To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Nie działający obrotomierz w SPACE STAR-ze

Paweł W. - 27-07-2014, 23:50
Temat postu: Obrotomierz-walki ciąg dalszy.
Witam i Dziękuję za informację,

Naturalnie, że lepiej, nigdy nie skąpiłem pieniędzy na auto. Rzecz sprowadza się, natomiast, do tego ze jeśli istnieje forum, jest ono stworzone głównie z myślą o tym, aby próbować radzić sobie samemu. Klocki i tarcze hamulcowe, końcówki drążków, elementy zawieszenia, etc.,te rzeczy potrafię zrobić sam, gdyż bądź co bądź zanim zacząłem studiować prowadziłem z ojcem warsztat samochodowy. Ale elektronika przerasta moje siły. WARSZTAT!?! Jasne, odwiedziłem trzy, wydałem ponad 350 zł. i co? I nic, nie było i nie ma.

Najserdeczniej Pozdrawiam
Paweł W.

sla - 28-07-2014, 00:50

W warsztacie należy płacić za naprawienie zgłoszonej usterki a nie za sam pobyt w nim samochodu. Nie rozumiem za co zapłaciłeś. Mi płacą za wykonaną pracę i ja tego też się trzymam.
Paweł W. - 31-07-2014, 01:13
Temat postu: Obrotomierz cd. ,dyskusja chyba od rzeczy.
Nie zamierzam opowiadać koledze o moich stosunkach i rozliczeniach z warsztatami, jeśli zamierzasz mnie pouczać, źle trafiłeś, proponuję jakieś forum nt. ochrony przyrody.
Ja szukam pomocy, rady, wskazówki, jak PORADZIĆ SOBIE z MOIM AUTEM S A M O D Z I E L N I E, korzystając z uprzejmości, doświadczenia oraz wiedzy praktycznej kolegów Mitsumaniaków a nie po to aby zaoszczędzić pieniądze. Temat z kolegą nt. obrotomierza uważam za wyczerpany.
Wszystkich kolegów, którzy mają jakieś praktyczne rady i porady b. proszę o pomoc za co z góry najserdeczniej dziękuję.

Paweł W.

Bizi78 - 31-07-2014, 07:10

Najszybszą diagnozą byłaby podmiana zegarów na działające.
Spytaj w mazowieckim czy ktoś by nie użyczył na chwilę swoich zegarów.
Demontaż zegarów to pięć minut roboty :wink: .

Paweł W. - 31-07-2014, 09:01
Temat postu: Obrotomierz c.d
Koledzy,
Czy ktoś z Mazowieckiego województwa przerozległego nie ma przypadkiem zegarów albo czujnika wałka rozrządu na chwilę na podmiankę. jeśli okaże się że to czujnik mogę go odkupić, zresztą zegary też.

K O L E D Z Y, ja jeszcze nie widziałem działającego obrotomierza we swoim SPACKU.

Z góry dziękuję i Najserdeczniej Pozdrawiam

Paweł W.

Bizi78 - 31-07-2014, 22:23

Paweł W., miałem na myśli spytać tutaj :wink: :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=55

Ewentualnie spytaj przez PW usera futrzany , ma sporo gratów do MSS, tylko jest z Radzymina.

Paweł W. - 01-08-2014, 14:48
Temat postu: Obrotomierz cd.
Koledzy,

Czy myślicie, że odłączenie akumulatora może poprawić sytuację z obrotomierzem. Może to i głupie(dziwne) pytanie, ale przeczytałem na forum CARISMOWYM iż może to coś dać. Pytanie tylko czy odłączenie akumulatora nie spowoduje jakichś szkód.

Pozdrawiam Najserdeczniej
Paweł W.

[ Dodano: 01-08-2014, 14:54 ]
Bizi78, Witam,
Bizi, Kolego Szanowny, chciałbym przesłać Ci fotkę mojego Spacka, pytanie tylko na jaki adres
Cześć!!!
Paweł W.

Bizi78 - 01-08-2014, 19:09

Paweł W. napisał/a:
Czy myślicie, że odłączenie akumulatora może poprawić sytuację z obrotomierzem.

Zaszkodzić nie powinno :wink: .
Paweł W. napisał/a:
Pytanie tylko czy odłączenie akumulatora nie spowoduje jakichś szkód.

Prawdopodobnie będziesz musiał nauczyć ecu obrotów i elektryczne szyby.
http://forum.mitsumaniaki...nauka+obrot%F3w
Paweł W. napisał/a:
chciałbym przesłać Ci fotkę mojego Spacka, pytanie tylko na jaki adres

Wal na Częstochowę :mrgreen: .
A tak poważnie, to załóż temat w naszych miśkach i tam wstawiaj fotki :D .
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=21

cakp - 08-08-2014, 20:58

Zegary są tylko odbiorem impulsu. Wg mnie nie tędy droga. W najlepszym i najgorszym przypadku to wyczyszczenie styków zegarów kontaktem. Tasiemek. Kiedyś rozbierałem zegary przy wymianie zarówek. Dosłownie 2 srubki i wyjmujesz z kostkami. Nie ma co popsuc. Pamiętam że akurat u mnie czasem zimą wskazówka obrotomierza potrafiła drżeć lekko. Wymień część odpowiedzialną za przekazywanie "info" na obrotomierz. Czujnik?

Ostatnio mi nie działało swiatło wstecznego. Okazało się że był winny czujnik wstecznego.

Paweł W. - 21-08-2014, 09:23
Temat postu: ALLELUJA-obrotomierz.
Drzodzy Koledzy,
Wczoraj byłem z wizytą u (naprawdę) sympatycznych Mitsumaniaków z okolic Grodziska Mazowieckiego i ...Okazało się ze w moim ukochanym SPACKU brakuje czujnika(modułu) obrotomierza(!!!) a to "dziwne" pod maską o czym pisałem to po prostu przekaźnik bez przykrywki. Cholera, gdyby to był maluch, duży fiat czy inny polonez z całą pewnością błyskawicznie stwierdził brak jakiegokolwiek elementu z osprzętu silnika a tak...
Tak czy inaczej BARDZO DZIĘKUJĘ Kolegom za chęci i pomoc jaką mi okazaliście.

Najserdeczniej Pozdrawiam
Paweł W.

zako7 - 21-09-2014, 18:08

Paweł W, widzę że rozwiązałeś problem, proszę wrzuć jakąś fotę gdzie znajduje się ten moduł, lub opisz gdzie się znajduje. Ja miałem obroty i nagle zanikły, może zaśniedział jakiś styk. Spróbuje zacząć od tego. Zauważyłem że wskazówka prędkościomierza nie porusza się płynnie, widzę że ma małe skoki, ale tym zajmę się po po znalezieniu obrotów.
Paweł W. - 17-11-2014, 19:49
Temat postu: Obrotomierz.
Przepraszam Cię, Drogi Kolego, że teraz dopiero odpisuję.
Ale jeśli mogę pomóc to śpieszę objaśnić gdzie jest czujnik obrotomierza czy wzmacniacz impulsów bo i tak to nazywają niektórzy "spece".
Otóż, element ten jest po prawej stronie wałka rozrządu(patrząc od przodu "SPACKA". jest to najbardziej w prawa stronę wysunięty element osadzony na wałku rozrządu. Przymocowany jest on do poprzedzającego elementu dwoma śrubami (5-tkami lub 6-stkami) i do niego podłączony jest kostka z czterema (chyba) pinami i metalową obejmą.
Jeśli tylko trafi się możliwość prześlę fotografię.

Powodzenia, Pozdrawiam
Paweł W.

[ Dodano: 17-11-2014, 19:52 ]
Drogi Kolego,

To jeszcze raz ja.
Jeśli zechcesz kupować taki element, ja zapłaciłem za niego 60 zł wraz z kosztem przesyłki, ale byli tacy zawodnicy, którzy żądali 250,00zł, też za używany.

Cześć.
Paweł W.

Anonymous - 15-04-2015, 20:34

Pozwolę sobie odkopać temat.
Zauważyłem, że w moim miśku kiedy tylko lekko naciskam gaz zdarza się, że wskazówka prędkości opada i wraca na pozycję. Domyślam się, że styki nie są gdzieś pierwszej świeżości. Co w takim wypadku można poprawić? W zegarach czy gdzieś indziej?

Bizi78 - 15-04-2015, 20:43

Styki można potraktować jakimś kontaktem w sprayu.
Może być jakiś problem z czujnikiem w skrzyni.
Najszybciej by było podmienić zegary od sprawnego spejsa.

cakp - 16-04-2015, 13:28

Podpisuje się pod tym co mówi Bizi78. Ja bym zaczął od zegarów. Jak je wyjmiesz z tyłu są takie cienkie elastyczne taśmy. Przeczyść na nich styki. Kontakt S do czyszczenia styków ok 5zł i pałeczka do uszu. Styki podają tylko sygnał , wg mnie jeśli to nie pomoże to czujnik od obrotów, lecz nie wiem gdzie tego szukac:) U mnie pomogło czyszczenie styków, drżała wskazówka