To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY2A 1.5] Brak podświetlenia przycisku ASC

Lojezu91 - 13-02-2014, 22:25

w moim 2009 tez jest podswietlane... Tylko ze mam tylko dwa przyciski, ten 3 (od swiatel) jest nieaktywny - atrapa... to znaczy ze sa regulowane automatycznie?
kacztrab - 14-02-2014, 08:08

Czyli podświetlenie powinno być i chyba konstrukcja przycisku na to wskazuje (napis nie jest namalowany). Tak więc pewnie część z nas ma popalone żarówki wewnątrz przycisku.

Czy ktoś to rozbierał i próbował wymienić żaróweczkę od podświetlenia?

[ Dodano: 15-02-2014, 13:29 ]
Panowie,

temat "rozkminiony".

Dziś rozmonotowałem przycisk od ASC i okazało się, że wbrew wcześniejszym wypowiedziom niektórych forumowiczów przycisk posiada podświetlenie w postacji małej żaróweczki w zielonej oprawce z naciągniętym pomarańczowym kapturkiem. Tak jak przypuszczałem powodem braku podświetlenia była przepalona właśnie ta żaróweczka. Po jej wymianie przycisk ładnie podświetlony. :D

Koszt żaróweczki 1zł.

Tak na marginesie o podświetlenie tego przycisku pytałem również w ASO i panowe specjaliści odpoiwedzieli, że ten przycisk nie posiada podświetlenia. Przy najbliższej okazji chciałbym się spotkać z tym specem od elektryki i zapytać go co o tym teraz myśli, i czy dalej upiera się przy swoim. :oops: Strach tych specy w ASO dopuszczać do samochodów.

tyku - 16-02-2014, 19:18

kacztrab, Szkoda tylko, że nie porobiłeś zdjęć jak wymieniasz żarówkę podświetlenia. Jakie oznaczenie żarówki, którą kupiłeś i gdzie ją kupiłeś? Bardzo ważna jest fotorelacja, bo to tak naprawdę pomoże innym w naprawie.
kacztrab - 16-02-2014, 21:26

Naprawa była robiona bardzo spontanicznie, ale nie ma problemu jak znajdę chwilę to zrobię opis ze zdjęciami i wrzucę na forum. Zaróweczka na 12V zakupiona w pierwszym z brzegu sklepie elektronicznym.
lurek - 16-02-2014, 21:39

zabawna sytuacja, może fabrycznie montują spalone żarówki skoro nikomu nie świeci ;)
tyku - 17-02-2014, 11:40

lurek napisał/a:
montują spalone żarówki skoro nikomu nie świeci ;)
- przecież napisałem, że u mnie świeci i wstawiłem zdjęcie :P
lurek - 17-02-2014, 15:21

Tyku, ty masz auto wynalazek :lol: Nawet jakby nie było fabrycznie to pewnie u Ciebie już by świeciło;) :mrgreen:

Dziwne, części świeci, części nie. Dobrze, że nie jestem swoją żoną bo nie dałoby mi to spać a tam, mogę to olać ;) (denerwuje mnie tylko brak oświetlenia przycisków od szyb)

tyku - 17-02-2014, 19:59

lurek, Jeszcze w planach mam kilka wynalazków, ale jakoś czasu brak.
lurek napisał/a:
denerwuje mnie tylko brak oświetlenia przycisków od szyb
- to jest temat do ogarnięcia, nawet wiem jak, od kolegów z lancerX.ru, ale tego to mi nie brakuje. Myślałem o podświetleniu klamek od środka, widziałem to w mini, super to wygląda, ale tam z fabryki wyszło. :shock:
Bizi78 - 17-02-2014, 20:20

tyku napisał/a:
Myślałem o podświetleniu klamek od środka

Coś takiego zrobił robert78 w cari:
http://forum.mitsumaniaki...1260905#1260905
Efekt wizualny ciekawy :D .

Luk - 17-02-2014, 21:08

Jak widzę podświetlenie nie zależy od rocznika raczej, bo mój jest z 2008 i podświetlenie mam (invite).
Tak że Trik, sprawdź, może Ci się przepaliło... :)

mjsystem - 17-02-2014, 21:12

Luk napisał/a:
Tak że Trik, sprawdź, może Ci się przepaliło...

:lol: :lol: :lol:
Spoko, u mnie od nowości nie działa podświetlenie bagażnika a żarówka OK :mrgreen:

Luk - 17-02-2014, 21:31

mjsystem, ale sprawdzałeś inne ustawienia przełącznika przy lampce w bagażniku..? :)
mjsystem - 17-02-2014, 21:42

Luk napisał/a:
mjsystem, ale sprawdzałeś inne ustawienia przełącznika przy lampce w bagażniku..?

Jeszcze zanim sprawdziłem żarówkę ;)

[ Dodano: 17-02-2014, 21:44 ]
PS Od nowości czyli po pół roku od zakupu. A w ASO zawsze zapomniałem powiedzieć.

Trik - 17-02-2014, 23:06

Luk napisał/a:
Tak że Trik, sprawdź, może Ci się przepaliło... :)

Dobra sprawdzę jutro. Tylko nie wiem po co. jak musze go wyłączyć w czasie jazdy, to sięgam ręką i wyłączam, wcale nie patrząc gdzie jest.
BTW przypomniała mi się sytuacja z mojego kursu na prawko w'89. Gdy przy dojeżdżaniu do skrzyżowania fiatem 125P spojrzałem na dźwignię biegów by wbić ten odpowiedni, Instruktor mnie zbeształ tymi słowy: "Jak pukasz kobiełkę to też patrzysz czy dobrze wchodzi" :oops: Od tej pory nie musze patrzeć :mrgreen: .

Luk - 18-02-2014, 08:14

Trik, masz rację, a ja dodam tylko, że i tak te przyciski zasłania kierownica i bez zaglądania i tak ich nie widać :) Znacznie bardziej przydało by się podświetlenie przycisków szyb i sterowania lusterkami.