Space Star Techniczne - [MSS DID] dziwne terkotanie po wizycie u mechanika
drtymf - 17-01-2014, 16:08
tomiś, szukałem na forum Renault chociaż nie mam pewności, że to te same przeguby - twierdzą, że odpowiednio podważyć i da się rozłożyć. Złożyć też i nawet działa sam jeszcze nie próbowałem ale mnie to czeka.
Z tym że nie wiem czy całej półosi nie zmienię bo obawiam się że wewnętrzny też dostał - wie ktoś czy jak przy skręcie w lewo grzechocze na zewnątrz a po wyprostowaniu kół przez chwilę dużo bardziej głucho grzechocze bliżej środka czy znaczy to że wewnętrzny też do wymiany?
tomiś - 17-01-2014, 16:43
No hmm o podważaniu bym nie pomyślał... gdzie czym i w którą stronę podważać tym bardziej ale wrzuć linkę to poczytam.
Poza tym wielki zonk - osłony spadają że tak powiem standardowo no więc zniszczony przegub wydawałoby się też standard ale czy go wymienić można nikt nie wie
drtymf - 18-01-2014, 07:45
tomiś, wybacz linka nie podam bo szukałem w garażu przy rozebranym samochodzie i nie mam historii nigdzie i znaleźć nie mogę ale to było gdzieś forum renault z zdaje się meganką temat.
Koleś opisywał ze zdjęciami - wychodziło jakoś tak że trzeba podwadzić trzema śrubokrętami dość głęboko wsadzonymi żeby wyszło a składa się dwoma . Tyle pamiętam a nie mogę tego teraz odnaleźć.
Dodatkowo zaznaczam , że to był opis od Meganki a nie mam pojęcia czy są takie same - nie pamiętam jak wygląda w SS.
Jak tak w ogóle patrzę na grafikę google to wszedzie wyskakują zdjęcia przegubów ale to są wewnętrzne na 5 kulek - zewnętrzny w DIDzie ma 3 kulki czy coś, tyle pamiętam.
Zresztą będę wymieniał w swoim to sprawdzę ale ta sprawa może się przeciągnąć - chwilowo brak mi kasy na półoś.
Pogrzebałem trochę po necie - wygląda na to że nie ma w nim kulek tylko trzy jakby łożyska. Muszę zainwestować parę złotych jednak w półoś a potem trzeba będzie to rozgrzebać i zobaczyć. Będzie dla potomności.
[ Dodano: 08-03-2014, 09:46 ]
Nadchodzi czas wymiany półosi - będę miał potem drugą uszkodzoną więc mogę obadać sprawę z przegubem jeśli będę miał trochę kasy na zakup - pewnie i tak się przyda.
Mam natomiast pytanie : półosie do polifta i przedlifta są takie same?
|
|
|