To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Smog, strefy parkowania, ruch w centrum

cns80 - 05-03-2014, 11:21

RalfPi napisał/a:
Bardzo prosto - węgiel wydobywa się w zagłębiu, a pali w kotle w elektrowni, a paliwko wydobywa się z dna morskiego, a pali w mieście..
Widzisz różnicę?
Widzę że z logiką u ciebie jak zwykle ;)
Jak 50% kierowców albo nawet 100% przesiądzie się na elektryki to o ile wzrośnie:
- zużycie węgla ???
- zapotrzebowanie na węgiel ???
- cena węgla ???
- koszt ogrzewania mieszkania węglem ???
- koszt pozostałych nośników energii ???
Spadnie tylko cena ropy.

RalfPi napisał/a:
Poza tym energii elektrycznej jest coraz mniej z "wungielka",
Gdzie ? Może w Polsce ? W porywach do 12-18% :)
RalfPi napisał/a:
a w perspektywie wydobycia gazu łupkowego w Polsce,

Jak już zobaczysz wydobycie i zastosowanie gazu łupkowego w Polsce na masową skalę to daj mi znać :mrgreen:

RalfPi - 05-03-2014, 13:33

cns80 napisał/a:
Widzę że z logiką u ciebie jak zwykle

Bez komentarza.
cns80 napisał/a:
Jak 50% kierowców albo nawet 100% przesiądzie się na elektryki to o ile wzrośnie:

Pytałeś wcześniej, dlaczego zastosowanie hybryd i elektryków ma wpływ na redukcję smogu w miastach.
Na to odpowiedziałem.
Co do pytań:
cns80 napisał/a:
1- zużycie węgla ???
2- zapotrzebowanie na węgiel ???
3- cena węgla ???
4- koszt ogrzewania mieszkania węglem ???
5- koszt pozostałych nośników energii ???
6 - Spadnie tylko cena ropy.

1) Zużycie węgla może wcale nie wzrosnąć - wszystko się zmienia. W 2005 produkcja e.e. z OZE stanowiła 2%. W 2012 r. 9%. W Niemczech ok. 25%. W 2020 r. powinno być około 20%. Jak widać trend jest rosnący.
2) W mojej opinii zapotrzebowanie na węgiel będzie z czasem coraz mniejsze z powodu Dyrektywy w sprawie Redukcji emisji CO2 i innych gazów cieplarnianych
3, 4) Tak jak wyżej
5) nikt nie wie, jak będą się kształtować ceny nośników, ale trend pokazuje, że idziemy w stronę OZE, a nie węgla
6) A jakie będą ceny ropy to już nitk tego nie wie.
cns80 napisał/a:
Jak już zobaczysz wydobycie i zastosowanie gazu łupkowego w Polsce na masową skalę to daj mi znać

Sugerujesz, że nie będzie?

cns80 - 07-03-2014, 12:32

RalfPi napisał/a:
ale trend pokazuje, że idziemy w stronę OZE, a nie węgla
Lak sikając w krzaki dwie krople spadną mi na buty to trend pokazuje że nasikałem sobie na buty ?

Cytat:
Sugerujesz, że nie będzie?
Sugeruję że go nie ma w tej chwili więc kształtowanie dzisiejszej rzeczywistości w oparciu o coś co jest palcem na wodzie pisane jest mocno poronionym pomysłem typowym dla unijnych komunistów.

Żeby nie przedłużać czczej gadaniny:
Domy buduje się od fundamentów nie od dachu.