Colt - Ogólne - Bi-xenon
Anonymous - 31-01-2007, 21:17
Pytanie:
Szanowny Panie!
Będąc członkiem klubu Mondeo Klub Polska zobowiązałęm się do zwrócenia się z prośbą o wyjaśnienie wątpliwości dręczących wielu naszych klubowiczy.
Pytanie brzmi: czy legalna jest przeróbka reflektorów halogenowych poprzez zamontowanie w nich specjalnie do tego przystosowanych żarników xenon posiadających odpowiednie gniazda mocowania -np. tak jak żarówki h7 (nie następuje ingerencja w kształt odbłyśnika)? Zdajemy sobie sprawę że reflektor posiada homologację, czy nie utracimy jej zakładając takie właśnie żarniki? W przypadku gdy takie działanie powoduje utratę ważności homologacji czy jest sposób na zalegalizowanie tak przerobionej lampy? Ile taka legalizacja moze kosztować i gdzie ją można wykonać? Wiele firm zajmujących się oświetleniem aut i ich tuningiem oferuje obecnie taką właśnie przeróbkę reflektorów twierdząc iż jest to w pełni legalne.
Uprzejmie proszę o wyczerpującą odpowiedź i jeżeli jest to możliwe przywołanie odpowiednich przepisów prawnych (co wielce ułatwi nam wyjaśnianie podnoszonych przez członków klubu wątpliwości co do legalności takich przeróbek). Jeżeli nie jest Pan osobą właściwą w tej sprawie to przepraszam za zajęcie Pańskiego cennego czasu i jeżeli to możliwe to proszę o nakierowanie na właściwy tor załatwienia sprawy (oczywiście w miarę możliwości).
Pozdrawiam
Bartłomiej Szpilarski
Odpowiedź
Szanowny Panie
Takowa przeróbka jest niezgodna z polskim i międzynarodowym prawodawstwem.
Prawo o ruchu drogowym Dz.U. Nr 108 Poz. 908 Art. 66 ust.4 p. 2 „Zabrania się stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nieodpowiadającym warunkom określonym w przepisach szczegółowych” (Regulaminy homologacyjne EKG ONZ) .
Istnieje klasa reflektorów przystosowanych do wyposażania ich w gazowe, wyładowcze źródła światła i tylko one mogą być wyposażane w tzw „ksenony”, których strumień świetlny jest kilkakrotnie większy niż tradycyjnej żarówki halogenowej.
Ponadto zastosowanie tych reflektorów niesie za sobą dalsze implikacje w postaci konieczności stosowania układu samopoziomującego i czyszczącego szybę reflektora.
Posłużę się obrazowym porównaniem: można lampę naftową wyposażyć w żarówkę i usunąć naftę zastępując ją źródłem energii elektrycznej ale nie będzie to już lampa naftowa lecz latarka, posiadająca inne właściwości np. świetlne.
z poważaniem
mgr inż. Maciej Łukasik
Kierownik Zakładu Oświetlenia i Wyposażenia Elektrycznego Pojazdów
Instytut Transportu Samochodowego
ul. Jagiellońska 80, 03-301 Warszawa
tel./faks: 022 8114095
piotras - 01-02-2007, 02:09
A ja mam takie pytanie czy Vectra B która wychodziła fabrycznie z xenonami miała układ poziomujący + spryskiwacze ?? Bo mi sie wydaje ze przynajmniej tego pierwszego nie miała a co za tym idzie jej lampy xenonowe nie są zgodne z obowiązującymi przepisami. Czyli ludzie powinni je zdemontowac i założyc na zwykłe żarówki.
cns80 - 01-02-2007, 08:16
saphire napisał/a: | Cały wic w tym że wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi homologację potrzebuje auto gdy to producent je dopuszcza do ruchu po wyprodukowaniu. Jednak jeśli już jest dopuszczone to ma homologację a wtedy przeróbka świateł zgodnie z warunkami dopuszczenia do ruchu drogowego nie wymaga ani samopoziomowania ani spryskiwacza/wycieraczki. |
Auto dostaje homologację jako całość. Każda istotna przeróbka (a chyba przyznasz że ta jest istotna) powoduje utratę homologacji i konieczność zdobycia nowej.
Dla przykładu:
Kolega zmieniał silnik w maluchu na 1,2 16V 88KM z palio weekend. Musiał załatwić homologację (było to nie opłacalne, ale on chciał). Jeśli dobrze pamiętam to koszt badania homologacyjnego wynosi ok. 1000 PLN.
Inaczej sprawa wygląda z autami, w których np. droższe wersje mają ksenon. Wtedy wystarczy przełożyć lampy (wraz z całym systemem), bo producent zadbał o to żeby określone nadwozie miało homologację dla ksenonów (nie ma tu żadnej ingerencji własnej w konstrukcję lamp lub samochodu). Jakoś nie pamiętam Colta, który miałby ksenony
Krótko mówiąc auto do którego montujemy ksenony (a inna jego wersja je posiada) musimy doprowadzić do takiego samego stanu jak lepiej wyposażona wersja (nie tylko przełożyć lampy, ale i cały system).
Auto, do którego nie przewidziano ksenonów musi uzyskać homologację na zastosowanie innego światła.
To co napisałem jest moim rozumieniem wypowiedzi pewnego rzeczoznawcy (i prawnika) motoryzacyjnego. Niestety nie pamiętam jego nazwiska, ale temat był poruszany podczas przeróbek w/w malucha.
Hubeeert - 02-02-2007, 00:20
UWAGA
Bajkopisarze i inni
Samopoziomowanie nastepuje przy uruchomieniu samochodu. Pozniej juz nie.
BIKsenon - zajedwabiscie ale dlaczego Merdedes robi dodatkowe swiatlo drogowe? Przeca oszczedzaja na czym moga? No i mniej by na lampy wydali. Przepisy czytac
cns80 - 05-02-2007, 09:18
Hubeeert napisał/a: | Samopoziomowanie nastepuje przy uruchomieniu samochodu. Pozniej juz nie. |
Zgadza się.
P.S. Gdzieś kiedyś słyszałem że najnowsze systemy reagują także na ciężar samochodu (jeśli ktoś wsiada lub wysiada), ale nie wiem czy to prawda.
Matejko - 05-02-2007, 11:18
Hubeeert napisał/a: | Samopoziomowanie nastepuje przy uruchomieniu samochodu. Pozniej juz nie. |
bez sensu rownie dobrze mozesz po odpaleniu podregulowac przelacznikiem
Anonymous - 05-02-2007, 12:01
Matejko napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | Samopoziomowanie nastepuje przy uruchomieniu samochodu. Pozniej juz nie. |
bez sensu rownie dobrze mozesz po odpaleniu podregulowac przelacznikiem |
szczegolnie w dzien jak nie widac wiazki swiatla czy swieci nisko czy wysoko, ludzie zapominaja wlaczyc swiatla uzyc nawiewu jak im okna paruja czy zmienic wyciaraczki a mieli by sobie sami regulowac swiatla
Anonymous - 28-02-2007, 11:02
Cytat: | Br@dleY zapraszam na moje aukcje |
właśnie to zauważyłem (niestety dopiero teraz:/)...miałeś dla mnie jakąś propozycję zakupu czegoś ciekawego, czy tez...?sam nie wiem o co migło chodzić...
[ Dodano: 28-02-2007, 11:03 ]
oczywiście rzecz jasna pytanie do Matejko
Anonymous - 01-03-2007, 19:48
Br@dleY napisał/a: | Cytat: | Br@dleY zapraszam na moje aukcje |
właśnie to zauważyłem (niestety dopiero teraz:/)...miałeś dla mnie jakąś propozycję zakupu czegoś ciekawego, czy tez...?sam nie wiem o co migło chodzić...
[ Dodano: 28-02-2007, 11:03 ]
oczywiście rzecz jasna pytanie do Matejko |
Nie przejmuj się Matejko po prostu się reklamuje za pomocą skryptu YOU
|
|
|