[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] 2.5 v6 Bardzo ciezko pali po nocce.
deejay - 17-11-2013, 20:01
Witek vel Mysza napisał/a: | Zastanawiam sie czy pompa paliwa nie zaczyna sie zegnac. Dlatego pisałem by spróbować napompować najpierw paliwa poprzez kilkukrotne włączenie zapłonu. |
Mylisz sie , pompa paliwa pracuje tylko w pozycji START
Zacznij od wymiany rozrusznika na używany . W 99% w tych rozrusznikach zacierają sie tulejki i objawami właśnie sa problemy przy rozruchu ( ciężko kręci) .
Jeśli po wymianie/naprawie rozrusznika zakladając że aku jest pewne na 100% i ma te 540 A rozruchu bedą dalej problemy z odpalanie do spr układ zasilania paliwem.
plecho1 - 17-11-2013, 20:45
Przed wymianą rozrusznika najpierw sprawdził bym główne masy, po między akumulatorem a karoserią i akumulatorem a silnikiem. Słaba masa też może spowodować całkowite przygasanie kontrolek. Warto porozkręcać i poprzeczyszczać wszystkie połączenia tych przewodów masowych.
A jeśli to wina tulejek rozrusznika, to bardzo tanio można go samemu zregenerować, ja do carismy za komplet tulejek + szczotki zapłaciłem około 25zł.
Witek vel Mysza - 17-11-2013, 21:06
deejay napisał/a: | pompa paliwa pracuje tylko w pozycji START | Ciekawa teoria
Owczar - 17-11-2013, 21:06
Masz LPG?
robertdg - 17-11-2013, 21:16
Witek vel Mysza napisał/a: | deejay napisał/a: | pompa paliwa pracuje tylko w pozycji START | Ciekawa teoria |
Aby sprecyzować, pompa paliwa nie pracuje tuż po przekeceniu kluczyka w pozycje zapłonu, pracuje od momentu startu rozrusznikiem i w czasie pracy silnika.
Owczar napisał/a: | Masz LPG? |
Saju napisał/a: |
Gola benzyna. |
Co do używanego rozrusznika to loteria, taniej i pewniej zregenerowac własny, no chyba, że uzwojenie spalone to wtedy można sie rzucić na używke, bo regeneracja wyszła by krocie, ale i tak warto przejrzeć używke pod kątem stanu technicznego.
Oczywiście jak wspomniał plecho1 kontrola okablowania głównego silnika i rozrusznika na pierwszy strzał
deejay - 17-11-2013, 21:20
Witek vel Mysza napisał/a: | deejay napisał/a: pompa paliwa pracuje tylko w pozycji START Ciekawa teoria |
Jak nie masz pewności to nie pisz bzdur .
[ Dodano: 17-11-2013, 21:22 ]
robertdg napisał/a: | Co do używanego rozrusznika to loteria, taniej i pewniej zregenerowac własny |
Jak coś Robert to mam pewne żródło części sam wiesz
majdanos - 18-11-2013, 00:21
z pompa to prawda ja juz chcialem zamawiac nowa gdy po zdieciu kanapy,oslony i wezyka paliwowego po wlaczeniu zaplonu nic sie nie stalo.dziala tylko w czasie krecenia rozrusznikim i w trakcie pracy silnika.
Saju - 18-11-2013, 05:41
Puszczałem ostatnio nowy kawałek masy z aku do silnika. Rozbiorę rozrusznik i zobaczę co w środku piszczy. Nie będę kupować następnego tylko postaram się zregenerować swój jeśli to jego wina.
Witek vel Mysza - 18-11-2013, 07:18
robertdg napisał/a: | Witek vel Mysza napisał/a:
deejay napisał/a:
pompa paliwa pracuje tylko w pozycji START
Ciekawa teoria
Aby sprecyzować, pompa paliwa nie pracuje tuż po przekeceniu kluczyka w pozycje zapłonu, pracuje od momentu startu rozrusznikiem i w czasie pracy silnika. |
No i z tym się mogę zgodzić.
deejay napisał/a: | Witek vel Mysza napisał/a:
deejay napisał/a: pompa paliwa pracuje tylko w pozycji START Ciekawa teoria
Jak nie masz pewności to nie pisz bzdur .
| Bzdurą było akurat to, że pracuje tylko w pozycji start.
artufcb - 18-11-2013, 17:46
podłączę się, bo mam podobny problem, czyli:
Posiadam sekwencyjną instalację LPG ze sterownikiem STAG, czyli tę jedną z lepszych, auto na niej chodzi bezproblemowo. Gdy zgaszę samochód na gazie i postoi dłuższy czas (np. przez noc) to rano żeby go odpalić muszę zakręcić rozrusznikiem z 10 obrotów (tak liczyłem ), gdy nawet po dłuższej jeździe, czyli silnik nagrzany do temperatury roboczej, przed zgaszeniem przełączę go na benzynę, to kiedy bym go nie odpalał później (nawet kilka dni) to pali od strzała. Tak jakby podczas jazdy na gazie, gdzieś z układu paliwowego benzyna spływała do baku i później muszę trochę pokręcić, żeby napompować paliwa. Jadąc na gazie, nawet długo, przełączę na benzynę to żadnego przerywania nie ma, nic nie czuć. Jakiś zaworek puszcza?
Owczar - 18-11-2013, 17:55
Wtryskiwacze puszczają gaz do kolektora na 99%.
[ Dodano: 18-11-2013, 17:56 ]
Gdy rano kolektor jest wypełniony lpg i dostanie benzyny to silnik się zalewa.
[ Dodano: 18-11-2013, 17:57 ]
http://forum.mitsumaniaki...ght=puszczaj%B1
artufcb - 18-11-2013, 17:58
pisz jaśniej. Wtryskiwacze od czego? LPG czy PB? Co w takim przypadku trzeba naprawić?
[ Dodano: 18-11-2013, 18:01 ]
gdyby było jak w tym powyższym temacie to chyba również po zgaszeniu na PB byłby problem z odpaleniem?
Owczar - 18-11-2013, 18:02
Wtryskiwacze lpg. Jakie masz? Jaki filtr fazy lotnej?
Saju - 18-11-2013, 19:01
Dzis rano sprawdzilem napiecie akumulatora w stanie spoczynku po nocy. Wynik : 10,5volta...
Artufcb- wina lezy raczej po stronie lpg. Czas sprawdzic filtry i ew wyregulowac junkersa
Bury - 18-11-2013, 19:33
W autach zasilanych LPG może też być winny parownik przepuszczający gaz przewodem podciśnienia.
|
|
|