest strasznie kiepska, więc pytam, no chyba,że ktoś kasy nie ma na remont to leje minerała cały czas.
Piwor - 01-02-2014, 07:18

Jak nie ma kasy to odpuszcza samochód. To nie jest konieczne do życia.

Nie da się uszczelnić silnika minerałem.

mateelv - 06-02-2014, 16:02

Wpadła nowa zabawka, już pomalowana przeze mnie w kolor mojej Cari, czeka na jutrzejszy dzień by ją zamontować ;-)

EDIT:

Trochę prawdziwej odsłony zimy, czyli kurz, sól i zacieki :wink:

Hugo - 06-02-2014, 17:45

Fajny ten grill, tak przy okazji polakieruj na czarno, a jeszcze lepiej, oklej folią np. carbon DI-NOC firmy 3M ramki drzwi. Efekt będzie świetny.
mateelv - 06-02-2014, 23:38

Hugo napisał/a:
Fajny ten grill, tak przy okazji polakieruj na czarno, a jeszcze lepiej, oklej folią np. carbon DI-NOC firmy 3M ramki drzwi. Efekt będzie świetny.

Ramki drzwi prawdopodobnie tak urządzę, ale co do grilla nie jestem przekonany. Jeśli go przyciemnić to automatycznie przydałoby się również to samo zrobić z przednimi światłami, rozklejając je w piekarniku. Wtedy stworzyłby się taki ciemny pas na przodzie.

Na razie skupiam się na glebie -40mm i wpuszczeniu letnich alusków w jakiś kolorowy plastidip :wink:

RoBSoN_97 - 07-02-2014, 09:19

Ja bym go nie ruszał, imo tak jest dobrze, a jakby grill był w ciemnych kolorze czy to pomalowany czy oklejony folią carbon to by to co najmniej dziwnie wyglądało delikatnie mówiąc... wszystko wokół srebrne a tu nagle czarny punkt... i klamki w carbon :roll: kto co lubi xD w kolorze ładniejsze. Jeszcze bym zrozumiał gdyby były czarne surowe w nie kolorze nadwozia, ale to i tak wtedy wolałbym ja polakierować w kolor budy.
No to czekamy na glebę i efekty z pracy nad aluskami ;)

mateelv - 07-02-2014, 13:32

RoBSoN_97 napisał/a:
i klamki w carbon :roll: kto co lubi xD w kolorze ładniejsze. Jeszcze bym zrozumiał gdyby były czarne surowe w nie kolorze nadwozia, ale to i tak wtedy wolałbym ja polakierować w kolor budy.

RoBSoN, ale tutaj jest mowa o ramkach drzwi, nie o klamkach :D

RoBSoN_97 - 07-02-2014, 14:22

Haha, źle przeczytałem xd jestem ciekaw jakby to wyglądało, ale i tak bym się na to nie porwał :P
Hugo - 07-02-2014, 20:38

mateelv napisał/a:
co do grilla nie jestem przekonany
Ajajaj wprowadziłem małe zamieszanie. Grilla nie ruszaj, tak jest najlepiej. Zabrakło przecinka, miałem na myśli, że ramki drzwi na czarno machnąć albo folią carbon okleić :wink:
mateelv - 22-02-2014, 17:50

Do Cari wpadł uchwyt na napoje z odzysku. Montaż niezbyt przyjemny, sporo przewodów, utrudniający schowek pod radiem, radio itp. Samo podnoszenie kokpitu, czyli krok pierwszy, nie okazał się zbyt okrutny.
Zapłaciłem za niego 30zł, trochę luksusu, a co! :lol:

No i najważniejszy zakup w tym roku - sprężyny obniżające, progresywne Jamex -40mm na obie osie (za poradą i rekomendacją kilku userów z forum).

Montaż na początku marca + wymiana przednich amorków, tak więc zacieram ręce. :wink:

EDIT: Dzisiaj przyciemniłem dolną "kolorową" część tylnych świateł niemiecką folią (o najciemniejszym stopniu) firmy Oracal. Nie trzeba było nawet podgrzewać, nie wytworzyły się żadne bąble, polecam ją każdemu chcącemu pobawić się w takie coś.

Tutaj efekt:

Dorzuciłem jeszcze forumową wlepkę na ramkę rejestracji, widać na załączonym powyżej obrazku ;-)

xluki - 22-02-2014, 19:26

Przydałyby się nakładki na progi ;)
mateelv - 29-03-2014, 23:26

xluki napisał/a:
Przydałyby się nakładki na progi ;)

Planuję zamontować ;-)

EDIT:
W końcu miałem luźniejszy weekend także miała miejsce mała sesyjka już zglebionego Mitsu oraz odświeżenie bębnów z tyłu i zmiana ich koloru na czarny. Ponadto, wypucowanie Cari (dokładne mycie + nakładanie wosku K2). Przepiękna pogoda dzisiaj była, można było się bawić i bawić...