[97-04]Galant EAxA/W - Wymiana skrzyni biegów GALANT 2,0 GLS 16 V Kombi 98 r.
polaff - 07-02-2014, 16:33
milo napisał/a: | Do 98 r było 25 zębów po 98 było 27 zębów | to pecha mają ci z '98 czyli jak zwykle ja
Mateusz25 - 18-02-2014, 00:32 Temat postu: Nr. seryjny skrzyni- różnica w końcowym indeksie. Witam.
Po dokładnych oględzinach spisałem numery mojej zajechanej skrzyni :F5M422F7N2 WK1775, natomiast nr-y zakupionej to F5M422F7N2 WR7995.
Czy ostatnie 6 znaków to różnica w budowie obydwu skrzyni czy też zmienne spowodowane innym rokiem produkcji albo innym Czymś.
Co do smarowania poszczególnych części podczas wymiany, pisałeś o smarze do tego odpowiednim, jaki konkretnie miałeś na myśli?
Mam zamiar zrobić to raz , a dobrze, więc doceniam wszelkie wasze wskazówki.
Dzięki za następne, idę spać.
milo - 18-02-2014, 15:29
Mateusz25 napisał/a: | Po dokładnych oględzinach spisałem numery mojej zajechanej skrzyni :F5M422F7N2 WK1775, natomiast nr-y zakupionej to F5M422F7N2 WR7995. |
Najważniejszy jest numer skrzyni F5M422F7N2 będzie dobra
Mateusz25 napisał/a: | Czy ostatnie 6 znaków to różnica w budowie obydwu skrzyni czy też zmienne spowodowane innym rokiem produkcji albo innym Czymś. |
Tym się nie przejmuj
Mateusz25 - 30-08-2014, 12:55
Witam Wszystkich.
Już po wymianie i skrzyni i sprzęgła.
Stara skrzynka posiadała wszechluzy, sprzęgło chyba jeszcze pierwsze DAIKIN, tarcza - stan tragiczny i grzechoczące sprężynki, docisk jak cię mogę, łożysko oporowe huk, huk ,huk , wszystko do kosza, nowe sprzęgło EXEDY, tarcza też, tylko jakaś grubsza niż w zestawach LUK-a, łożysko oporowe KOYO.
Różnica = przegięcie, teraz to auto jeździ.Jedyne zastrzeżenie kolegi mechanika u którego to wymienialiśmy to czerwony uszczelniacz skrzyni użyty przy jej renowacji, choć wiem że tych specyfików koloru czerwonego jest sporo, polecany jednak przez wszystkich to szary DIRKO - niby niemiecki. Cóż , zobaczymy jak po dłuższym czasie będzie się to funkcjonowało.
Dziękuję Wszystkim za mądre porady i manual, który bardzo nam pomógł.
Na wiosnę mam nadzieję wspólnie z synkiem pojechać na pierwszy Spot.
Pozdrawiam
Wszystkich.
wisnia0384 - 15-08-2017, 21:06
Panowie i Panie
Proszę o pomoc
Jak odkręcić i zakręcić śrubę na klucz 17 mocującą poduchę skrzyni biegów od strony grodzi z kabiną
Problem przy wymianie kpl sprzęgła
Jakim to kluczem zrobbić?
Ja takiego nie mam
Mechanik który robił łożyska w skrzyni chyba też nie miał...
Dziękuję za pomoc
Hugo - 15-08-2017, 21:36
Poduszkę przy grodzi do wózka zawieszenia mocują 3 śruby na klucz 14. Odkręcane z góry. Pewnie chodzi o tą po prawej stronie patrząc od strony silnika? Przeszkadza wiązka silnika w miejscu wyjścia ze ściany grodziowej? Musisz odkręcić 2 śrubki na klucz 10 mocujące przelotkę tej wiązki i odchylić ją w prawo. Wtedy nakładasz nasadkę 14 na przegub do nasadek, a na nią 2 długie przedłużki i "wychodzisz" tym samym ponad silnik. Wtedy zakładasz grzechotkę i odkręcasz ta nieszczęsną śrubę
milo - 16-08-2017, 07:38
wisnia0384 napisał/a: | Jak odkręcić i zakręcić śrubę na klucz 17 mocującą poduchę skrzyni biegów od strony grodzi z kabiną |
Właśnie to jest problem ale łatwo go rozwiazać patrząc z góry na łape wycinamy kawałek tzw wzmocnienia i jest dostęp kluczem do śruby to od góry ,2- sruba od dołu łatwo wchodzi klucz
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=840
wHiTe - 08-09-2017, 12:31
Cześć,
potrzebuję porady/informacji.
Muszę wymienić łożyska w manualnej skrzyni biegów (2.5 V6 '99). O ile skrzynię mam już zdjętą bez większych problemów to gorzej jest z samymi łożyskami - jak wyjąć wałki i łożyska? Można to zrobić bez używania prasy czy muszę szukać speca, który podejmie się takiej wymiany?
Druga sprawa, macie może numery łożysk? Na jednym widzę w tej chwili ale pozostałe nie mają widocznego na sobie numeru.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i informacje
Krzyzak - 08-09-2017, 13:19
Paleta i kurier do Marek Malik - do obgadania na facebooku.
wHiTe - 08-09-2017, 14:00
Krzyzak napisał/a: | Paleta i kurier do Marek Malik - do obgadania na facebooku. |
Rozumiem, że Marek zna się na robocie ale na tą chwilę pytałem o co innego. Wymiana łożysk to chyba nie jest fizyka kwantowa, że tylko jedna osoba jest w stanie to zrobić - czy się mylę?
szwagierr - 08-09-2017, 17:09
Było na forum.
https://www.youtube.com/watch?v=ULQgM6T5OuQ
milo - 08-09-2017, 20:07
wHiTe napisał/a: | jak wyjąć wałki i łożyska? Można to zrobić bez używania prasy czy muszę szukać speca |
Prasa mile widziana ,ale i sciągaczem zdejmiesz łozyska ,najwiecej problemu jest z łozyskiem wałeczkowym jest osadzone w obudowie skrzyni jesli chcesz wszystkie wymieniać
wHiTe napisał/a: | jak wyjąć wałki |
Musisz odkręcić podkowe 3- śruby wszystko wychodzi razem z wodzikami
FTOrek - 08-09-2017, 20:13
Witam.Problem nie dotyczy tylko wymiany łożysk.Bardzo często trzeb wymienić również zębatki,których zęby wyłamują się bo wałki pływają.Trzeba sprawdzić wszystko zanim zamknie się skrzynie.
milo - 08-09-2017, 20:30
FTOrek napisał/a: | Bardzo często trzeb wymienić również zębatki,których zęby wyłamują |
Nie słyszałem o wyłamanych zebach
FTOrek napisał/a: | Trzeba sprawdzić wszystko zanim zamknie się skrzynie. |
To jasne nawet jak zmienisz wszystkie łozyska nie masz 100% że skrzynia będzie cicha bez klekotania itp
jacek11 - 08-09-2017, 20:45
Gamoń przedziurawił zaślepkę Spokojnie można ją wyjąć,i jeszcze raz użyć
milo napisał/a: | nawet jak zmienisz wszystkie łozyska nie masz 100% że skrzynia będzie cicha bez klekotania itp |
To fakt. U mnie po kilku tysiącach zaczyna terkotać.
|
|
|