Forum ogólne - Jak sprzedać auto firmowe bez podatku?
bastek - 29-12-2013, 21:58
się podepnę pod temat
żona ma DG jednoosobową, samochód w leasingu na 3 lata
za kilka m-cy te 3 lata miną
dostałem propozycje propozycje wykupu z fimy leasingowej
1. na DG żony za 1% (tak był leasing ustawiony)
2. na żonę jako osobę fizyczną za 1%
3. na mnie-ale za wartość rynkową
noi 4. pozostawienie w f-mie laesingowej
3 i 4 odpada
a jak zrobię pkt 2 - to "wyprowadzam" zamorytyzowany samochód z f-my, i rozliczam z kilometrówki koszt? i jak go spzredam (planowo za 3-5 lat) to jak z podatkiem?
nie mamy księgowego, sami się rozliczamy (w sumie PKPiR, 3-4 rachunki i 5-6 f-r na m-c prosta sprawa)
gulgulq - 30-12-2013, 06:46
Cytat: | a jak zrobię pkt 2 - to "wyprowadzam" zamorytyzowany samochód z f-my, i rozliczam z kilometrówki koszt? i jak go spzredam (planowo za 3-5 lat) to jak z podatkiem? |
wykupujesz na prywatną osobę
samochód możesz wprowadzić do firmy jako prywatny używany do działalności gospodarczej -> oświadczenie do US
rozliczasz z kilometrówki
koszty użytkowania (paliwo, serwis, ubezpieczenie) wrzucasz w koszty do wysokości kwoty z kilometrówki
przy sprzedaży nie płacisz żadnych ekstra podatków
mjsystem - 30-12-2013, 09:51
Jako, że Twoja żona jest osobą prywatną (nie spółką) zrób tak jak napisał Rafał. Ale punkt 1 nie będzie zły , gdybyś chciał trzymać auto następne 5 lat. Zarejestrowane i tak będzie na żonę. Tyle, że przy sprzedaży FV.
Tomek - 30-12-2013, 11:07
bastek napisał/a: |
a jak zrobię pkt 2 - to "wyprowadzam" zamorytyzowany samochód z f-my, i rozliczam z kilometrówki koszt? i jak go spzredam (planowo za 3-5 lat) to jak z podatkiem? |
nie wyprowadzasz zamortyzowanego samochodu z f-my, bo nie był nigdy składnikiem majątku firmy
gulgulq napisał/a: |
samochód możesz wprowadzić do firmy jako prywatny używany do działalności gospodarczej -> oświadczenie do US |
możesz coś więcej o tym oświadczeniu?
oświadczenie trzeba tylko jak się wprowadza samochód do ewidencji wyposażenia firmy
jeśli tylko użytkujemy samochód prywatny do celów służbowych, to rozliczając faktury z kilometrówką, też trzeba to oświadczenie?
mjsystem - 30-12-2013, 13:37
tomek84 napisał/a: | możesz coś więcej o tym oświadczeniu?
oświadczenie trzeba tylko jak się wprowadza samochód do ewidencji wyposażenia firmy
jeśli tylko użytkujemy samochód prywatny do celów służbowych, to rozliczając faktury z kilometrówką, też trzeba to oświadczenie? |
Wersja 1. Samochód wpisany jako środek trwały. Odliczasz wszystko na podstawie faktur, zakup odliczasz od podatku. Przy sprzedaży wystawiasz fakturę Vat.
Wersja 2. Samochód wprowadzasz na postawie oświadczenia do US(użyczenie auta) i prowadzisz tzw kilometrówkę, czyli książkę przebiegów. Wpisujesz na bieżąco miejsce startu, przebytą trasę i zakończenie jazdy. Jak się nie mylę to zawarta jest data, odwiedzane miejsca/firmy, dokładny przebieg startu/mety i miejsc odwiedzonych. Strasznie to upierdliwe. Jedyny plus, to sprzedaż auta w dowolnym terminie jako auto prywatne. Niektórzy uważają, że się opłaca ale pisania, jak wspomniałem, dużo.
Reasumując, trzeba policzyć, co komu bardziej się opłaca.
gulgulq - 30-12-2013, 13:59
http://forum.infor.pl/top...mochodu-na-firmę/
piszą że nie trzeba - ale ja kilka lat temu jak swoją Carismę wciągnąłem to zaniosłem do US oświadczenie
tutaj przykład:
http://www.google.pl/url?....58187178,d.bGE
kilometrówka jest strasznie czasochłonna - tak samo jak widzimisię kontrolera - kiedyś tam jak ojciec prowadził działalność to do każdego wyjazdu trzeba było podpinać dowody bycia u celu (rachunki, pieczątkę z danej firmy itp.)
teraz to chyba jest już luźniej traktowane
Tomek - 30-12-2013, 14:10
mjsystem napisał/a: | Wersja 2. Samochód wprowadzasz na postawie oświadczenia do US(użyczenie auta) i prowadzisz tzw kilometrówkę, czyli książkę przebiegów. Wpisujesz na bieżąco miejsce startu, przebytą trasę i zakończenie jazdy. Jak się nie mylę to zawarta jest data, odwiedzane miejsca/firmy, dokładny przebieg startu/mety i miejsc odwiedzonych. Strasznie to upierdliwe. Jedyny plus, to sprzedaż auta w dowolnym terminie jako auto prywatne. Niektórzy uważają, że się opłaca ale pisania, jak wspomniałem, dużo. |
używam samochodu prywatnego do celów służbowych, ale żadnego oświadczenia nie składałem do US
rozliczam się kilometrówką (nie mam z tego tytułu wiele pisania, bo jeżdżę po jednej trasie),
księgowy twierdzi, że żadnego oświadczenia w tym przypadku się nie składa, co innego jeśli chcemy rozliczać koszta większe niż kilometrówka, wtedy trzeba wpisać do ewidencji środków trwałych
[ Dodano: 30-12-2013, 14:14 ]
gulgulq, to co pokazujesz to jest oświadczenie o użyczeniu (potrzebne np. do wpisania do ewidencji środków trwałych)
ja rozliczam kilometrówkę, zresztą tylko VAT, bo jestem na ryczałcie
ale księgowy twierdzi, że nie trzeba wtedy żadnych oświadczeń (zazwyczaj wie co mówi), ale chciałem to sam sprawdzić i nic w necie nie znalazłem, żadnej podstawy prawnej do składania oświadczeń w przypadku używania samochodu prywatnego do celów służbowych (nie mówię o EŚT)
zresztą nie miałoby to sensu, bo każdy pracownik, który jeździ samochodem prywatnym w celach służbowych musiałby składać oświadczenie w US, do spóły z pracodawcą
mjsystem - 30-12-2013, 14:30
tomek84 napisał/a: | księgowy twierdzi, że żadnego oświadczenia w tym przypadku się nie składa, |
Co kraj to obyczaj
bastek - 30-12-2013, 23:36
dzięki, tak też zrozumiałęm z tego co sam doczytywałem
|
|
|