To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Regenereacja przepustnicy

Bartek - 22-01-2014, 15:38

Naprawa polega na powrocie do ustawienia fabrycznego magnesu i przyklejeniu go do rdzenia stalowego. Nie jest ani skomplikowana ani droga (zwłaszcza w porównaniu do nowej ;) ) ale wymaga ustawienia magnesu tak jak zrobiła to fabryka z tolerancją 1-2 stopnie. Dodatkowo poprawiam fabrykę na tyle, że żadnej recydywy jeszcze nie miałem ;) , a niestety jak przepustnica trafia do mnie po "Mietku", który przykleił magnes na oko (jeszcze pół biedy jak Poxipolem ;) ), lub połamał magnes przy próbie wyjęcia rdzenia, to nie mam możliwości pomóc - taki magnes jest bezpowrotnie zniszczony.
carisma2000 - 05-02-2014, 15:51

Okazalo sie ze przepustnica nadaje sie na zlom (..moze i dalo by sie ja naprawic ale czujnika juz nie a nowy to koszt okolo 1000zl) takze zamowlem uzywana za 600zl z demontazu po rozbitku i mam nadzieje ze auto wkoncu odzyje.. Dzięki wielkie wszystkim ktorzy starali sie pomodz. Pozdrawiam.

markun - 20-02-2014, 22:47

Witam

Jestem nowy na forum i mam problem z carismą 1.8 GDI 1999 po lifcie.Zaczęła mi pojawiać się kontrolka silnika i automatycznie problemy podczas jazdy polegające na braku reakcji na pedał gazu. Oddałem samochód do zaufanego warsztatu gdzie stwierdzili na ukomputerze problem z przepustnicą, przepustnicę wysłano do regeneracji.Teraz już nie tak często ale znów pojawia się check i komputer już nie pokazuje na przepustnicę lecz z tego co mówił mechanik na błąd w przekazie sygnału do przepustnicy. Niestety ja nie mam na ten temat pojęcia, a w warsztacie nie zajmują się elektroniką. Czy jest szansa na to, że spokojnie będę mógł pojechać w trasę bez żadnych problemów z check engine? :(

Pozdrawiam

Piwor - 20-02-2014, 22:57

Porozmawiaj z użytkownikiem Bartek - regeneruje takowe. ;)
volve - 21-02-2014, 09:15

markun napisał/a:
Teraz już nie tak często ale znów pojawia się check

http://forum.mitsumaniaki...?t=1981&start=0

Sprawdź błędy zgodnie z opisem w podanym przeze mnie temacie.

markun - 21-02-2014, 15:44

Chciałbym jednak porozmawiać z użytkownikiem Bartkiem może by podjął się ewentualnej naprawy.