Forum ogólne - przyciemnione szyby
Kesz - 23-06-2014, 11:23
Ile pewnie wynegocjujesz. Folię niech zakładają fachowcy, źle założą, nie zapłacisz.:)
olgierto - 23-06-2014, 15:24
tył możesz mieć całkowicie zaklejony. Kierowca musi mieć widoczność 180 st, czyli z boczne przednie muszą odpowiadać przepisom
NeHcIo - 03-09-2014, 20:52
Szyby boczne kierowcy i pasażera mogą być przyciemnione ale muszą przepuszczać 70% światła do środka, policja zatrzymując cie za przyciemnienie przednich bocznych szyb musi sprawdzić urządzeniem do pomiaru światła jeśli szyba przepuszcza mniej niż 70% zabierają dowód chyba że się dogadasz i przy nich zdrapiesz folie pozdrawiam
Tomek - 03-09-2014, 21:08
NeHcIo napisał/a: | policja zatrzymując cie za przyciemnienie przednich bocznych szyb musi sprawdzić urządzeniem do pomiaru światła |
gdzie jest napisane, że musi?
konkretny paragraf prosze
NeHcIo - 03-09-2014, 21:46
Żeby się przyczepić to niby jak ma sprawdzić ile światła wpada na oko??
Tomek - 04-09-2014, 07:44
NeHcIo napisał/a: | Żeby się przyczepić to niby jak ma sprawdzić ile światła wpada na oko?? |
i właśnie, żeby uniknąć takich nic nie wnoszących komentarzy prosiłem od razu o paragraf
mniemam (a raczej mniemałem, bo widzę, że się myliłem), że jak mówisz, że ktoś coś musi, to podeprzesz to konkretnym argumentem
a jakim urządzeniem badają np. kolor lampy (np. kierunku tylnego, widaomo - problem niektórych amerykańców, zwłaszcza z przełomu wieków)
widzi, że bardziej czerwony niż pomarańczowy, bierze dowód, a ty sobie z diagnostą już wyjaśniasz
jakim przyrządzem ma zmierzyć ten kolor?
i tak samo z szybami
to, że mają urządzenia (nie wszyscy), nie znaczy, że muszą ich użyć (no chyba, że wrócimy do mojego poprzedniego pytania o paragraf, to wtedy muszą)
Jackall - 04-09-2014, 22:13
NeHcIo napisał/a: | zabierają dowód chyba że się dogadasz i przy nich zdrapiesz folie | To nie jest kwestia "dogadania"
Jeśli na miejscu przy policjancie usuniesz usterkę (przepaloną żarówkę) czy folię przez którą Cię zatrzymali to ustaje powód do zatrzymania dowodu rejestracyjnego.
Mierniki przepuszczalności światła mają Radiowozy Ekip Techniki Drogowej i Ekologii, policjanci z nich w razie wątpliwości od razu przeprowadzają badanie. Ale żeby było jasne, jak zostaniecie zatrzymani przez jakikolwiek patrol drogówki (inne wydziały raczej się nie interesują tym co się dzieje na drodze, chyba, że ktoś mega przegnie) to może odebrać dowód rejestracyjny a auto skierować na dodatkowe badanie techniczne.
http://wiadomosci.ox.pl/w...by--uwaga-.html
Tak na marginesie to przednią szybę też można przyciemniać lecz jej przepustowość musi być 75%. Trzeba brać jeszcze pod uwagę, że większość współczesnych samochodów nie ma białych szyb tylko zielone, niebieskie czy brązowe więc folia musi być odpowiednio jaśniejsza żeby zestaw szyba + folia = 70-75%
rej - 12-09-2014, 09:39
Byłem kiedyś na Ukrainie i tam w 90% aut mają przyciemniane szyby.
Tomek - 12-09-2014, 09:57
rej napisał/a: | Byłem kiedyś na Ukrainie i tam w 90% aut mają przyciemniane szyby. |
tam to 90% aut ma przyciemnione wszystkie szyby
lacznie z czolowa
moja znajoma mowi, ze jej ojciec tak ma przyciemnione, po to, zeby nie bylo widac, jak z dziwkami jedzie
mjsystem - 13-09-2014, 08:16
rej napisał/a: | Byłem kiedyś na Ukrainie i tam w 90% aut mają przyciemniane szyby. |
Tomek napisał/a: | tam to 90% aut ma przyciemnione wszystkie szyby
lacznie z czolowa
moja znajoma mowi, ze jej ojciec tak ma przyciemnione, po to, zeby nie bylo widac, jak z dziwkami jedzie |
wlodek93 - 13-09-2014, 10:01
dobry patent wazne zeby interes mu sie krecil
|
|
|