[97-04]Galant EAxA/W - Czyszczenie zakurzonego reflektora
DanielBogusz - 30-11-2012, 10:28
Czy przy pękniętej szybce w reflektorze jest możliwość jej wymiany? Lampę kupować całą to trochę drogo, a pękniętą mam z przodu od strony kierowcy.
bluecard88 - 30-11-2012, 10:57
DanielBogusz napisał/a: | Czy przy pękniętej szybce w reflektorze jest możliwość jej wymiany? Lampę kupować całą to trochę drogo, a pękniętą mam z przodu od strony kierowcy. |
Ciekawe czy wogóle można kupić same szkło, chyba że kupisz uzywke I wymienisz sam klosz.
Tomek - 30-11-2012, 10:59
bluecard88 napisał/a: |
Czy przy pękniętej szybce w reflektorze jest możliwość jej wymiany? Lampę kupować całą to trochę drogo, a pękniętą mam z przodu od strony kierowcy. |
bluecard88 napisał/a: |
Ciekawe czy wogóle można kupić same szkło, chyba że kupisz uzywke I wymienisz sam klosz. |
dokładnie - koszty rzędu 60 zł
DanielBogusz - 30-11-2012, 14:12
No i tak się zrobi. oprócz szkody wizualnej, paruje reflektor w środku podczas deszczu.
komarsnk - 30-11-2012, 14:45
DanielBogusz napisał/a: | No i tak się zrobi. oprócz szkody wizualnej, paruje reflektor w środku podczas deszczu. |
Jak dobrze zgrzejesz przy składaniu to nic nie ma prawa parować
Pabulon - 05-03-2014, 21:46 Temat postu: Czyszczenie zakurzonego reflektora Witam
Wyczyściłem dzisiaj na błysk swojego Gala i zaczęło mi doskwierać że reflektory są trochę zakurzone od wewnątrz. Chciałbym je wyczyścić. Najlepiej byłoby bez rozklejania lamp bo wtedy jest mnóstwo roboty.
Myślałem żeby wymontować reflektor, wlać trochę wody destylowanej przez otwór od żarówki (ponoć nie zostawia smug), pomieszać no i wylać. następnie podmuchać suszarką.
Macie jakiś inny pomysł jak osiągnąć ten cel jak najmniejszym nakładem pracy ?
WreX - 06-03-2014, 10:16
Pabulon, odkręcić wymontować reflektor wyjąc żarówki i albo przedmuchać albo wlać trochę czystej wody, najlepiej takiej po której nie zostanie żadna smuga czy plamka przepłukać i wysuszyć.
booohal - 06-03-2014, 16:55
1Pabulon, Tak jak piszesz jest OK, dodaj tylko izopropanolu w proporcji 1:1 dzięki czemu woda wyschnie o wiele szybciej i troszkę lepiej odtłuści wnętrze reflektora. Jeżeli zostanie jakiś zaciek to znaczy, że sporo syfu było w lampie i czynność trzeba powtórzyć.
WreX - 06-03-2014, 17:19
Dokładnie, lepiej wyczyścić 3x i suszyć dwie noce, niż później pluć sobie w brodę, że po przykręceniu jest zaciek i trzeba wszystko od nowa wymontowywać.
booohal - 06-03-2014, 19:36
WreX napisał/a: | suszyć dwie noce |
Z izopropanolem w porywach max kilka godzin.
WreX - 06-03-2014, 19:39
booohal, ja tam tego ustrojstwa nie miałem to piekarnik suszarka i te sprawy
booohal - 06-03-2014, 20:24
WreX, Cel uświęca środki
Pabulon, Jak będziesz miał lampy na wierzchu to od razu wymień sobie postojówki. Jeżeli jeszcze się nie przepaliły to się zaraz przepalą, a teraz będziesz miał wygodne podejście.
|
|
|