To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Za co kupic Galanta?

Tomek - 30-03-2014, 21:32

Cytat:

Czyli w galancie 2002 2.5v6 jakie sa parametry seryjne felg i opon, lub jakie polecacie?

205/60R15
215/45R17

radek79 - 30-03-2014, 21:38

slasz129 napisał/a:
Szukam tak 2001 wzwyż. Czyli ze Szwajcarii będą mieć grzane siedzenia i ESP (ASC+TCL)?
A blacha i ogólne poszanowanie aut gdzie jest lepsze Niemcy czy Szwajcaria?

będą miały a co do poszanowania to raczej już zależy od osoby sprzedającej niż kraju
slasz129 napisał/a:
A z tym cłem jak to wyglada jakie koszty ogólne ściagniecia i zarejestrowania auta z szwajcarii, powiedzmy że tam kupiłem gala za 10tys, i zerowy koszt sciagniecia pojade sam, ile wyjdzie to zarejestrować ?

galant to nie pasat i nie znajdziesz go w każdym garażu Szwajcarskim, język angielski i niemiecki to podstawa taniej jak z 3tyś franków nie kupisz,paliwo tyle co u nas reszta 3razy tyle , biuro spedycyjne wypełnienie dokumentów do clenia 30 euro na tygodniu, przy wekndzie 60euro, cła jest 10% i vatu 19% od ceny auta i tablice zjazdowe kiedyś było 220 euro teraz to nie wiem i tak by wyglądało w skrócie

Fragu - 30-03-2014, 21:40

17" 215/45 Et yyy 45 (?) - polecam 225/45 lub 215/50
slasz129 - 30-03-2014, 22:21

A jeszcze zastanawia mnie ten silnik i te klepiące popychacze. W Acco miałem zawory na śrubke i szczelinomierz a tu hydraulika, i jak takie popychacze sa wyrobione to klekocza i mozna tak jezdzić czy trzeba wymieniać(jaki koszt), ?
w tym silniku jest jeszcze cos na co zwrócić uwage przy zakupie, lub coś co mnie zdziwi przy eksploatacji?

[ Dodano: 31-03-2014, 07:23 ]
Aha co do silnika to gdzies tu wyczytałem że może mieć 4 sondy lambdy lub dwie ? po cholere 4 ? nie psuja się te sondy bo to też droga sprawa

WreX - 31-03-2014, 12:30

slasz129 napisał/a:
Aha co do silnika to gdzies tu wyczytałem że może mieć 4 sondy lambdy lub dwie ? po cholere 4 ? nie psuja się te sondy bo to też droga sprawa

Galant po II lifcie ma 4 sondy, psują się grzałki jak już, tragedii nie ma.

Zapoznaj się z tym:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38783

Porady przed zakupem też masz.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38803

sampler - 31-03-2014, 16:01

slasz129 napisał/a:
A jeszcze zastanawia mnie ten silnik i te klepiące popychacze. W Acco miałem zawory na śrubke i szczelinomierz a tu hydraulika, i jak takie popychacze sa wyrobione to klekocza i mozna tak jezdzić czy trzeba wymieniać(jaki koszt), ?
w tym silniku jest jeszcze cos na co zwrócić uwage przy zakupie, lub coś co mnie zdziwi przy eksploatacji?

[ Dodano: 31-03-2014, 07:23 ]

Bo accord to silnik wysokoobrotowy wiec nie ma hydraulicznego kasowania luzu. W Galancie masz hydrokompensatory ktore mozna wymienic bez problemu jak klepia. Czasami pomaga czyszczenie. Ale przede wszystkim zalanie porządnym prawdziwym syntetykiem.
4 sondy są po lifcie przy mocy 160 KM (-3KM). Czy siadają? Moje jezdzą bez problemu (nie mam lpg).

Acha roznica stanu auta niemiec vs ch jest kolosalna mialem wczesniej galanta z niemiec stan wnetrza bez porownania (na minus). Zreszta zobacz np na autoscout24.ch jakie tam sa przebiegi a pozniej jakie beda w niemczech

Marcino - 31-03-2014, 23:49

Jak za-długo jeździł na klepiących to na popychaczach wychodzi pitting czyli taki "rak" a trzonek zaworu też zaczyna sie zużywać. Wiem co mowie bo przed chwilą rozebrałem tylną głowicę z angola chyba i 4szt mają takie wżery, na 2 zaworach widać. U mnie kiedyś jak czyściłem to jeden taki był. A czy są sprawne to nie sprawdzałem.
slasz129 - 01-04-2014, 00:04

A to ciekawe co piszecie o Szwajcarii, pamiętam jak na forum Accorda ktoś szukał w Szwajcarii lub chciał kupić z tego kraju to każdy go przestrzegał i w 99% były to auta bite.
Czyżby galanty były inne?
No ale nie ważne , ważne zęby zadbaną sztukę kupić.

Aha prawie wszystkie z Niemiec nie mają ESP (ASC+TCL) i grzanych siedzeń , czy to normalne? Oczywiście patrzę po roku 2001.

sampler - 01-04-2014, 08:00

Jak kupujesz od handlarza to trzeba uwazac jak pojedziesz sam to wiesz co kupujesz.
pipi_ja - 01-04-2014, 09:48

sampler napisał/a:
Jak kupujesz od handlarza to trzeba uwazac jak pojedziesz sam to wiesz co kupujesz.

Z tym też nie do końca.
Zanim kupiłem obecnego gala byłem w niemczech bo znalazłem od prywatnego właściciela w idealnym stanie. Facet starszy, z rozmowy wynikało że wykształcony. Przejechałem 1100km i po 20 minutach wracałem zniesmaczony.
Wszystkie 24 zawory klepały, od strony rozrządu piszczalo wszystko co się kręciło i do tego cały bok do roboty.

Jak nie masz znajomości to sam nie jedź na zachód bo kupisz to samo co w PL a grubo przepłacisz.
Nie czarujmy się, niemcy już zmądrzeli. Jak mają dobry samochód to nie oddadzą go za parę euro. Do tego koszt akcyzy(ponad 18%).
Zobacz sobie ceny galantów na jakimś portalu ogłoszeniowym. Za dobry okaz zapłacisz więcej jak u nas.
Jedyna opcja tanio kupić to od handlarza biorąc kilka sztuk, wtedy dostaniesz rabacik chociaż i tak mniejszy jak ukrainiec bo ci biorą wszystko jak leci.

slasz129 - 02-04-2014, 07:30

Kurde ja to już się trochę zniechęciłem do tego galanta. Poza wyglądem to nie ma chyba plusów. Jak znalazłem ładnego czarnego sedana 2.5 to cena z opłatami wychodzi 16.5k za auto z 2001 roku które juz miało zgnite nadkola i kielichy. W porównaniu do accorda to galant nie ma szans z niczym,
Mam w domu Vi Acco i:
1.Mam w domu Acco z 1999 jeszcze nie gnije cały w oryginale-Galant z 2002 gnije i ciężko znaleźć nie lepione nadkola i kielichy
2. za 16k to mam Acco w seryjnej budzie z silnikiem 2,2VTEC 212KM, -Galant 2,5V6 160KM, nie ma szans z type R Hondy
3. Wyposarzenie to samo czy honda czy mitsu
4. W Hondzie prosty silnik 4 cylindry dwie sondy a w niektórych jedna, zero komplikacji tylko prosta wytrzymała jednostka, zawory sam reguluje rozrząd tani, skrzynia w używkach tani po kilka stówek-galant 6 cylindrów 4 sondy popychacze hydrauliczne, rozrząd drogi, 6 świec które pewnie ciężko wymienić, skrzynia śmiesznie droga
5. spalanie podobne moze galant troszkę mniej z racji V-ki
6 gaz troszkę tanszy do hondy wiadomo zwykły silnik 4 cylindry a nie V6
7. Acco zero problemów z hamulcami -Galant jak czytam na forum czesto krzywiące się tarcze
8 Wygląd zdecydowanie galant ale tylko sedan i czarny a takich brak w normalnej cenie a nie z kosmosu
9, Zawieszenie w Hondzie proste wielowahacze z wymiennymi końcówkami za około 50zł sztuka, Galant ktoś juz pisał że całe wahacze za ok. 150zł
Kurde i co tu wybrać, poza wyglądem to galant praktycznie z wszystkim przegrywa z Hondą. Praktycznie jest nie możliwością znaleźć Gala nie zgniłego i co ma ori nadkola. Rozumie że w 2000roku to auto mega wygladało i mogło być drogie, bo wygląd śliczny jak na tamte lata ale teraz jest 2014 i jest dużo juz ładnych aut, a gal to jakby nie patrzeć zgniluch który ma kilka wad, a jest kosmicznie drogi. Jak ktoś ma fuksa to kupi tanio do 10tys. i bedzie jeżdził ale ja chyba nie mam/
A cena 16tys. plus zarejestrowanie i załozenie gazu wychodzi z 20tys. to za te cena dokłądam jeszcze dwa tys i mam 2.0 Accorda z 2003-2004 roku i wyglad galanta juz jest gorszy.

Fragu - 02-04-2014, 07:37

- mam gala 01 - jedno nadkole wyłazi, drugie ok, kielichy super
- fakt, z opłatami i gazem na gala z końca produkcji trzeba liczyć ok 20tys
- polecam gala w skórach
- fałka, jest prosta i bezawaryjna - zupełnie nie ma się czego bać
- spalanie v6 jest zaskakująco niskie
- zgadza się, gaz trochę droższy
- gal po II lifcie ma w miare hamulce, zawsze można zmienić na tarcze 294mm
- wyglądem galant bije na głowe honde!

zdecyduj sam :lol:

radek79 - 02-04-2014, 08:02

slasz129 napisał/a:
A cena 16tys. plus zarejestrowanie i załozenie gazu wychodzi z 20tys. to za te cena dokłądam jeszcze dwa tys i mam 2.0 Accorda z 2003-2004 roku i wyglad galanta juz jest gorszy.

tak jak siema w kieszeni to się kupuje i jeździ :wink:

Tomek - 02-04-2014, 09:21

slasz129 napisał/a:
Kurde ja to już się trochę zniechęciłem do tego galanta.

slasz129 napisał/a:
Kurde i co tu wybrać, poza wyglądem to galant praktycznie z wszystkim przegrywa z Hondą.

z takim podejściem to autentycznie odradzam zakup Galanta
to jest auto tylko dla ludzi, którzy chcą Galanta, a nie jakiekolwiek auto

slasz129 napisał/a:
skrzynia w używkach tani po kilka stówek

używka do Galanta w tej samej cenie
ale rozumiem, że do accorda ta używka będzie jak nowa

slasz129 napisał/a:
6 świec które pewnie ciężko wymienić, skrzynia śmiesznie droga

pierwsze na zasadzie "nie wiem, ale napiszę", drugie na zasadzie "nie wiem co piszę"

slasz129 napisał/a:

wygląd to kwestia gustu, ale rozumiem z twojej wypowiedzi, że ten accord z 2003-2004 to będzie ideał i z gazem, tak?

Fragu - 02-04-2014, 10:12

slasz129 napisał/a:
dokłądam jeszcze dwa tys i mam 2.0 Accorda z 2003-2004 roku

...zawsze można dołożyć jeszcze dwa..i kolejne...i tak dalej :mrgreen:

A Accord mimo wszystko będzie 2.0, to jednak coś innego....