Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Regenereacja przepustnicy
Bartek - 22-01-2014, 15:38
Naprawa polega na powrocie do ustawienia fabrycznego magnesu i przyklejeniu go do rdzenia stalowego. Nie jest ani skomplikowana ani droga (zwłaszcza w porównaniu do nowej ) ale wymaga ustawienia magnesu tak jak zrobiła to fabryka z tolerancją 1-2 stopnie. Dodatkowo poprawiam fabrykę na tyle, że żadnej recydywy jeszcze nie miałem , a niestety jak przepustnica trafia do mnie po "Mietku", który przykleił magnes na oko (jeszcze pół biedy jak Poxipolem ), lub połamał magnes przy próbie wyjęcia rdzenia, to nie mam możliwości pomóc - taki magnes jest bezpowrotnie zniszczony.
carisma2000 - 05-02-2014, 15:51
Okazalo sie ze przepustnica nadaje sie na zlom (..moze i dalo by sie ja naprawic ale czujnika juz nie a nowy to koszt okolo 1000zl) takze zamowlem uzywana za 600zl z demontazu po rozbitku i mam nadzieje ze auto wkoncu odzyje.. Dzięki wielkie wszystkim ktorzy starali sie pomodz. Pozdrawiam.
markun - 20-02-2014, 22:47
Witam
Jestem nowy na forum i mam problem z carismą 1.8 GDI 1999 po lifcie.Zaczęła mi pojawiać się kontrolka silnika i automatycznie problemy podczas jazdy polegające na braku reakcji na pedał gazu. Oddałem samochód do zaufanego warsztatu gdzie stwierdzili na ukomputerze problem z przepustnicą, przepustnicę wysłano do regeneracji.Teraz już nie tak często ale znów pojawia się check i komputer już nie pokazuje na przepustnicę lecz z tego co mówił mechanik na błąd w przekazie sygnału do przepustnicy. Niestety ja nie mam na ten temat pojęcia, a w warsztacie nie zajmują się elektroniką. Czy jest szansa na to, że spokojnie będę mógł pojechać w trasę bez żadnych problemów z check engine?
Pozdrawiam
Piwor - 20-02-2014, 22:57
Porozmawiaj z użytkownikiem Bartek - regeneruje takowe.
volve - 21-02-2014, 09:15
markun napisał/a: | Teraz już nie tak często ale znów pojawia się check |
http://forum.mitsumaniaki...?t=1981&start=0
Sprawdź błędy zgodnie z opisem w podanym przeze mnie temacie.
markun - 21-02-2014, 15:44
Chciałbym jednak porozmawiać z użytkownikiem Bartkiem może by podjął się ewentualnej naprawy.
|
|
|