[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY2A 1.5] No i ja też założyłem gaz
endriu121188 - 22-12-2014, 06:53
24 tysiące km zrobione na LPG, 2 serwisy za mną.
-Wymiana świec zapłonowych i uszczelnienie dekla zaworowego- padło uszczelnienie świec zapłonowych, gubił iskrę
-Po naprawie dekla okazało się, że nadal szarpie- akumulator był 3 lata starszy od Miśka, napięcie skakało przez co STAG nie mógł się ogarnąć z zimnym silnikiem
-Po wymianie aku i zrobieniu dekla silnik przyzwoicie pracuje, zużywa mniej gazu i nie szarpie
plecho1 - 22-12-2014, 07:48
Oczywiście spalanie LPG około 20% więcej niż benzyny? Bo jeśli mniej, to grozi to ubogą mieszanką i może spowodować uszkodzenie głowicy.
endriu121188 - 28-12-2014, 07:49
Byłbym skłonny powiedzieć, że nawet 25%.
Nie oszczędzam na jakimś zubożaniu mieszanki, żeby jeździć jak najtaniej i zajeździć silnik.
Wg sondy wsadzonej w tłumik spaliny są w "widełkach" optymalnej dawki. (Sonda fabryczna jeszcze pokazuje to samo co zewnętrzna- ciekawe jak długo)
Po trasie na Wisłostradzie z podpiętym kompem serwisant zmienił dawkę na średnich na "-" i na obrotach wysokich na "+". Teraz jeździ naprawdę przyzwoicie.
RalfPi - 28-12-2014, 11:18
Andrzej, ile Tobie bierze tego gazu i w jakich cyklach?
endriu121188 - 13-11-2015, 16:51
Przebieg 78.000km
Wymiana listwy wtryskowej z Hana na Barracudy.
Przez brudne wtryskiwacze silnik w zakresie 1700-2700obr/min strasznie szarpał. Filtry przy każdej wymianie oglądałem razem z gazownikiem i były oceniane na "ok".
Nigdy nie zajeżdżam na nieznane stacje. Jak brakuje gazu, to po to jest ponad pół baku benzyny, żeby dojechać do stacji godnej zaufania.
Silnik na benzynie chodził idealnie, tylko na gazie miałem problem.
Oczywiście było pełno pomysłów " Luzy zaworowe, brudna przepustnica, filtr powietrza, świece, cewka zapłonowa"
Zwiedziłem 4 warsztaty LPG, byli to "Eksperci" którzy zakładają instalację, wymieniają filtry i i nic więcej nie potrafią.
Każdy z nich zrzucał winę na stan techniczny silnika.
Nie chcę robić reklamy, ale dopiero TA firma wzięła się za mitsu jak sztuka tego wymaga.
-Sprawdzili cewki i świece
-Zamieniali cewki miejscami- bez efektu. Cały czas wychodziło wypadanie zapłonów 1 i 3 cylinder.
-Sprawdzili pełną elektrykę instalacji LPG, poprawili masy i luty (widać było utlenienia na lutach wiązek, a co za tym idzie mogło być przyczyną zaburzenia pracy instalacji gazowej)
-W końcu zdjęli wtryskiwacze i wyszła usterka na jaw
Nowe wtryskiwacze, programowanie mapy od nowa i autko chodzi jak należy
lobuzek - 17-11-2015, 08:56
Też się przymierzam do montażu gazu. Za namowa gazownika prawdopodobnie będzie do BRC Seguent 24.11 lub 32. Bez lubryfikacji, ale z dotryskiem paliwa. Miło słyszeć, że nie ma problemów z pracą silnika, skoro 4A91 figuruje na "liście Prinsa" i nie sprawa problemów, to pewnie mój 4A92 też nie będzie się specjalnie buntował.
Silniki Hondy K20 też są na tej liście, a znam 3 egzemplarze pracujące na gazie bez najmniejszych problemów.
endriu121188 - 22-11-2015, 14:14
Nie wierzę w tą listę. Dobry mechanik po konstrukcji silnika (głowicy) i innych wrażliwych elementów określi, czy gaz nie wyrządzi szkód. No i przede wszystkim serwis gazu, świece, zawory, kontrola cewek
|
|
|