[97-04]Galant EAxA/W - Czujnik położenia wałka rozrządu 2.0 4G63 EA2A
karczadrian - 16-04-2014, 15:49
check nie zapalił mi się nigdy, filt powietrza był wymieniany niecały rok temu. Pompa paliwa (jakie objawy?) albo przepływomierz?
Tomasz87 - 16-04-2014, 15:57
karczadrian, to że check Ci się nie zaświeca, to nie znaczy że błędy nie są zgłaszane - tak jest u mnie jeśli chodzi o camshaft position sensor. Nadal proponuję wymruganie lub podpiąć kompa... będziesz wiedział, czy żeczywiście ten, na który wymieniłeś jest w 100% sprawny...
Ja spróbowałem regeneracji wg. tutka podanego przez Bizi78 i nic się nie zmieniło.
Z innej beczki: Masz pewność co do sprawności cewek ?
karczadrian - 16-04-2014, 16:53
nie mam nikogo w okolicy kto miałby dostęp do kompa z oprogramowaniem do galanta... a co do cewek nie mam w ogóle pewności..
Tomasz87 - 16-04-2014, 19:13
karczadrian napisał/a: | nie mam nikogo w okolicy kto miałby dostęp do kompa z oprogramowaniem do galanta... a co do cewek nie mam w ogóle pewności.. |
planowałem wybrać się na urlop w Twoje strony, jednak nie w tym roku...
kabelek łatwo samemu kupić, niewielki koszt... jest na ten temat spory topic na forum.
deejay - 16-04-2014, 22:08
karczadrian napisał/a: | Więc czujnik wymieniony koszt 130 zł, samochód na zimnym po odpaleniu od razu gaśnie, |
Czy sprawdzał ktoś czujnik temp. silnik dwupinowy , ten który odpowiada za tzw. ssanie ?
karczadrian - 17-04-2014, 12:53
czujnik temperatury silnika jest nowy chodzi o ten dwu pinowy
[ Dodano: 29-04-2014, 15:09 ]
Stary czujnik zregenerowany i silnik lepiej pracuje. Mimo to problem gaśnięcia zaraz po odpaleniu występuje nadal. Na rozgrzanym silniku przestało szarpać.
Obywatel Bedzio - 02-12-2014, 15:33
Witam. Dołączam do tematu.
Galant EA2A 136 km.
U mnie problem z czujnikiem jest następujący. Gdy silnik ostygnie, w czasie przymrozków auto nie odpala. Doszedłem, źe to z powodu w/w czujnika. Tylko tu się zaczyna dziwna sprawa...
Żeby odpalić samochód robię następujący manewr - wykręcam czujnik, wycieram go z oleju (czujnik zawsze ma ślady oleju silnikowego na sobie), "posmyram go, ciepłe słówko" wkręcam i auto dopiero odpala. Gdy czujnik jest "suchy" auto startuje na zimno. W związku z tym mam pytanie. Czy to normalne że na ten czujnik pada olej silnikowy? Powinien być suchy? Czy raczej jest to jakaś nieszczelność głowicy, pokrywy głowicy itp? Może cały czujnik jest już walnięty? Dodatkowo zaobserwowałem że chyba brakuje mi tej podkładki "N" z rysunku. Jest ona konieczna żeby dystans czujnika od koła zębatego był prawidłowy czy to tylko uszczelka?
Proszę o wypowiedź. Pozdrawiam
robertdg - 02-12-2014, 18:20
Normalne, że jest tam olej, "N"to oring uszczelniający
KsiadzRobak - 03-12-2014, 08:55
N to znaczy, że po odkręceniu tą część trzeba zmienić na nową (New po ang.). Jest to oring uszczelniający.
Wykręcając czujnik pewnie udaj ci się zapewnić lepsze przewodzenie na stykach, bo one niestety (wewnątrz czujnika) po jakimś czasie pękają. Dlatego można go próbować rozłożyć i wszystko przelutować - najlepiej lutownicą oporową, bo tam jest silny magnes w tym czujniku.
Dread87 - 03-12-2014, 10:08
A ja mysle, ze "smyrajac" czujnik, troszke go rozgrzewasz przez co zimne luty zaczynaja przewodzic...
lutekwwl - 03-12-2014, 18:54
Spróbuj samemu go zregenerować, jak nie to polecam oryginał (może być używany) Mi od bodajże kwietnia po wymianie nic się nie dzieje
Obywatel Bedzio - 03-12-2014, 19:28
No przemyślę sprawę, prawdopodobnie kupię używkę oryginalną. Wydaje mi się, że tak jak wspomnieliście problemem jest temperatura. Ogrzany czujnik może zachowywać swoje parametry w przeciwieństwie do zimnego.
plecho1 - 03-12-2014, 22:20
Jak Ci sugerowano, przelutuj połączenia w czujniku bo najczęściej sam czujnik nie pada a tylko rozpadają się w nim połączenia od ciągłych zmian temperatury.
lutekwwl - 03-12-2014, 23:20
w moim przypadku było odwrotnie niż u Ciebie. Na zimnym silniku super odpalał, natomiast gdy zostawiłem autko (np pod sklepem) i za ok 15 min wróciłem to już nie chciał, a głupio tak stać na parkingu i próbować odpalać bezawaryjne auto
KsiadzRobak - 04-12-2014, 08:42
lutekwwl napisał/a: | w moim przypadku było odwrotnie niż u Ciebie. Na zimnym silniku super odpalał, natomiast gdy zostawiłem autko (np pod sklepem) i za ok 15 min wróciłem to już nie chciał | tak się dzieje najczęściej - a ewidentnym potwierdzeniem jest fakt, że gaśnie po 5 sek. od odpalenia i zapala się Check Engine (jeśli w ogóle odpali)
|
|
|