[97-04]Galant EAxA/W - Jak założyłem UKP w Galancie :) - UKP firmy Reveltronics
swinks_UK - 31-12-2013, 18:39
A jaki kolor kabla?
W instalacji Galanta przewód G/W jest właściwy do wpięcia. To kabelek zielony z białym (opcjonalnie srebrnym) paskiem. On podaje zasilanie do podświetlenia kabiny.
Łysy88 - 31-12-2013, 20:31
Kabel napewno dobry bo sprawdzałem miernikiem. Pojawia się 12V kiedy włącze światła, kiedy je wyłącze napięcie znika. Teraz znów przestał informować...
jAZZMAN - 01-01-2014, 19:02
Moze masz niedocisnieta kostke do UKP. A kable lutowales czy uzyles szybkozlaczek?
Łysy88 - 01-01-2014, 19:30
Kable lutowałem, nie uznaje szybkozłączek. Teraz tak myślę żeby przenieść ukp w koncu w zegary... ale trochę boję się tego..
jAZZMAN - 01-01-2014, 22:29
Łysy88 napisał/a: | Zaznaczyłem to ale teraz mi trąbi o światłach po przekroczeniu 15 km/h nawet jeśli mam zapalone światła... |
Czytanie ze zrozumieniem na kacu nie idzie mi za dobrze..... może podłączyłeś się do złego miejsca w UKP?
Łysy88 - 01-01-2014, 23:04
Już znalazłem chyba przyczynę. Przy kostce przy UKP coś nie łączy. Kiedy wyciągnąłem UKP żeby sprawdzić czy tam jest ok i wsadziłem spowrotem (bo nie było niczego podejrzanego) to wszystko działało ok - kiedy ruszyłem bez świateł wywalił komunikat i po włączeniu komunikat zniknął. Po przejechaniu po dołach zaczął co chwilę pokazywać komunikat o braku świateł (choć były włączone) i co chwila znikał. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda ok, tym bardziej że przewody w wiązce po stronie UKP lutowałem w domu na stole... jutro ściągnę koszulkę termokurczliwą i sprawdzę co jest grane.. Ewentualnie wtyczka jest trefna lub jakiś zimny lut w samym UKP.
tws - 02-01-2014, 19:09
Łysy88 napisał/a: | Już znalazłem chyba przyczynę. Przy kostce przy UKP coś nie łączy. Kiedy wyciągnąłem UKP żeby sprawdzić czy tam jest ok i wsadziłem spowrotem (bo nie było niczego podejrzanego) to wszystko działało ok - kiedy ruszyłem bez świateł wywalił komunikat i po włączeniu komunikat zniknął. Po przejechaniu po dołach zaczął co chwilę pokazywać komunikat o braku świateł (choć były włączone) i co chwila znikał. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda ok, tym bardziej że przewody w wiązce po stronie UKP lutowałem w domu na stole... jutro ściągnę koszulkę termokurczliwą i sprawdzę co jest grane.. Ewentualnie wtyczka jest trefna lub jakiś zimny lut w samym UKP. |
Często przyczyną jest mechanizm zespolony (tzw. pająk) przy kierownicy (przerywa). Wiązki są robione maszynowo. Lutowanie UKP też na automacie więc prawdopodobieństwo jakiś zimnych lutów jest znikome.
Poza tym pamiętaj, że jak raz przypomni, a zamiast włączyć świateł naciśniesz dowolny przycisk, to do wyłączenia zapłonu nie będzie więcej przypominał. Przypominanie jest powyżej 10km/h. Musi być też aktywna opcja w ustawieniach.
Łysy88 - 02-01-2014, 20:47
Zwracam honor, był problem z lutowaniem ale z mojej strony. Już ogarnięte. Śmiga świetnie. Można dokupić u Ciebie jeszcze jedna płytkę z przyciskami?
marcinelbla - 12-09-2014, 12:27
Czy jeżeli w skrzyni jest zepsuty ślimak i nie pokazuje mi prędkości ukp będzie działał?
jAZZMAN - 12-09-2014, 12:32
UKP może pobierać prędkość nie tylko z impulsów prędkości. Jeśli masz uszkodzony ten sygnał, to.....
Podłącz się pod impulsy z ABS . Będziesz mieć sprawny prędkościomierz w UKP
Kalibracja ma tylko inne wartości ale powinno działać nawet lepiej niż na czujniku prędkości (ABS w porównaniu z czujnikiem prędkości ma więcej impulsów na przejechany 1m)
marcinelbla - 12-09-2014, 12:43
jAZZMAN napisał/a: | UKP może pobierać prędkość nie tylko z impulsów prędkości. Jeśli masz uszkodzony ten sygnał, to.....
Podłącz się pod impulsy z ABS . Będziesz mieć sprawny prędkościomierz w UKP
Kalibracja ma tylko inne wartości ale powinno działać nawet lepiej niż na czujniku prędkości (ABS w porównaniu z czujnikiem prędkości ma więcej impulsów na przejechany 1m) |
Dzięki , Jak to kalibrować? Jest gdzieś jakiś opis czy na oko Wy robicie?
Czy w moim przypadku tylko ten będzie działął?:
http://www.telwis.pl/uniw...-ukp-p-119.html
A może mogę jakoś przełączyć te inpulsy z abs na mój komputer żebym miał prędkość i spalanie?
A zadziałałby ten?:
http://sklep.avt.pl/kompu...zmontowany.html
jAZZMAN - 12-09-2014, 14:26
Nie wiem jak UKP sprawuje się w Carismie. Ja mam u siebie ten firmy Telwis. Kalibracja jest w instrukcji obsługi (na stronie producenta).
Co do impulsów to nie wydaje mi się aby można było przepiąć z ABS pod sygnał prędkości.
marcinelbla - 13-09-2014, 07:08
Jaka jest różnica między sygnałem abs a tym ze skrzyni?
jAZZMAN - 13-09-2014, 10:24
W rozdzielczości.
Dokładnych parametrów nie znam, ale jeśli z czujnika prędkości są 4 impulsy na jeden obrót koła to z czujnika ABS jest ich wiele więcej.
WreX - 13-09-2014, 10:32
jAZZMAN napisał/a: | Dokładnych parametrów nie znam, ale jeśli z czujnika prędkości są 4 impulsy na jeden obrót koła to z czujnika ABS jest ich wiele więcej.
|
Ma ktoś u siebie pociągnięty VSS z czujnika ABSu? i ile wynosi stała drogi?
|
|
|