To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Falujące obroty - Lancer CYxA

alfiq - 03-03-2014, 14:32
Temat postu: Re: Falujące obroty podczas zapłonu 1.8 sportback
Brodabusko napisał/a:
tomaszekk7 napisał/a:
U mnie taka sytuacja zaczęła się dziać jak auto miało ok 50 tyś. Teraz mam 95 tyś. Sytuacja którą opisujesz ma miejsce w moim przypadku kiedy temp. powietrza jest od około 0 st.C do 6 st.C ( najczęściej jeśli jest wilgoć w powietrzu). W temperaturach poniżej zera i powyżej 10 st. C to zjawisko w ogóle nie występuje. Zgłaszałem to w serwisie sprawdzali mi przepływomierz i sterowanie wtryskami nie wykazywało żadnych błędów. Wymiana świec też nic nie dała . Zmieniałem na DENSO K20 PSR- B8.
Możesz jednak spróbować wymienić świece na DENSO K16 PSR-B8 one mają inną ciepłotę. Ja takie zakupiłem i będę wymieniał na wiosnę ( przy przebiegu 100 tyś.)

Dzięki, właśnie takie świece mam zamiar kupić. A auto ma przejechane 65000 i tej zimy zaczęło się to dziać.

Mam dokładnie ten sam objaw i niemal identyczny przebieg - 62 tyś. I dokładnie tej zimy zaczęło się to dziać. Jak dla mnie to nie może być przypadek i coś jest nie tak. Dziś na przeglądzie panowie w ASO z rozbrajającą szczerością stwierdzili, że nie się nie dzieje, bo nie ma kodu usterek! Kurczę, a kiedyś mechanicy nie mieli komputerów i jakoś usterki potrafili zauważyć.
Ja skłaniam się ku teorii o pompie paliwa, bo jak dłużej go potrzymam na zapalonych kontrolkach bez uruchamiania silnika, to te wahnięcię jakby mniejsze. Ale nie mam zamiaru nic z tym robić, bo jest po gwarancji. No chyba, że to wada fabryczna, to wtedy - wojna :)

berladi - 04-03-2014, 23:18

Witam.
Tej zimy także zauważyłem podobne objawy (tak jakby zastanawiał się: włączyć ssanie czy nie :?: ) w zakresie temperatur 0 do 8 st, raz nawet zgasł.
Przebieg 73tyś.

RalfPi - 05-03-2014, 06:29

Może czas skontrolować luzy zaworowe - nie jestem pewien - tylko sugeruję :)
SCORPlON - 07-03-2014, 11:25
alfiq napisał/a:
Brodabusko napisał/a:
tomaszekk7 napisał/a:
U mnie taka sytuacja zaczęła się dziać jak auto miało ok 50 tyś. Teraz mam 95 tyś. Sytuacja którą opisujesz ma miejsce w moim przypadku kiedy temp. powietrza jest od około 0 st.C do 6 st.C ( najczęściej jeśli jest wilgoć w powietrzu). W temperaturach poniżej zera i powyżej 10 st. C to zjawisko w ogóle nie występuje. Zgłaszałem to w serwisie sprawdzali mi przepływomierz i sterowanie wtryskami nie wykazywało żadnych błędów. Wymiana świec też nic nie dała . Zmieniałem na DENSO K20 PSR- B8.
Możesz jednak spróbować wymienić świece na DENSO K16 PSR-B8 one mają inną ciepłotę. Ja takie zakupiłem i będę wymieniał na wiosnę ( przy przebiegu 100 tyś.)

Dzięki, właśnie takie świece mam zamiar kupić. A auto ma przejechane 65000 i tej zimy zaczęło się to dziać.

Mam dokładnie ten sam objaw i niemal identyczny przebieg - 62 tyś. I dokładnie tej zimy zaczęło się to dziać. Jak dla mnie to nie może być przypadek i coś jest nie tak. Dziś na przeglądzie panowie w ASO z rozbrajającą szczerością stwierdzili, że nie się nie dzieje, bo nie ma kodu usterek! Kurczę, a kiedyś mechanicy nie mieli komputerów i jakoś usterki potrafili zauważyć.
Ja skłaniam się ku teorii o pompie paliwa, bo jak dłużej go potrzymam na zapalonych kontrolkach bez uruchamiania silnika, to te wahnięcię jakby mniejsze. Ale nie mam zamiaru nic z tym robić, bo jest po gwarancji. No chyba, że to wada fabryczna, to wtedy - wojna :)

Identycznie tej zimy pojawił mi się taki sam objaw falowania przy zapalaniu. Rano kiedy wyjeżdżam z garażu nie ma takiego objawu. Jednak jak postoi na mrozie to wtedy jest. Przebieg 62 500 km.

Jarulas - 09-03-2014, 09:05
Brodabusko napisał/a:
Witam, od pewnego czasu zaczęly falować obroty podczas zapłonu tzn. kiedy odpalę auto rano lub po kilku godzinach od jazdy obroty podnoszą się do 1500 obr. i za chwilę spadają do 0 i znów się podnoszą. Takie wahnięcią są ze dwa i po chwili unormowują się. Czy to wina świec a może immo (ostatnio miałem błąd immo) Wymieniłem aku na bosha S4 bo oryginał już ledwo dyszał. Proszę o podpowiedzi.
Dzięki

Mam to samo.
Tak jak Koledzy już pisali występuje to tylko przy uruchamianiu zimnego silnika i przy niskich temperaturach.
Jeśli zgaszę silnik i uruchomię ponownie problem nie występuje.
Przebieg 130 kkm.

Silverrr - 14-03-2014, 22:07

Ja też tak mam :) Auto ma 5.5 roku, nie wymieniałem świec ani aku. Z akumulatorem przy mrozach miałem problemy (kilka razy na kablach startowałem). Skoki obrotów również mam, szczególnie, gdy auto postoi przez noc. Zdarzyło się dwa razy, że zgasł bo ze spadku obrotów nie dał rady się podnieść. Niebawem zmieniam świece (+ inne czynności przeglądowe) i opiszę czy pomogło :)
mjsystem - 15-03-2014, 06:30

Nie będę się mądrzył, nie mam do tego 100% przekonania, ale może warto się nad tym chwilę zastanowić? :arrow:
tomaszekk7 napisał/a:
Zaczną falować obroty to wtedy można sprawdzić stan przepustnicy. Wyczyszczenie nie zaszkodzi może jednak pomóc.

michaello - 15-03-2014, 08:54

Jarulas napisał/a:
Mam to samo.
Tak jak Koledzy już pisali występuje to tylko przy uruchamianiu zimnego silnika i przy niskich temperaturach.
Jeśli zgaszę silnik i uruchomię ponownie problem nie występuje.

To i ja dolacze do grupy... mnie sie to tez przydarzylo moze 3, 4 razy jednak nigdy nie postrzegalem tego w kategoriach problemu. Z tego co widze to roczniki 2008/9 :roll:

.swat. - 15-03-2014, 17:36

Ja mam rocznik 2010 i przebieg ok. 50.000 km i tej zimy mam to samo. Faktycznie ma to miejsce w przedziale temperatury 0-10 stopni Celsjusza. Silnik zapala się bez problemu, aku kręci idealnie, zapala się od razu, ale po chwili zachowuje się tak jakby chciał zgasnąć. Następnie obroty wracają do góry i jest stabilnie. Dzieje się tak tylko gdy silnik nie chodzi ponad 4-5 godzin.

Gdyby nie to, że przeczytałem o tym na forum to nawet nie zwróciłbym uwagi :mrgreen: :p

Aha, od czasu do czasu, zdarzyło się to kilka razy w ciągu prawie 4 lat, za pierwszym razem nie chciał odpalić. ( pora roku dowolna). Chwila odpoczynku, i ponownie - odpala bez problemu . Nie wiem czy ma to z tym coś wspólnego, ale melduję posłusznie. 8)

tyku - 16-03-2014, 11:44

Panowie :!: Czy to nie występuje przypadkiem, jak macie mało paliwa w baku :?: W tym okresie i przy takich temperaturach 0-10 stopni lubi się pojawić woda w baku.
Greku1410 - 17-03-2014, 21:06

ja mam full zawsze i występuje również
SHARKI - 30-03-2014, 23:51

Żal tez tak mam, z tym ze na początku myślałem ten typ tak ma.

Ostatnimi czasy zdarza mu się nie podnieść z tych niskich obrotów i dopiero za 2-3 razem wrócić do życia. Świece wymieniane przy 5 przeglądzie, i nadal zdarza mu się zgasnąć.
Raz nie chciał odpalić przez minutę z 8 razy próbowałem za 9 zaskoczył.

Jak ostatnio się żaliłem na to w aso to wspominali o "zmiennej fazie wałka rozrządu" albo coś takiego ale innymi słowami, że ten mivec zatrzymuje się nie w tej fazie to może generować problem i że niektórym wymieniali to na gwarancji.

Smuteczek gdyby nie to można by powiedzieć niezawodne auto...

RalfPi - 31-03-2014, 11:07

Kiedy mieliście robioną regulację luzów zaworowych?
Pytanie kieruję do osób z problemami falujących obrotów - i czy nie występują drgania silnika na biegu jałowym?

tomaszekk7 - 01-04-2014, 09:54

RalfPi napisał/a:
Kiedy mieliście robioną regulację luzów zaworowych?
Pytanie kieruję do osób z problemami falujących obrotów - i czy nie występują drgania silnika na biegu jałowym?

Ten przypadek to akurat nie jest kwestia luzu zaworowego . Sprawdzałem już dwukrotnie ( Luz zaworowy).

george2 - 01-04-2014, 13:12

Ja bym szukał przyczyny w jakości przekażników .Od chyba 2010 roku Mitsubishi zmieniło dostawcę tych elementów z Panasonica na Omrona. Dotyczy to między innymi przekażników wtrysku i pompy paliwowej.U mnie nie ma problemów z falowaniem obrotów, ale czasami był problem z rozruchem.Po zamianie przekażników miejscami problem wystąpił może ze dwa razy w ciągu dwóch ostatnich lat.