Pajero II - Zależność turbiny od automatycznej skrzyni biegów ??
piotr277 - 14-04-2014, 09:18
ELM327 nie gada z miśkiem. Przynajmniej z moim
Diagnostykę silnika (ale tylko silnika) udało mi się zrobić przy użyciu evoscana i przerobionego kabelka kkl.
Rander - 16-04-2014, 00:02
piotr277 napisał/a: |
ELM327 nie gada z miśkiem. Przynajmniej z moim
Diagnostykę silnika (ale tylko silnika) udało mi się zrobić przy użyciu evoscana i przerobionego kabelka kkl. |
Właśnie też miałem odpisać Waldkowi, że:
- chodziło mi nie o LM tylko ELM327
- Misiek nie gada w OBD-2
Link: https://www.scantool.net/...hp?topic=2466.0
Być może amerykańskie wersje po roku 1998 by zagadały.
Zresztą, co można z Miśka przeczytać? We Freelanderze czytałem chyba ponad 30 parametrów, zaś w Miśku przecież nawet do silnika bym się nie dobrał
Piotrku, mówisz o programie EvoScan, przejściówce OBD-2/USB (czyli VAG KKL) i przepięciu kabli, by pasowały do Miśka?
Możesz rozwinąć temat?
piotr277 - 16-04-2014, 11:29
Rander napisał/a: | Piotrku, mówisz o programie EvoScan, przejściówce OBD-2/USB (czyli VAG KKL) i przepięciu kabli, by pasowały do Miśka?
Możesz rozwinąć temat? |
Tak. Potrzebny jest kabelek typu VAG-KKL na USB/COM (jak kto woli) np. taki: http://viaken.pl/pl/vag-u...-niebieski.html
oraz program Evoscan - można znaleźć gdzieś linki na forum.
Jedyna modyfikacja kabelka polega na tym aby zmostkować linię 1 z 4 we wtyku OBD2 (czyli identycznie jak w procedurze "wymrygiwania" kodów lampką check engine). Dopiero wtedy można połączyć się z ECU z naszego komputera. Ja swój kabel przerobiłem dodając przełącznik który zwiera/rozwiera ten mostek - kabel wykorzystuję także do diagnostyki webasto (a może i przyda się do czegoś jeszcze innego?) i nie chciałem go tak "nieodwracalnie" modyfikować,
Do jakich parametrów jest dostęp z evoscana? np. TPS, obroty, coolant temp, intake temp, korekty króto i długo terminowe, lambda, itd. Można też odczytać kody błędów i je skasować. Fajną opcją jest też rejestracja parametrów w osi czasu i rysowanie przebiegów.
Przyznam się, że nie miałem jeszcze wystarczająco czasu aby wszystkie parametry sprawdzić dokładnie.
Podejrzewam też, że działa to tylko z silnikami benzynowymi. Ale to tylko moje podejrzenie - nie sprawdzałem.
jawaldek - 16-04-2014, 14:04
tomek5 no no masz ciekawą bibliotekę przydatną bibliotekę. piotr277 Rander jakim szyfrem piszecie bo już chyba łatwiej jest rozczytać chińskie chałupki Taaa jest to język komputerowców jakąś instrukcję obsługi do czytania ?
Rander - 16-04-2014, 14:56
jawaldek napisał/a: | tomek5 no no masz ciekawą bibliotekę przydatną bibliotekę. piotr277 Rander jakim szyfrem piszecie bo już chyba łatwiej jest rozczytać chińskie chałupki Taaa jest to język komputerowców jakąś instrukcję obsługi do czytania ? |
Wiesz, my sobie tak gadamy, udając, że się znamy na temacie
Instrukcji nie potrzeba. Może niebawem będę z dziewczynami przejeżdżał koło Ciebie, to Ci pokaże, o co chodzi. Bo przecież wiesz, że zwykle mam przy sobie różne ciekawe druciki
piotr277 - 16-04-2014, 20:24
Waldku, ta metoda jeet dość prosta ale daje dobre efekty bo pozwala obserwować sygnały z czujników w trakcie pracy i w ruchu. Ale tak jak mówiłem: sprawdzałem tylko w swoim.
Jestem ciekaw czy uda się połączyć z ECU diesla. Natomiast nie należy się zbyt szybko poddawać, kiedy program nie chce się połączyć za pierwszym razem - jest dość kapryśny.
jawaldek - 16-04-2014, 23:13
tomek5 napisał/a: | Sprawdzałeś błędy kontrolką A/T ? | Cienki jestem w tym temacie Czekam na konsylium znajomego, ale pogoda i inne czynniki jak na razie nie pozwalają no i może Rander zawita to podpowie
lukas 78 - 16-04-2014, 23:42
piotr277 napisał/a: | Waldku, ta metoda jeet dość prosta ale daje dobre efekty bo pozwala obserwować sygnały z czujników w trakcie pracy i w ruchu. Ale tak jak mówiłem: sprawdzałem tylko w swoim.
Jestem ciekaw czy uda się połączyć z ECU diesla. Natomiast nie należy się zbyt szybko poddawać, kiedy program nie chce się połączyć za pierwszym razem - jest dość kapryśny. |
w dieslu z mechaniczną pompą to sobie można sprawdzić czujnik temperatury wolne obroty i ładowanie jeżeli chodzi o silnik
piotr277 - 17-04-2014, 09:10
lukas 78, pewnie tak. Ale jeśli dało by się sprawdzić np. TPS to już coś - szczególnie w automacie.
lukas 78 - 17-04-2014, 22:26
tps po odpięciu wtyczki łatwo sprawdzisz miernikiem to zwykły potencjometr jest
piotr277 - 18-04-2014, 10:33
lukas 78, prawda. Ale podczas jazdy nie sprawdzisz
|
|
|