[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Drążek stabilizatora
Uwex - 09-03-2014, 08:35
Trik -dzięki (kliknięte) za upewnienie mnie, że może być trochę zamieszania z tymi elementami poszedł mail do ASO- zobaczymy czego się dowiem.
Trik - 15-03-2014, 22:55
http://www.mitsubishicars.../specifications
Tu znalazłem szczegół odnośnie stabilizatora: tylny GT ma 18mm a RA 20mm, przedni ES 20mm, GT 21mm a RA 22mm
Uwex - 16-03-2014, 09:40
Trik- dzięki; te same dane są na tej stronie do Sportbacka. Wynikałoby, że niższe wersje mają drążek 20 mm i brak drążka z tyłu, a wyższe 21 mm i dodatkowo z tyłu 18 mm. Trzeba się upewnić czy na nasz rynek było tak samo - dalej czekam na odpowiedź z ASO. Ale jeśli tak, to wymiana przedniego drążka na grubszy nie ma sensu- tył musiałby zostać bez zmian (czyli bez drążka), a to nie jest dobry pomysł.
Trik - 16-03-2014, 09:55
W środę będę w ASO, jeśli na podnośniku będzie jakiś Lancer w wersji wyższej od Invite to postaram się zmierzyć. Zastanawia mnie jednak jedno, Skoro w sedanie Invite jest stabilizator z tyłu (gumy stabilizatora i końcówkę drążka stabilizatora już wymieniałem) to czemu na tej stronie brakuje tej informacji. Tak samo na japancars.ru na rysunkach stabilizator ogólnie występuje w niskich wersjach. Pewnie to kwestia bajery marketingowej, żeby wyższe wersje sprzedawać.
Uwex - 16-03-2014, 20:03
Trik napisał/a: | Pewnie to kwestia bajery marketingowej |
trudno powiedzieć, ale trochę zamieszania jest.
Edit :
no i sprawdziłem w swoim Lancerze stabilizatory :
przód 20 mm , tył 18 mm- czyli jednak w niższych wersjach jest tylny (chyba, że w pierwszych rocznikach był, a teraz już nie ? albo na amerykański rynek jest bez ? ). Wygląda, że tylny jest grubszy dopiero od wersji RA, a przód wiadomo- wyższe wersje i diesel.
Jeśli mocowania by pasowały, to w takim razie wygląda na to, że można by wymienić przód na sztywniejszy (grubszy) drążek, skoro tył jest taki sam.
Trik - 19-03-2014, 20:12
Tez sprawdziłem. Do wersji Invite są stabilizatory grubości przód 20 i tył 18 mm. Zmierzyłem tez dzisiaj stabilizatory w OII DID. przód 22 tył 21mm. Teraz tylko trzeba się upewnić, czy końcówka drążka stabilizatora ma takie samo jarzmo do wersji cienkiej i do grubszej. I będziesz mógł wymieniać na grubsze.
krzychu - 19-03-2014, 20:20
No ale co chcecie uzyskać? Wymiana stabilizatora z przodu na grubszy spowoduje większą podsterowność..... Ja bym zaczął od tyłu co powinno bardziej zbalansować samochód do tego układ kierowniczy powinien zyskać na precyzyjności. Nadsterowność łatwiej jest kontrolować ESP niż podsterowność.... Te z OII wyglądają ciekawie jeśli pasują bo jest +3 z tyłu i +2 z przodu więc w to bym celował
[ Dodano: 19-03-2014, 20:24 ]
Uwex - to, że w USA nie ma stabilizatora to nic dziwnego... Tam się nie przywiązuje uwagi do przyczepności na zakręcie, tendencji do mega podsterowności (wręcz jest pożądana bo jak coś jest nadsterowne to jest "unsafe") czy bujania....
Uwex - 19-03-2014, 20:37
krzychu napisał/a: | ...z OII wyglądają ciekawie jeśli pasują... |
no właśnie - jeśli by pasowały, (a na razie nie mogę się dowiedzieć) , bo zgadzam się z Tobą, że jeśli robić to raczej kompleksowo i przód i tył. Wtedy nie ma obaw, że będą się działy niespodzianki w prowadzeniu auta.
A co do zawieszeń aut dla amerykańców- wiadomo- oni lubią miękko
krzychu - 19-03-2014, 20:47
Uwex - nie wiem jak w praktyce, ale widzę to tak. Patrzysz po allegro kto ma OII do rozbiórki, dzwonisz i pytasz o cenę drążka z gumami. Daleko szukać;
http://allegro.pl/drazek-...4025331203.html
http://allegro.pl/drazek-...3997081848.html
A to nawet BB jest... Podjedz, przymierz kupuj lub nie...
A może mają też Lancera do rozebrania? Może ktoś może przymierzyć jeden do drugiego?
Uwex - 20-03-2014, 08:32
krzychu- po wpisie Trik-a n.t. drążków w O II też poszperałem w necie i o ile przedni mógłby pasować, to niestety tylny jest inny. Podchodzę do tematu na luzie- nic na siłę i dopóki nie będę pewien co i jak. Więc na razie etap rozpoznawczy i szukanie pewnych informacji. Bo stabilizacja zawieszenia to nie tylko drążki- muszą też pasować n.p. końcówki (montaż łączników). Kupić i przymierzać nie mama zamiaru- potem co z tym zrobić jak nie przypasuje. Na razie temat wisi- jak będą jakieś nowości to napiszę.
krzychu - 20-03-2014, 08:35
fargo napisał/a: | U mnie z tyłu jest drążek 21mm, wiem bo już gumy zmieniałem |
Według strony powinien być 18mm?
[ Dodano: 20-03-2014, 08:36 ]
Uwex - Pozostaje poszukać tyłu od RA i zobaczyć czy pasuje.
A łączniki można sprawdzić po numerach może są wprost te same?
Łączniki przednie stabilizatora w Lancerze, Outlanderze i ASX-ie są te same.
Tylne według IC chyba też chociaż może być błąd bo niektóre zdjęcia mają mocowania w tą samą stronę, a na niektórych są obrócone o 90 stopni...
fargo - 20-03-2014, 09:21
krzychu napisał/a: | Według strony powinien być 18mm? |
Nie szukałem samemu tych gum, kupiłem w ASO po VINie więc nie było pomyłki, były od ręki to znaczy że występują w innym modelu europejskim, cena ok 30 zł/szt
krzychu - 20-03-2014, 09:35
fargo - a bo masz GTS, a na stronie jest GT. Więc pewnie to samo jest w Instale czyli ten grubszy zestaw. Zmierzysz jaki masz z przodu?
Czyli Inform, Invite ma przód: 20 tył: 18
Instyle ma przód 21 lub 22 tył: 21?
Dobrze to odczytuję?
fargo - 20-03-2014, 15:47
krzychu napisał/a: | Zmierzysz jaki masz z przodu? |
Przód też 21mm
Uwex - 21-03-2014, 11:31
jakoś mi to nie pasuje- oba jednakowe ? dziwne by to było i jeszcze bardziej gmatwa temat
|
|
|