Carisma - Techniczne - schemat rozrządu Carismy 1.9TD '97 - pomocy
Chooper - 25-09-2007, 09:52
nic innego mi nie przychodzi do głowy, że ktoś mogł zepsuć oznaczenia, ew auto przechodziło jakiś remont silnika i wtedy coś źle spasowali
MAłY - 01-10-2007, 12:17
jesli nie masz znaku na pompie to spróbuj ustawic według znaków pomocniczych na pasku zębatym(nowe mają białe linie w poprzek paska). ja ustawiałem tak u siebie jak sie okazało ze na wale korbowym nie było klina i za cholere nie mogłem dobrze ustawic rozrządu.
zrobiłem tak,ze znaki na wałku rozrządu i pompie zgrałem ze znakami z paska a według trzeciego na pasku ustawiłem zębatke na wale. przy okazji załozyłem klin
Anonymous - 02-06-2009, 20:23
Witam
Nie mogę znaleźć schematu ,jak wymienić rozrząd w Carzmie 1.9TD.
Proszę o pomoc nie bardzo umiem szukać.
Ppiotr - 02-06-2009, 20:49
Kup pasek conti i wymieniaj chyba że chodzi o jakieś szczegóły to pytaj u mnie jest nie możliwe ustawić na znaki tak jak podaje książka . Miałem problem z wymianą ale na tym pasku są znaki nie możesz się pomylić na pozostałych raczej nie ma . oczywiście wszystkie koła do wymiany napinacz, pasek wieloklinowy bezwarunkowo do wymiany koło na pasku wieloklinowym do wymiany tyle od razu kup firmowe koszt ok 160 pln bo inne wymienisz po 15 000 o ile zrobisz te km w lato.
Ale nie był bym sobą jak nie polecił bym tobie wymiany w aso bo większość bezmuzgowców nie ma sprzętu aby wymienić tobie ten pasek i od razu ustawić pompę i większość tego nie robi. Jeśli jesteś z okolic Gorzowa podam namiar na mechanika który zrobi dobrze i w miarę tanio tz koszt wymiany bez części 250 pln a warto pozdrawiam Piotr
maciekjaroslaw - 30-06-2009, 14:44
Ppiotr napisał/a: | Kup pasek conti i wymieniaj chyba że chodzi o jakieś szczegóły to pytaj u mnie jest nie możliwe ustawić na znaki tak jak podaje książka . Miałem problem z wymianą ale na tym pasku są znaki nie możesz się pomylić na pozostałych raczej nie ma . oczywiście wszystkie koła do wymiany napinacz, pasek wieloklinowy bezwarunkowo do wymiany koło na pasku wieloklinowym do wymiany tyle od razu kup firmowe koszt ok 160 pln bo inne wymienisz po 15 000 o ile zrobisz te km w lato.
Ale nie był bym sobą jak nie polecił bym tobie wymiany w aso bo większość bezmuzgowców nie ma sprzętu aby wymienić tobie ten pasek i od razu ustawić pompę i większość tego nie robi. Jeśli jesteś z okolic Gorzowa podam namiar na mechanika który zrobi dobrze i w miarę tanio tz koszt wymiany bez części 250 pln a warto pozdrawiam Piotr |
Witam
Mam kilka pytań co do wymiany paska rozrządu w 1.9 TD z 1997 r.:
1. Czy nie wystarczy wymienić paska, pompy i trzech rolek?
2. Czy trzeba wymieniać uszczelnienia wałka i korbowodu?
3. Czy może być ta pompa http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=667225588 ?
4. Co znaczy do wymiany "wszystkie koła"? Czy ktoś mógłby podać symbole tych kół z Intercarsu?
Pozdrawiam
Maciej
pawelsonx - 30-06-2009, 22:41
1 wystarczy
2 nie trzeba
3 jeżeli ma przejechane około 200k km to możesz zmienić co do tego modelu to nie wiem
4 co do inter carsu to jak nie masz tam zniżek to są drodzy mi za komplet wraz z pompą i paskiem wieloklin owym krzyknęli około 700 zł w innym sklepie za te same cześć tej samej marki zapłaciłem 450 zł do tego jeszcze dorzucili mi gratis nasadki do grzechotki żebym pompę sobie sam odkręcił. Co do kół to 1 napinające 1 prowadzące i 1 rolka zwrotna.
Co do oznaczeń jeszcze się nie spotkałem z paskiem który by ich nie miał no chyba że używka z której rolka prowadząca i napinająca zdążyła zetrzeć.
A jeżeli nie ma oznaczeń na kole pompy czy innym kole to możesz sobie to sam zrobić korektorem czy markerem jak jest jeszcze stary pasek najlepiej przed zdjęciem oznaczyć koło od pompy oraz wałka rozrządu oraz korbowodu.
Piwor - 30-06-2009, 22:45
Pompę kup tą: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=670611987 GMB są dobrej jakości.
|
|
|