To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Carisma] Pęknięta przednia szyba

robertdg - 27-01-2014, 18:49

SHARK1979 napisał/a:
A to czemu :?: Spora firma, wiele dobrych opini czytałem i rozmawiałem z użytkownikami ostatnio że trzecie auto i oki na tej szybie :wink:
Ile ludzi tyle opinii, zależy kto jak patry na szybę, bo jeżeli szyba ma być bo jest cała to OK, ale podatnośc na uszkodzenia jest istotna, a najgorsze jest piaskowanie gdzie później pod słońce się nieprzyjemnie jeździ.
SHARK1979 - 27-01-2014, 18:53

robertdg napisał/a:
najgorsze jest piaskowanie gdzie później pod słońce się nieprzyjemnie jeździ.

To oczywiste, więc powiadasz że Nordglass jest słabą szybą i będzie się szybko ścierać :?: Więc co mi konkretnie polecisz i co powiesz na te chińskie szyby :?:

robertdg - 27-01-2014, 19:18

Chińczyk jest dobry i tani, osobiście w jednym z firmowych auta chińczyk ma już 3 lata i trzyma się całkiem nieźle, auto wiecznie pod chmurką, w zimie skrobane, no nie jest źle, porównanie cenowe, chińczyk z paskiem kosztował 190zł, NordGlass 280zł bez pasa, wersja z pasem nie była produkowana, Pilkington 420zł z pasem, ceny oczywiście nie tyczą się Carismy, sa tylko porównywalne, do ceny trzeba doliczyć uszczelke jeżeli nie jest możliwe jej zdemontowanie. Popytaj się jak to jest z ceną do Carismy, wiem, że Sekurit strasznie drogisz szyb nie ma np w IC szyba bez pasa kosztuje 350zł, z pasem 370zł są to ceny detaliczne bez zniżek
SHARK1979 - 27-01-2014, 19:20

Spox, podzwonie popytam co mają :mrgreen:
Raivik - 27-01-2014, 19:26

SHARK1979 napisał/a:
Raivik napisał/a:

Zakładałem przyciemnianą szybę przednią w lipcu w Nordglass, zapłaciłem 330zł

Jak przyciemniona to droższa :?: chodzi o ten pasek na górze szyby :?:

Pytałem się ile ten pasek przyciemniany i powiedzieli mi, że 3zł O_o. Więc odpowiedziałem, że na taki luksus mnie stać ^_^

robertdg napisał/a:
a najgorsze jest piaskowanie gdzie później pod słońce się nieprzyjemnie jeździ.

Jeżdżę drapię w zimę, stawiam pod chmurką, ptaki mi na szybę srają a po umyciu rys nie mam może za słabo drapie.. (a tak serio nie widzę żeby coś nawet w małym stopniu się z szybą działo a myjnie automatyczną już kilka razy odwiedzałem)

SHARK1979 - 27-01-2014, 19:30

Powiedzieli w Zgierzu niedaleko mnie że Sekurit z wymianą koło 400 zeta :roll:
robertdg - 27-01-2014, 19:31

Niech każdy wybierze to co mu bedzie odpowiednie, czy to cenowo, czy usługowo, uszkodzenia z piaskowania i drapania sa najbardziej widoczne gdy jedzie sie pod słonce, wiadomo jest to nieprzyjemna rzecz.
Raivik napisał/a:
pytałem się ile ten pasek przyciemniany i powiedzieli mi, że 3 zł O_o. Więc odpowiedziałem, że na taki luksus mnie stać ^_^
Pasek wypalany czy klejony z folii :?: Bo jak ja chciałem kupić szybę z pasem to mi sprzedawcy w NordGlass powiedzieli, że Nord produkuje szyby jako odpowiednik oryginału i jezeli z pasem nie wychodziła szyba to nie będzie dostępna ?
Raivik - 27-01-2014, 19:39

Pasek jest w jakiś sposób malowany przy jej produkcji (nie da się go zdrapać jest wtopiony).
Ale nie wiem czy tak powinno być -__-" nie jest perfekcyjny - pod światło widać na nim delikatne fale barwne jak by "plakatówką malowali" (patrząc od wewnątrz) ale trzeba się mocno przyglądać aby to zobaczyć i nie przeszkadza mi to bo dobrze spełnia swoją funkcję.

robertdg - 27-01-2014, 19:47

Zatem widzisz, co innego fabrycznie palony cieniowany pas a co innego kiedy ma być jego imitacją, cena mówi sama za siebie, pytanie tylko czy zostałeś uprzedzony o tym, że nie jest to odpowiednik fabrycznego dymienia, bo równie dobrze można sobie kupić pas z folii ciemnej i zrobić wlepe ;-)
Raivik - 27-01-2014, 19:53

Osobiście byłem lekko zdziwiony ale i tak bym taki pasek wziął (więc awantury nie było :P ) bo z zewnątrz wygląda bardzo dobrze i nie ma silnego podziału na szybie, pasek się ładnie rozjaśnia przy brzegu u dołu i przy drapaniu w zimie nie przeszkadza.

Edit:

Aha zapomniałem, że nawet naklejkę mi uratowali i sami na szybę nakleili (o numerze rejestracji pisze).

SHARK1979 - 27-01-2014, 20:05

Raivik napisał/a:
nawet naklejkę mi uratowali i sami na szybę nakleili

Chyba wszystkie firmy to robią czy się mylę :wink:

robertdg - 27-01-2014, 20:14

Z reguły robią
SHARK1979 - 28-01-2014, 17:22

Dziś telefon do firmy i odpowiedź: szyba firmy Benson + wymiana 320zł i tak sporo chyba jak na chińczyka :roll: i koleś mówił że teraz chinole mają najnowszą linie i maszyny do robienia szyb i nie odbiegają od innych, do tego 2 lata gwar do nich. Co powiecie :?: :wink:
robertdg - 28-01-2014, 17:33

Dzwoniłes do innych firm z zapytaniem o pozostałe marki szyb wraz z montażem :?: Warto mieć porównanie, zakładając, że koszt szyby to 200zł, montaż 120zł to bardzo dobra oferta za prawidłowy montaż (w tej cenie może sie też zawierać uszczelka do szyby)
Raivik - 28-01-2014, 17:37

Dzisiaj jeszcze raz gapiłem się na pasek na szybie i stwierdzam, że te smugi czy jak to nazwać o których pisałem widoczne są tylko przy bardzo mocnym słońcu i naprawdę trzeba się ostro gapić aby je widzieć.
Sorki za to, że pisałem, że są widoczne...