To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - O zgrozo mitsubishi zapowiada współpracę z nissanem-renault

kisian - 14-11-2013, 14:28

Ostatnie silniki wysokoprężne z Renault to były 1.9 DID w Carismie/Space Starze, 2.0 DID i pierwsze 2.2 DID w Outlanderach II to VW i PSA. Silnik 1.5 DID w Colcie Daimler Benz.
romero - 14-11-2013, 17:55

viader napisał/a:
alfa romeo pod rządami fiata też zeszło na psy, ma raptem dwa auta w ofercie

Dla kobiet dwa modele spokojnie wystarczą. Bo Alfa to takie damskie raczej auto jest :mrgreen:
A Fiat wcale nie jest taki zły.

viader - 14-11-2013, 19:26

romero napisał/a:
viader napisał/a:
alfa romeo pod rządami fiata też zeszło na psy, ma raptem dwa auta w ofercie

Dla kobiet dwa modele spokojnie wystarczą. Bo Alfa to takie damskie raczej auto jest :mrgreen:
A Fiat wcale nie jest taki zły.

Smutne jest jak ktoś tak pisze o jednej z najstarszych marek z przebogatą historią wyścigową. Poczytaj trochę o historii tej firmy a może nie będziesz takich banialuk wypisywał albo przejedź się choć raz prawdziwą alfą z silnikiem busso.

Chociaż fakt, że obecna oferta firmy bardziej jest skierowana w stronę damskiej części społeczeństwa :(

Ale temat dotyczy mitsu, które kroczy podobną ścieżką. Wystarczy spojrzeć na takie auta jak colt, jak kiedyś wyglądał a jak teraz. Brak następców galanta, czy sigmy. W lancerze brak jakiś mocniejszych silników poza wersją evo. Poza tym reszta oferty to tylko SUV-y - bardzo chętnie kupowane własnie przez kobiety.

krzychu - 15-11-2013, 07:03

romero napisał/a:
Bo Alfa to takie damskie raczej auto jest :mrgreen:

Z wyglądem nie dyskutuję, ale patrząc na rozwiązania np. 3 mapy benzynowe (sportowa ze zwiększonym ciśnieniem doładowania aby szybciej silnik reagował), elektroniczną szpere, wskaźnik boost-a w standardzie, regulowane wspomaganie kierownicy oparte na wspomaganiu na listwie, a nie na kolumnie (lepiej wyczuwalny układ jezdny)... Targetem takich rozwiązań raczej nie jest kobieta... Silnik elastyczny, zawieszenie sportowo zestrojone.. No i ten TwinAir co nie ma przepustnicy... Projektanci ponoć wzięli konkurentów i wyznaczyli sobie jakieś cele. Z tego co pamiętam Alfa najszybciej potraci przejechać po okręgu w swojej klasie itd itp.

RalfPi - 15-11-2013, 09:53

Swoją drogą ciekawe ile Pań, z całym szacunkiem, będzie porządnie prowadzić samochód z silnikiem 170KM... i wykorzystywać jego możliwości.
Dzięki Krzuchuza fachowość. Pozdrowienia!

PS A mi się Alfa bardzo podoba ze względu na charakter i pazur.
PS 2 Przecież Mitsubishi cały czas tkwi w swoich korzeniach, tyle, że Francuzi robią zwyczajnie obecnie lepsze "wyścigówki"...

gulgulq - 15-11-2013, 11:21

Cytat:
Swoją drogą ciekawe ile Pań, z całym szacunkiem, będzie porządnie prowadzić samochód z silnikiem 170KM... i wykorzystywać jego możliwości.

ciekawe ilu Panów wykorzysta porządnie możliwości samochodu z takim silnikiem na zwykłych drogach 8)

RalfPi - 15-11-2013, 11:30

gulgulq napisał/a:
Cytat:

ciekawe ilu Panów wykorzysta porządnie możliwości samochodu z takim silnikiem na zwykłych drogach 8)

Łamiąc przepisy pewnie większość :mrgreen: :twisted:

PS Tak jak to było w filmie.. parafrazując:

" A jaki Pan ma silnik?
-2.0 150KM..
A Pan?
-2.5 bi turbo, 260 KM...
A ja mam 60KM... Po co Wam takie silniki skoro w mieście jest ograniczenie do 50??? :D

Odpowiedź chyba wszyscy znamy 8)

cns80 - 15-11-2013, 11:35

viader napisał/a:
Jakieś pedalskie, plastikowe toczydła. Współpraca może wyjść tylko na lepsze bo już gorzej chyba nie będzie.
Ty widziałeś nissany ? ;)

rufuz napisał/a:
wspolpraca z renault wyszla nissanowi tylkiem :-) kiedys te auta slynely z trwalosci niezawodnosci a teraz, porazka.
Finansowo wręcz odwrotnie, a to się liczy dla prezesów.
Krzyzak - 15-11-2013, 11:56

cns80 napisał/a:
Ty widziałeś nissany ?
ale to prawda - wg mnie obecne nissany to szkarady bez proporcji i składu
cns80 - 15-11-2013, 12:02

Krzyzak napisał/a:
cns80 napisał/a:
Ty widziałeś nissany ?
ale to prawda - wg mnie obecne nissany to szkarady bez proporcji i składu
Darku, ale on właśnie pisał że współpraca z nissanem może wyjść na lepsze dla mitsu :shock:
Tu większa część treści:
viader napisał/a:
Mitsubishi już od dobrych 10 lat nie produkuje zbyt dobrych aut, technologicznie jest 1000 lat za murzynami, jakość materiałów tragiczna, gama silnikowa i modelowa mizerna. Już o stylistyce nie wspomnę. Kiedyś ta marka miała charakter, każdy model miał w sobie jakiegoś pazura, a teraz co? Jakieś pedalskie, plastikowe toczydła. Współpraca może wyjść tylko na lepsze bo już gorzej chyba nie będzie.

Darku, ja też uważam że Nissany mają urodę Marit Bioergen :)

gulgulq - 15-11-2013, 12:32

Cytat:
Darku, ja też uważam że Nissany mają urodę Marit Bioergen

marudy :P
o gustach się nie dyskutuje podobno

ale generalnie większość dzisiejszych aut dla ludu to jakieś takie bezjajowe plastikowe coś

Batmanikus - 15-11-2013, 13:03

gulgulq napisał/a:

ale generalnie większość dzisiejszych aut dla ludu to jakieś takie bezjajowe plastikowe coś

A ja głupi łudziłem się, że ta prawda jest na zawsze przypisana tylko dla europejskich marek... :|

viader - 15-11-2013, 13:49

cns80 napisał/a:
Darku, ale on właśnie pisał że współpraca z nissanem może wyjść na lepsze dla mitsu

Z nissanem może mniej ale z renault jak najbardziej na +. Najnowsze modele francuskich aut jeśli chodzi o design są przepiękne. A co do silników to mitsu już nie ma ani jednego silnika, którym można się chwalić. Kiedyś było inaczej, w latach 90-tych silniki w mitsu to było coś, przy podobnych pojemnościach miały moce o 50% wyższe niż niemiecka konkurencja, teraz jest niestety odwrotnie...Tak więc wsadzenie czegokolwiek z renault, czy nissana już nic nie pogorszy.

Ps:

Właśnie z tego powodu, że po 2003r. mitsu nie wypuściło już ani jednego dobrego auta w klasie średniej i wyższej kupiłem alfę. Niestety alfa też już przestała produkować auta tej klasy, więc za następne 5 lat nie wiem co kupię :(

mjsystem - 15-11-2013, 18:20

viader napisał/a:
w latach 90-tych silniki w mitsu to było coś, przy podobnych pojemnościach miały moce o 50% wyższe niż niemiecka konkurencja, teraz jest niestety odwrotnie..

Na pewno??? A mivec-i?
viader napisał/a:
więc za następne 5 lat nie wiem co kupię

Rostsedesa albo dresiarzowóz :mrgreen: Bez urazy. :P

Szafiq - 15-11-2013, 19:14

rufuz napisał/a:
a niby czego mitsu moze sie nauczyc od renault.

np:
-zabezpieczenia antykorozyjnego,
-jak zrobić hamulce,żeby hamowały jak należy
-zawieszenie?(tutaj do końca nie jestem przekonany,ale francuzami jeździ się wygodnie)
Pomijam bezawaryjność, bo teraz już się to nie liczy(czyt.opłaca). Większość samochodów produkowanych po roku 2000 psuje się szybciej niż poprzedniki.Producenci mają w tym swój cel. Polecam filmik na YT http://www.youtube.com/watch?v=EKUsCJLM8cE